Blogi

Kelalta tuli pitkästä aikaa uusi albumi. Kuuntelin sen läpi heti sen ilmestyttyä ja ensimmäisen kerran jälkeen oli vähän outo olo. Tässäkö tämä oli? P niin kuin puukko ja sitten jotain fillereitä? Olin pettynyt. Mutta eihän se nyt ole kerta eikä ensimmäinen, kun albumi avautuu vasta muutaman kierroksen jälkeen. Joten annoin levyn pyöriä ja pyöriä (kuvainnoillisesti, tämähän soi Spotifysta).

Ja kyllähän kappaleista alkoi sitten löytyä syvyyttä. Melodifestivalen ja Bara bada bastu keskeytti vähän hommaa, mutta sen jälkeen palasin taas asiaan, kun Soundissa levylle annettiin viisi tähteä. Se on huiman hyvä arvio, joten eihän levy voi huono olla!

Kelan edellinen albumi Ääriviivoja oli mahtava. Kiitos Ei oli sellainen leka itselle, ettei sitä ole tullut sitten Levyhylly pelastaan. Pystyisikö Kaikki tiet joita kuljin pistämään tästä paremmaksi? Levy paranee kyllä kuuntelu kuuntelulta, mutta nyt noin 10 soitannan jälkeen en pysty vielä ränkkäämään kiekkoa Kelan parhaaksi, mutta kyllähän tämä hyvä on.

P niin kuin Puukko on selkeästi levyn hitti, jonka haluan kuulla myös livenä. Tähän olisi myös mukava kirjoittaa sisarbiisi. 

P niin kuin Peugeot, P niin kuin Pirkanmaa

Wannabe Porsche kiitää kohti unelmaa

P niin kuin Pamela, joka autoaan käskyttää.

P niin kuin paimenkoira; se vieressä räksyttää

 

Neljäs huhtikuuta toimii myös oikein esimerkillisesti. Tätä on livenä tietysti hieman hankalampi kuulla, kun kyseisellä rallilla on vieraileva stara messissä.

Oli miten oli, levy kannattaa soittaa useamman kerran, jotta siitä löytää ne nyanssit, jotka kolahtivat Soundin arvostelijaan. Alkavat ne tässä itsellekin hiljalleen saostua.

 

Mutta sitten asiaan! Mikä onkaan Kelan paras albumi? Pohdin tätä hetken. Onko se Anssi Kela? Vaiko Ääriviivoja? Ehkä kuitenkin Nummela? Totesin nopeasti, etten pysty päättämään asiaa suoraan, joten avuksi oli otettava tieteelliset metodit. Analytic Hierarchy Process on tarkoitettu etsimään tietystä ryhmästä paras yksilö (jokaista yksilöä verrataan toiseen). Joten googlasin sopivan laskentataulukopohjan ja syöttelin numeroita sisään. Lopputulema on seuraava:

Sijoitus

Albumi

AHP

1

Anssi Kela

33,4%

2

Ääriviivoja

20,7%

3

Nummela

17,4%

4

Suuria kuvioita

9,4%

5

Kaikki tiet joita kuljin

6,6%

6

Nostalgiaa

4,9%

7

Rakkaus on murhaa

3,8%

8

Aukio

3,8%

Kyllä minä tämän kanssa voin elää. Numeroiden erot kuulostavat suurilta, mutta se on tämän metodin sisäänrakennettu juttu. Kaikki Kelan albumit ovat hyviä, enkä näe, että jokin niistä tulisi skipata totaalisesti.

Numerot ovat varmasti aivan erinäköiset vuoden kuluttua – ehkä palaan niihin joskus? Mutta nyt ei muuta kuin hyperavaruuteen!

