Kohti väkivallatonta yhteiskuntaa

“Mihin tämä maailma on oikein menossa?” on kysymys, jonka voi kuulla esitettävän, kun Kymmenen uutiset kertoo Isiksen hyökkäyksestä tai joukkoraiskauksista Afrikassa.

Jos kysymykseen haluaa vastata nopeasti, niin voi todeta, että olemme menossa koko ajan yhä väkivallattomampaa ja turvallisempaa yhteiskuntaa kohti. Tätä harva uskoo, kun televisiouutiset ja sosiaalinen media toitottavat aivan toista. Tutkitaan asiaa vähän tarkemmin.

The Guardin uutisoi muutama vuosi sitten, kuinka murhaluvut ovat tippuneet Englannissa ja Walesissa alimmilleen yli 20 vuoteen. Fred Burks kirjoittaa, kuinka FBI:n tilastot kertovat väkivallan laskusta. Riski joutua ryöstetyksi tai murhatuksi on puolet siitä mitä se oli 90-luvun alussa. Samoin Suomessa henkirikokset ovat olleet jo vuosikymmeniä laskussa ja aivan viime aikoina pudotusta on tapahtunut entistä enemmän.

Trendi ei ole pelkästää suomalaisten tai brittien etuoikeus, vaan kyseessä on koko ihmiskuntaa koskettava muutos. Steven Pinker on alan tutkijoita Harvardin yliopistossa ja hän on asiasta luennoinut ja kirjoittanut paljon. Pinker kirjoittaa kuinka keskiajan jälkeen murhien määrä on laskenut viidenteenkymmenenteen osaan aiemmasta. Siinä missä aiemmin Länsi-Euroopan valtiot julistivat kaksi-kolme sotaa vuodessa. Elämme nyt aikaa, jossa valtiot eivät ole sotineet Länsi-Euroopassa sitten toisen maailmansodan.

Pinker kertoo väkivallan vähentymisen syiksi muun muassa rauhanturvajoukkoja ja voimankäytön monopolisointia. Yksilöllä ei ole tarvetta kantaa mukanaan asetta vaan vastuu turvallisuuden ylläpitämisestä on poliisilla. Suurimmat muutokset ovat kuitenkin tapahtuneet asenteissa.

Väkivaltaa ei enää nähdä kilpailuna, joka pitää voittaa, vaan ongelmana, joka voidaan ratkaista.

Neil Halloran julkaisi kuukausi sitten sotien kuolonuhrimääristä kertovan videon. Videosta tuli välittömästi hitti. Se kertoo hyvin havainnollisesti, kuinka massiivisesti eri maiden kansalaisia kuoli toisessa maailmansodassa lukuisilla rintamilla. Video luo kuitenkin myös katsausta nykyisyyteen. Kuinka vähän sotia on nykypäivänä ja kuinka trendi on ollut laskeva koko “pitkän rauhan” ajan toisen maailmansodan jälkeen.

Rauhan aika tilasto

Toisessa maailmansodassa kuoli enemmän ihmisiä kuin kaikissa sodissa sen jälkeen yhteensä (kuvan toista maailmasotaa kuvaavat punaiset palkit jatkuvat kattoon asti ja hieman sen ylikin).

Iltauutiset eivät kerro kuinka rauhallista maailmassa on. Ne kertovat niistä vähenevistä väkivallan teoista, jotka myyvät. Uutiset voisi hyvin täyttää jutuilla siitä, kuinka Australia ei ole joutunut sotaan tänäänkään, eikä yhtään ruotsalaista sotilasta ole kuollut. Kuinka Ranska ei ole julistanut sotia vuosikymmeniin. Tällainen uutisointi olisi kuitenkin tylsää. Realismi ja tilastot ovat usein tylsiä, mutta tässä tapauksessa – ah – niin väkivallattomia.

Kesäkuussa The Fund For Peace uutisoi Suomen olevan maailman turvallisin maa. Hesari taasen kertoi vastikään, että Suomessa onnellisuus on jakautunut tasaisimmin koko Euroopassa. Eivät tuollaiset uutiset yhtään huonolle kuulosta. Eivät asiat ole niin huonosti kuin iltauutiset antavat ymmärtää; elämä on iloinen asia :)

Lähettänyt Vierailija (ei varmistettu) 8. elokuuta 2015 - 15.19 Ikilinkki

Keskitynkin yleensä vain lehtien viihde-osioon, koska ärsyttää se negatiivisiin uutisiin keskittyminen ja skandaalinhakuisuus, mitä lehdet suoltavat. Kymppiuutisten lopuksi on sentään illan kevennys ;) Mutta en katso uutisiakaan.

Lisää uusi kommentti