Lihaa!

8. maaliskuuta 2012 - 20.44

Tässä tuli pari päivää opiskeltua "lateral thinkingiä" ja kurssihan oli lopujen lopuksi vallan mainio. Sai paljon ideoita miten kehittää omaa ajatuksen juoksuaan. Kurssin juonto oli energialäheinen ja yksi vastuuhenkilöistä onkin Fortumilla töissä. Ensimmäinen tunti käytiin läpi asioita kuinka energiantuotanto aiheuttaa paljon päästöjä ja miten tässä nyt päästäisiin tuuli-, aurinko- ja ydinenergian käyttöön paremmin ja pienennettäisiin ilmastonmuutoksen aiheuttamaa vahinkoa (lähinnä poliittisia ongelmia, ei teknologisia). Puhuja sitten lainasi jotain aiempaa päättäjää (ilmeisesti jenkki), joka oli todennut, että "tekee niin, että lastenlapsilla on paras mahdollinen tulevaisuus". Se on hyvin ajateltu se. (Niin ja koko Suomen vaatima energiamäärä voitaisiin tuottaa aurinkopaneelilla, jonka koko olisi 25 km kanttiinsa.)

Ilmastonmuutoksesta tuli tietysti itselle sitten heti mieleen kysymys, että mikä on helpoin asia, jolla sitä voidaan vähentää? Yksi varsin nopea temppu on lopettaa lihansyönti ja siirtyä kasvisruokavalioon. Lihantuottaminen tarvitsee sen verran paljon energiaa, että kasviksilla säästää montaa hiilivoimalaa.

Ajatusketju jatkui tästä edelleen ravintoketjuun, eli kuinka hiiri syö jyvän, kissa hiiren, karhu kissan ja ihminen karhun (tiedän, karhu on pääosin kasvissyöjä). Tämä on meille suomalaisille täysin normaali käytäntö. Koiria me emme kuitenkaan tunnu hirveästi syövän. Kumma juttu. Mikä siinä Mustissa nyt sellaista on, etteikö siitä saisi ihan mielenkiintoista kebabbia? Rottiakin on vaikka kuinka. Ties miten hyvin ne taittuisivat ranskalaisten kanssa...

Ja tästä pääsemme ajatusleikissä yhä eteenpäin. Miksi ihminen olisi ravintoketjun viimeinen lenkki? Entä, jos jokin "korkeampi rotu" viljelisi meitä eri planeetoilla ja kävisi keräämässä satoa aina vaikka 20 000 vuoden välein? Herkuttelisi sitten oikein kunnolla ihmisen lihalla. Stargate Atlantis -tv-sarjassa on tällainen tilanne, jossa Pegasus-galaksissa elää rotu, joka syö ihmisistä elämän (ei siis fyysistä kehoa) tappaen heidät näin vanhuuteen. Nämä "aaveet" (wraith) ovat siis ihmistä korkeammalla ravintoketjussa. Ihminen kokee kuitenkin oikeudekseen ammuskella aaveita ja pitää omia puoliaan. Entäs, jos lehmä kokee tarpeekseen pitää omia puoliaan ja tappaa ihmisen? Kyllähän siitä huuto tulee ja on aivan varma, että tällainen ammukka saa ysimillistä buranaa siltä seisomalta. Ammu ammutaan aamunkoitossa ilman oikeudenkäyntiä. Tai ehkä kuitenkin iltahämärässä.

Miksi meillä ihmisillä on oikeus kohdella eläimiä ruokana, mutta samalla ajatella, ettemme itse olisi vain osa ravintoketjua? Mielenkiintoista. Tosin, eihän sitä eläintä nyt missään kiduteta tai tapeta. Jauhelihaahan saa kaupasta, eikä mistään eläimestä - eiköstä? Kuinka moni oikeasti tappaisi lehmän, jotta saisi ruokaa eteensä? Ei meistä ihan jokainen teurastamolla olisi vetämässä sialta kurkkua auki, jotta seuraavana päivänä eteen saadaan hampurilainen. Varmaan jäisi itselläkin veitsi heilahtamatta. Mutta, kun sitä jauhelihaa saa niin pirun helposti ja halvalla sieltä kaupasta!

Söin äsken pizzan, jossa oli niin pekonia, salamia kuin kinkkuakin ja ai, kun se oli hyvää! Possua pistettiin hengiltä, jotta sain eteeni lihaa. Teinkö väärin?

En ole kasvisyöjä. En vielä. Toivottavasti joskus.

Lisää uusi kommentti