Lihankulutus

Lihankulutuksen ennakkotilastot vuodelta 2023 julkaistiin taannoin. Kulutuksen huippuvuodesta 2016 on nyt tultu alas nelisen prosenttia. Varsinkin possua syödään merkittävästi vähemmän kulutuksen tiputtua jo 22% huippuvuodesta 2012. Naudanlihan kulutus laskee myös tasaiseen tahtiin. Samalla syödyn broilerin määrä kasvaa, mutta kokonaisuudessaan se ei jaksa kattaa muiden kahden vähennystä.

Suomalaisten lihankulutus kuvaaja

Näyttää vahvasti, ettei possujen kasvattaminen ole tulevaisuuden bisnestä. Samaan aikaan Tanskassahan säädettiin hiiliveroa maataloudelle maanviljelijöiden, teollisuuden, ammatti­liittojen ja ympäristö­ryhmien edustajien yhteistyössä. Tämä tullee tarjoamaan Tanskalaisille maanviljelijöille etulyöntiasemaa tulevaisuudessa muiden maiden säätäessä vastaavia lakeja. Pahoin pelkään, että Suomessa kepu ja MTK hanaavat vastaan ja haluavat painaa pään pensaaseen.

Lihankulutuksen laskun kanssa maidon kulutuksen tiputus on ollut vieläkin suurempaa ja kevyt lineaarinen ennuste näyttäisi, ettei maitoa juoda enää 2040-luvulla (kuvittelisin, että juodaan kyllä). Siis lehmästä tehtyä maitoa. Kauramaito ja kumppanit varmaankin pysyvät hyllyillä.

Maidon kulutus kuvaaja

Maataloudella on edessään muutosta niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Ne, jotka ovat valmiita kehittämään toimintaansa ovat tässä voittajia. Myös häviäjiä tulee olemaan paljon, mutta sehän ei ole mitään ihmeellistä kehityksen muokatessa teollisuuden rakenteita.

Ympäristöystävällisempään ruokavalioon siirtyminen on on kuitenkin hyödyllistä niin eläimen, luonnon kuin oman terveyden kannalta ja se muun muassa vähentää riskiä kuolla ennenaikaisesti.
 

Lisää uusi kommentti