Taidetta, tiedettä ja insinööritoimintaa

Taiteesta ihmiselle tulee ensimmäisenä mieleen maalaus tai ehkäpä veistos. Myös musiikki ja näytelmä menevät kevyesti taidekategoriaan. Mutta mistä tuo sana taide oikein kumpuaa?

Ennen renessanssiaikaa termillä taide viitattiin taitoon - mihin tahansa: veistelyyn, sahaamiseen tai vaikka juoksemiseen. Ensimmäiset yliopistot aikoinaan opettivat taiteita, mutta sittemmin taide- ja tiedetermit ovat erkaantuneet toisistaan. Tiede tarkoitti tietämystä/tietoa ja taide tiedon soveltamista. Nykyään insinöörit soveltavat tietoa, joten lisää on termejä tarvittu, jotta asiat saataisiin purettua auki. 

Entäpä sitten ohjelmointi? Onko se taidetta, tiedettä vaiko insinööritoimintaa? Äkkiseltään ajateltuna se menee tuohon viimeiseen kategoriaan. Ohjelmoinnilla ratkotaan ongelmia aivan samalla tavalla kuin muillakin insinöörien rakentamilla härveleillä. Toisaalta ohjelmoinnista tehdään kyllä tutkimustakin vaikka kuinka ja onhan se osa tiedemaailmaa - niinkuin kaikki muukin. Entäpä sitten taidepuoli?

Englanninkielinen Wikipedia kertoo, että "taide on tehty tarkoituksena vilkastuttaa (stimuloida) ajatuksia ja tunteita". Tähänhän pyrin ohjelmoidessani, joten totean olevani taiteilija ja lopetan tarinan tällä kertaa tähän. (Kielet, kääntäjät ja tulkit kehittyvät kehittymistään.)

Lisää uusi kommentti