 

Valtaannousun jälkeen tahti on ollut nopeaa, aivan kuten oli odotettavissakin. On uhattu vallata Panaman kanava, Kanada, Grönlanti ja osaa Meksikosta. Nostettu tulleja ja tehty diilejä Kanadan ja Meksikon johtajien kanssa. Onneksi Trumpille riitti, että Justin Trudeau ja Claudia Sheinbaum ilmoittivat tekevänsä sen, mitä olivat jo Bidenin hallinnon kanssa sopineet. Trump luuli tehneensä diilin, vaikka häntä vedettiin jälleen vain höplästä. Sivujuonteena Trump oli kysellyt Wayne Gretzkyä Kanadan kuvernööriksi. Demokratioissa nämä asiat valitaan vaaleilla, mutta Trump nyt ehkä sattui tämän unohtamaan.

Seuraavaksi Musk alkoi irtisanoa porukkaa. Muun muassa kaikille CIA:n työntekijöille lähetettiin viesti, että on mahdollisuus irtisanoutua eläkkeen kanssa nyt, tai ottaa riski ja saada potkut tulevaisuudessa. Samalla potkut annettiin ydinvoiman parissa työskenteleville hallinnon edustajille. Sitten huomattiin, että nämä kaverit vastaavat myös ydinaseista, joten heidät palkattiin takaisin.

Trump on antanut lukuisia presidentin asetuksia. Nämä voidaan haastaa oikeuteen ja tuomita keskeytettäviksi, mutta iso osa vahingosta on jo tapahtunut. Ja tietysti Tumpin määräyksestä Kalifornian ensi kesäksi tarkoitettuja kasteluvesivarastoja laskettiin jo menemään. Ole siinä sitten maatalousyrittäjä osavaltiossa, kun vettä ei ole tarjolla.

Hallinto määräsi myös kiellettyjä sanoja, kuten nainen, vammainen ja biasoituminen. Tämä on tuonut hieman haasteita veteraaniyhdistyksille, sillä useat veteraanit ovat vammautuneet sodissa. Samoin tieteellinen tutkimus vaikeutuu, kun naisista ja tutkimuksen puolueellisuudesta ei voi enää puhua. Ja yrittipä Trumpin hallinto puuttua Helsingin yliopiston toimintaankin.

Kongressin tulisi pitää valtaa ja hyväksyä presidentin ehdotukset, mutta tällä erää näyttää siltä, että Trumpin hallinto haluaa tehdä kongressista lähinnä kumileimasimen ja siirtää vallan presidentille – ja kaikille niille, jotka Trumpin korvaan kuiskuttelevat. Putin jatkaa kuiskailuaan mielellään. Trumpin ilmoittaessa, että Ukrainan ei olisi pitänyt osallistua sotaan vaan "tehdä diili" näyttää hyvin selvästi kuinka Kremlin viesti on uponnut vanhaan mieheen.

Wannabe influensseri väitti X:ssä, että puolustusministeriö kustantaa 9 miljoonaa dollaria Reuterssille. Hän ilmoitti, että "DOGE:n tutkimukset paljastivat puolustusministeriön maksuja Reutersille isossa sosiaalihuijausprojektista vuosina 2018-2022". Musk retwiittasi tämän ja Trump jakoi tätä viestiä omassa sosiaalisessa mediassaan. Kaikilta jäi tarkistamatta pitääkö tarina paikkaansa. Kukaan ei varmaan ylläty, ettei pitänyt. Musk ei ollut asiasta kartalla edes sen vertaa, että olisi hahmottanut, ettei hänen oma DOGEnsa ollut edes tutkinut mitään. Puolustusministeriö on ostanut Thomson Reuters Special Services LLC tietoturvayhtiöltä palvelua, jolla puolustautua "suurta sosiaalista huijausta" (huono suomennos omani) vastaan. Tällä ei tietenkään ole mitään tekemistä mediatalo Reutersin kanssa, mutta valheellista tarinaa oli mukava tietysti jakaa. Voisikin sanoa, että tällaiselle palvelulle olisi nyt tarvetta presidentin ja DOGEn suoltaessa potaskaa eetteriin enemmän kuin koskaan.

