Sivuston historiikki

Versio 1

Onnekseni tuosta ei ole enää mitään jäljellä. Ei sitten mitään. Pari painajaismaista mielikuvaa rumasta vihreästä pallukasta... Kesällä 1998 Mikrobitissä oli kotisivujen ohjelmointikurssi. Päätinpä alkaa itsekin väsäämään 'portaalia'. Aikani sitä tein ja lopulta kyllästyin. Onneksi:) En tuolloin ymmärtänyt edes framejen päälle ja ei ihme että tuon kumman miekkosen, Erkin, kommentit ovat vieläkin muistissa: "Minkä ***** takia tossa on toi vihree pallukka?" Sivustoni tuhosin ja aloin tekemään uusia.

Versio 2

Edelleen saman HTML-kurssin innostamana tein uudet sivut. Nyt osasin jo vähän enemmän HTML:ää ja frametkin pomppasivat esiin. Sivuilla oli aivan valtavasti itse väsäämiäni gif-animaatioita. Siis aivan joka nurkassa. Nämä sivustot päätin sitten laittaa nettiin. Äkkiäkös rekisteröidyn AngelFireen ja sitten menikin sormi suuhun, sillä minulla ei ollut käsitystäkään miten sivut siirrettiin nettin. Lopulta silmiini ilmestyi, että IE 4.0:sta lähtien voitanee käyttää UpLoad toimintoa jolla sivut voi siirtää suoraan explorerin kautta. Ja äkkiäkös IE 4.0 hyppäsi koneeseen. Ja kyllä sitten Windows lagasi:) Sivut siirtyivät, mutta eivät näkyneet. Yksikään frame ei löytänyt omalle paikalleen. Syytä pähkäilin kuukausitolkulla ja lopulta luin Bitistä, että sivujen nimissä ei saa käyttää välilyöntejä ja isot ja pienet kirjaimetkin ovat eri asia. "Voihan UNIX", huusin ja tarkistin asian. Olin kirjoittanut tiedostojen ensimmäiset kirjaimet isoiksi, mutta HTML-koodissa kaikki oli pienillä kirjaimilla. Ja parin muutoksen jälkeen sivut näkyivät netissä. Ja itse asiassa siellä ne ovat vieläkin. Tosin ovat muuttuneet niistä ensimmäisistä UpLoadeista, mutta perusrunko on samanlainen. Näitä sivuja kehitin sitten vähän aika, mutta se lopahti, kun seuraavat ideat vyöryivät päälle...

Versio 3

Tämä ei ollut oikeastaan irrallinen kokonaisuus, vaan rinnakkaistodellisuus OOgEsoftille. Ensimmäiset sivut oli nimittäin väsätty ennen OOgEsoftin syntyä. Eipä tässäkään sivustossa ollut mitään uutta. Kaunis kuvakartta tuli kyllä väsättyä. Tämäkin sivusto saattaa löytyä netistä, mutta varmuudella en voi sanoa. Lopulta koodit olivat muuttuneet niin kryptisiksi, että päätin pistää vanhat sivukokonaisuudet nuotioon ja aloittaa täysin puhtaalta pöydältä.

Versio 4

Versio 4Vihdoinkin tulin järkiini ja aloin rakentaa sivuja jotka olisi mahdollista päivittää ilman monimutkaisia kikkailuja. Otin framet kauniiseen vasempaan käteeni ja kasasin OOgEsoftille kunnolliset gif-animaatiottomat sivut. Itseni piilotin tuon suuren brändin taakse. Sivustosta tulikin aika hyvä ja se oli kauan pystyssä. Jopa javascriptejä tulin käyttäneeksi. Ne kuitenkin vein saunan taakse ja tilalle toin css-määritykset. Sivut makasivat edelleenkin AngelFiren palvelimella. Itseäni ei mainosbanneri häirinnyt, mutta muita kylläkin. Hankinpa käytööni myös domainin www.oogesoft.com. Kerran olin tätä aikaisemminkin yrittänyt, mutta silloin en ollut kostunut kuin 80 dollarin laskulla. Se löysi perille vajanaisellakin osoitteella. Jätin sen kyllä maksamatta. Toivottavasti eivät sitä tule perimään. Kävi myös niin, että lopulta siirsin sivustoni MBNetin palvelimelle. Se nopeutti sivujen toimintaa ja poisti mainosbannerit. Eipä tuossa sivustossa mitään pahempaa vikaa ollut ja se löytyy vieläkin kiintolevyn syövereistä. Tosin index.html on kummasti kadonnut. Eikä kuvia tietenkään ole ja css-filut ovat juosseet piiloon... (Kuvaa varten tein uuden index.html:n.)

