Maailmalla tapahtunutta

30. heinäkuuta 2013 - 14.00

Prahan reissun aikana törmäsin muutamaan mielenkiintoiseen uutiseen.

Aloitetaan Katri Pajusolan artikkelilla geenimuunnellusta (GM) ja luomuruuasta. Monelle ihmiselle GM-ruoka on hirveä ajatuskin. Kuitenkin kaupasta ostetaan sitten porkkanaa, kun se on niin terveellistä. Porkkanan oranssi väri - ja sitä kautta tuleva terveellinen beta-karoteeni - on jalostuksen, eli geenimuuntelun tulosta. Ihminen on jalostanut niin kasveja kuin eläimiäkin vuosisatoja. Nykyään tekniikat ovat parempia kuin aimmin, mutta periaatteet ovat samoja. Artikkeli oli mielenkiintoinen. Itse tykkään luomusta sen takia, että se on kokonaisvaltainen ajatus, jossa ei tavoitella tehomaatalouden nopeita voittoja ympäristön kustannuksella, vaan mennään ympäristön ehdoilla. Planeettamme ei kestä nykyisen kaltaista maatalouden kuormitusta - ja sen lisääntymistä - loppumattomiin. Sitä mitä ei ymmärrä ei kannata kuitenkaan pelätä, vaan asioista tulisi pikemminkin ottaa selvää. Ei GM ole peikko, vaikka voihan sitäkin väärin käyttää - ja on käytetty jo tuhansia vuosia.

New Scientist raportoi ohjelmoinnin opetuksesta lapsille, jotka eivät vielä osaa edes lukea tai kirjoittaa. Kuinka jo nelivuotias osaa rakentaa toimivan ohelman. Tämä on mielenkiintoista. Artikkelissa mainitaan, että parhaat ohjelmoijat ovat aloittaneet koodailun ollessaan vielä alakouluiässä. Itsekin suurin piirtein tuohon pääsin, kun tuotin ensimmäisen ohjelmani 12-vuotiaana puolisen vuotta sen jälkeen, kun meille oli tullut ensimmäinen tietokone. Jos olisin silloin saanut käsiini nykyisen Internetin ohjelmointioppaat olisin varmasti harrastanut koodailua vieläkin enemmän. Artikkelin loppukaneetti on suorastaan hellyyttävä, joten kannattaa vilasta tekstiä tarkemmin ;) Ja sitten on tietysti nörttihuumoria. #19 oli ehdoton suosikkini :D

Pysytään vielä hieman tietotekniikassa ja todetaan, että emme ole kovin kaukana siitä, kun autoihin täytyy asentaa tietoturvapäivityksiä viikoittain - ellei useamminkin. Muuten auto voidaan vaikka varastaa etänä. Tämän meille kertoilee The Guardian.

Vaikka tiede puksuttaa koko ajan eteenpäin, niin huuhaata mahtuu edelleen tähän maailmaan vaikka kuinka. Vaikka sitä kuvittelisi, ettei Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa olisi juurikaan sijaa huuhaallee, niin kyllähän Valkee nyt korvavalollaan pyrkii tekemään rahaa sen minkä kerkiää. Korvavalo, joka parantaa syövän, oikeasti? Rahako tuolla taustalla toimii motivaattorina, vai uskovatko tekijät itse härveliinsä? Ja veromaksajat tästä kärsivät. Kaleva kirjoitti puoskaroinnista enemmänkin (1, 2). Vähintäänkin "mielenkiintoisia" tyyppejä nämä vaihtoehtohoitojen antajat.

Vaihdetaan vielä loppuun pois tieteen parista. Desmond Tutu ilmoitti, ettei suostuisi menemään homofobiseen taivaaseen, vaan ottaisi sen sijaan vastaan helvetin. Tämä oli mielestäni hieno kannanotto yhdenvertaisuuden puolesta! Raamatun tulkinta on mielenkiintoinen asia. Katselin Netflixin tuottaman Orange is the new black -sarjan ensimmäisen kauden (oli hyvä!) ja siinä eräs näennäisesti Jumalaa palveleva vanki oikeutti toisen tappamisen lainaamalla Luukkaan evankeliumia (19:27) "Mutta nuo viholliseni, jotka eivät tahtoneet minua kuninkaakseen -- tuokaa heidät tänne ja teloittakaa heidät minun edessäni.". Kuvittelisin, ettei tällaista tulkintaa enää nykypäivänä suvaita. Mutta ne homot...

Tuli myös mieleen, että 5. Mooseksen kirja (10:17) kertoo, että "Herra, teidän Jumalanne, on jumalien Jumala". Jäin miettimään, että mitä nämä muut jumalat ovat? Raamatun tapahtumien aikaan eri kansoilla oli eri jumalia, mutta Raamatun opin mukaan on vain yksi Jumala? Miksi siellä mainitaan muita jumalia, joita ei oikeasti pitäisi olla siis olemassa? Stargåte pohtii tätä koko asiaa varsin mehevästä näkökulmasta, jossa Goa'uldit esittävät erilaisia Egyptin ja Kiinan mytologian jumalia. Myös viikinki- ja inkamytologia tulee tututksi. Scifi on mukavaa.

Tällaista tällä erää :)

Lisää uusi kommentti