Trump ja Musk ovat kaksikko, joka ei ole koskaan väärässä. Erehtymättömyydessään he nyt johtavat Yhdysvaltoja pois demokratiasta kohti totalitaarista valtiota. Jää nähtäväksi pidetäänkö 2028 presidentinvaaleja, vai keksitäänkö niiden tilalle jotain muuta kivaa. Hitleriltä meni 53 päivää ottaa Saksa totaaliseen hallintaansa laillisin keinoin. Trump ja Musk eivät laeista välitä. Yhdysvaltojen demoratiaindeksi vajosi Trumpin edellisellä kaudella täydestä demokratiasta vialliseksi demokratiaksi ja lasku tulee olemaan jyrkkää tällä kaudella.

On kuitenkin asioita, joita eivät voisi vähempää kaksikon toilailut kiinnostaa. Lintuinfluenssa leviää Yhdysvalloissa ruton lailla ja jo kymmeniä miljoonia kanoja on kuollut tautiin. Samalla tauti pyörii jo 16 osavaltion nautakarjassa. Ihmisiä on kuollut yksi ja olemme yhä lähempänä, että tauti lähtee leviämään ihmisten välillä. Presidentin määräys ei ongelmaa poista. Se ei myöskään poista ilmastokriisia, eikä palauta Yhdysvaltojen mainetta luotettavana kumppanina. Eikä Kiinakaan juuri jaksa välittää Trumpin tulleista. Kiina on pystyssä vielä neljän vuoden kuluttuakin ja jatkaa nousuaan maailmanpoliittiseksi kärjeksi. Valitettavasti.

Jos se näyttää fasistilta, puhuu niin kuin fasisti ja toimii kuin fasisti, niin se on todennäköisesti fasisti.

Vuoden ensimmäinen reissu tuli heitettyä Mersin EQC-sähkökatumaasturilla. Tampere-Kouvola-Lappeenranta-Tampere-reissu talvisessa varsin liukkaassa ja huonossa säässä oli haaste, joka Mersulle tuli heitettyä.

Aloitetaan positiivisista. Auto pysyi tiellä ja auton tuulilasiin heijastettu HUD oli varsin hyvä. Myöskään mitään Teslan automatiikkasekoiluja ei ollut. Siinä se sitten olikin.

Minusta ei todellakaan tullut mersufania tällä kokemuksella. Auto on varsin energiasyöppö, joten laturilla tuli käytyä useamman kerran reissun aikana. Kojelauta oli varsin muovisen oloinen ja ratin viimeistelyjälki oli niin huonoa että raavin sormeni lähes verille muovien reunoihin.

Viihdejärjestelmän kanssa pystyi elämään, mutta parempiakin on tullut käytettyä - paljon parempia. Mittaristonäytön plärääminen ratista oli suht intuitiivista, mutta informaatio, jota näytöille sai oli aika irrelevanttia. Varsinkin akun käytöstä, varaustasoista ja lataustehoista sai näkyviin olemattomasti dataa.

Ajotuntuma oli luokaton. En missään vaiheessa saanut autoa kiinni selkärankaan. Oli jotenkin mahdoton tietää leijuuko auto koko ajan 5 senttiä tien yläpuolella vai kulkeeko se asfaltilla. Ratin kääntämisellä oli vaikutus auton kääntymiseen, mutta ajotuntuma oli kaikenkaikkiaan erittäin huono.

Erityismaininnan ansaitsee pitkien valojen automatiikka, jonka sielunelämästä en saanut kiinni ollenkaan. Sitä ei myöskään auttanut se, että valot menivät päälle valomäärän hitaasti kasvaen.

Eli jos luksusta haluaa alleen, niin jotain ihan muuta katsella kuin EQC-Mersua.

Tällä hetkellä ajeltujen sähköpirssien järjestys näyttää seuraavalta:

Tesla Model S *****
Polestar 2 ****
Tesla Model 3 ****
Hyundai Kona Electric ***
Renault Zoe ***
Mercedes-Benz EQC 400 **
 

Kuva
Koirat navetassa lehmien sijaan

Olen Riitta Rytkösen (HS 12.12.) kanssa täysin samaa mieltä. Miksi ihmiset, jotka eivät ole mukana eläintuotannossa ovat äänekkäästi sitä vastustamassa?