Versio 5

Versio 5Joululomalla 2000 päätin taas alkaa rakentaa jotain uutta. Ensimmäinen tavoite oli saada framet pois. En enää pitänyt niitä arvossaan. Toisaalta tarkoitus oli myös poistaa kaikki täysin turha ja vanhentunut tieto eli siis kitkeä rikkaruohot pois. Niinpä koko loman sivustoa kasailin ja vuoden viimeisenä päivänä sen lopulta siirsin kaiken kansan 'ihaltavaksi'. Näin jälkikäteen ajatellen sivuista tuli hieman liian värikkäät ja kuvia oli siellä missä niitä ei olisi tarvinnut, mutta teknillisesti hyppäsin kyllä aimo harppauksen eteenpäin.

Versio 6

Versio 6Sivustoni kuutosversio palveli minua ja teitä surffaajia yli vuoden ajan. Ihan hyvä saavutus syysolomalla pikaisesti kasaamaltani sivupohjalta. Osasin html:lää ja css:sää jo sen verran hyvin, ettei sivuille tarvinnut tunkea mitään ylimääräisiä kuvia. Sivuista kieltämättä tuli aika mustanpuhuvat. Myöskään ei-Microsoft-selaimet eivät tykänneet css-määrityksistä. Korjailin sivuja aina välillä "tukevimmiksi", mutta ei niistä koskaan täysin vedenpitäviä tullut. Lopulta kyllästyin niihin ja tein (hitaasti) uudet.

Versio 7

Versio 7Seitsemäs versio ei juurikaan eronnut kuudennesta. Koodia muokkasin vain vähän paremmin muita selaimia kuin ie:tä tukevaksi. Lähinnä aika kosmeettinen päivitys. Tulipahan tehtyä tuonne ylänurkkaan tuollainen värihärpäke, jottei niin väritön sivusto ollut... Ei mitään uutta auringon alla siis ja tämä sivusto jäikin viimeiseksi staattiseksi räpellykseksi.

Versio 8

Versio 8Kahdeksannen version sivuista kasasin syksyllä 2005, kun aloin ymmärtämään dynaamisten sivustorakenteiden päälle. Opin php:tä ja koodasin sivuston toimimaan dynaamisesti pelkän staattisen html:n sijaan. Kahdeksas versio sai myös pari ulkoasupäivitystä. Alkuperäistä ulkoasua ei taida enää missään tallessa olla... Sivusto oli ihan jees, mutta ei siinä ollut mitään sisällönhallintaominaisuuksia, joten päivittämiset olivat hyvin harvinaisia.

Sivuston rinnalle kasasin kuitenkin 2007 blogin pehmolelulleni Ihaalle ja tämän saitin tein niin, että se sisälsi myös sisällönhallintapuolen. Blogaustahti ei vaan Ihaalla ollut mikään valtaisa, mutta jotain kuitenkin.

Versio 9

Versio 9Sivuston yhdekäs versio rakentui 2009. Suurin muutos sillä erää oli vaihto itsetehdystä sivustosta ja sisällönhallintajärjestelmästä Drupaliin. Ajatus oli keskittyä enemmän sisällön tuottamiseen ja käyttää backendinä hyväksi havaittua CMS-järjestelmää. Käytössä kerkesi olla kolme erilaista layouttia mustasta Ihaan sinisen kautta viimeisimpään eli vihreään. Drupalkin kerkesi taustalla päivittyä versiosta 6 versioon 7. Kas kummaa, sisältöä syntyi kuin syntyikin. Blogipostauksia kirjoittelin vaihtelevalla tahdilla, mutta tärkeintä oli, että niitä kuitenkin syntyi :)

Versio 10

2015 tein sivustolle uusimman ulkoasun ja versionumero vaihtui syystä, että tämä on ensimmäinen leiska, joka on responsiivinen, eli se skaalautuu niin tietokoneen, tabletin kuin kännykänkin ruudulle. Nyt mennään sitten tällä.