Kasvoin itse maitotilalla ja olen lapsuudessani paimentanut lehmiä enemmän kuin tarpeeksi, tunnen siis alaa vähintäänkin joten kuten. Nyt minulle tuli kuitenkin suurena yllätyksenä, etten saa aloittaa omaa lihantuotantoa. Ilmeisesti olemme yhteiskuntana menossa suuntaan, jossa ei enää olekaan hyväksyttävää kasvattaa eläimiä vain meidän ihmisten ruuaksi?

Minulle koirat ovat kaikki kaikessa ja ajattelin perustaa koiranlihakasvattamon, jotta saisimme pohjoismaihin vähän lisää eksotiikkaa. Poro on kuitenkin jo niin nähty ja syöty.

Mutta tämä ei kuulemma olekaan mahdollista. Sain jo tuttavapiirissä idealle paljon myönteistä palautetta ja enkelisijoittajia poisnukkuneista KD:n jäsenistä. Eihän tämä olisi ollut työtä kummempaa.

Erno Vanhala
lihatalousyrittäjä (canceloitu), Tampere
 

Myös Hesari julkaisi tämän mielipidekirjoituksen.

Aiheet:

Ihmiset ilmeisesti suuttuivat (somessa), kun uudet ruokasuositukset tulivat. Pitäisi syödä vähemmän lihaa. Tässähän ei ole mitään uutta ja ihmeellistä. Ei siinä, että nousee kohu, eikä siinä, että pitäisi syödä terveellisemmin.

Ilmastokriisi pahenee koko ajan ja yksi helpoimmista tavoista vähentää päästöjä on syödä vähemmän lihaa. Tästä tykkää myös oma kroppa ja eläimet, joita ei surutta jauheta muonaksi. Suomalaisten lihankulutus on ollut jo tovin laskussa, mutta kyllähän asia edelleen tuntuu monella menevän tunteisiin.

Ylen artikkelissa kerrotaan kuinka lihalobbarit käyttävät nyt samoja keinoja kuin tupakka- ja öljyteollisuus aiemmin. Tämä on voimakas muutos asian käsittelyyn mediassa. Ei puhuta enää "kuinka olisi kiva, jos vähennettäisiin lihaa, kun ei se nyt ehkä niin terveellistä ole", vaan rinnastetaan suoraan teollisuudenala vuosikymmeniä ruoskittuun tupakkateollisuuteen. Erittäin voimakasta alleviivausta lihateollisuuden haittapuolille. 

Ja kyllähän lihateollisuus lobbaa. Long Playn artikkelin mukaan MTK on vakiovieras maa- ja metsätalousvaliokunnan kokouksissa. Kepu ja MTK ovat fakkiutuneet aivan turhaan kiinni lihaan. Sen sijaan, että katsottaisiin eteenpäin ja haluttaisiin kehittää suomalaista maataloutta, halutaan tekohengittää nykyisenkaltaista lihantuotantoa niin pitkään kuin se on mahdollista. Tästä kärsivät kaikki; niin ilmasto, eläimet, kuluttajat kuin tuottajatkin.

Parempi mennä kohti vähäpäästöisempää tulevaisuutta kohti, koska nykyisellään kehitys menee siihen, että täällä planeetalla tulee olemaan todella kuuma ja osa seuduista muuttuu ihmiselle asuinkelvottomaksi. Tällöin ei auta pätkääkään, että Sipoossa on sikala edelleen pystyssä.

Jokainen voi vaikuttaa asioihin tavallaan. Syömällä vähemmän lihaa, äänestämällä niitä puolueita, jotka ajavat planeetan etua ja vaikkapa kannustamalla työnsä kautta panostamaan kasvispainotteiseen ruokavalioon, kuten Tatun ja Patun tekijät tekevät ajantasaistaessaan kirjojaan.

Me jokainen voimme tehdä osamme, jotta myös lapsillemme on olemassa maailma, jossa voi elää.
 

Aiheet: