Digidigidigi

Anssi Kela kertoili miten artisti tienaa Spotifysta ja näyttää siltä, että tienaahan se. Koko ajan enemmän ja enemmän. En osaisi itse enää elää ilman suoratoistapalveluita. Bisnes on muuttunut rutkasti tässä viimeisen kymmenen vuoden aikana. En kuitenkaan näe mitään ongelmaa musiikin puolella. Karavaani kulkee kyllä jatkossakin, eikä kyseessä ole muutenkaan ensimmäinen, eikä edes toinen, evoluutio musiikin jakelun historiassa.

Oma mielenkiinto kohdistuu enemmän kirjabisnekseen, siellä evoluutioiden määrä on ollut huomattavasti rajatumpi. Kirjapainotaidon - joka on muuten yksi merkittävimmistä ihmisen keksinnöistä ikinä - jälkeen kirjoja on puskettu samassa formaatissa ulos satoja vuosia. Nyt kuitenkin paperi väistyy digitaalisuuden myötä, mutta koskahan Sofi Oksasen teokset saa muuten kuin paperilla? En ymmärrä tätä kehityksen vastustamista. Turhaa vastaan hankaamista, jos minulta kysytään.

Omissa unelmissa niin romaanit kuin musiikkikin rahoitetaan (osin) Kickstartterin ja mesenaatti.men kaltaisilla palveluilla. Kerään kasaan sen summan jonka haluan/saan ja julkaisen teokseni. Voin sen vaikka sitten julkaista ihan creative commonssina, jos niin parhaaksi katson. Se olisi hienoa se. Tähän on vielä matkaa, mutta koettanen omia siipiäni vielä tässä bisneksessä. Olenko sitten lentokyvytön pingviini vai fenix-lintu - se jää vielä nähtäväksi :)

Lähettänyt Turku kuittaa (ei varmistettu) 12. marraskuuta 2013 - 21.20 Ikilinkki

Olen (edelleen) sitä mieltä, että sekä painetulla että sähköisellä kirjalla on paikkansa eikä niiden tarvitse kilpailla keskenään. On myös varsin käsittämätöntä edes odottaa, että mikään uusi toimintatapa kumoaisi entisen muutamassa vuodessa - ei painettu kirjallisuuskaan kovin nopeasti levinnyt kaikkien ulottuville. Siihen oli tietenkin monia syitä, mutta yhtä lailla nyt kannattaa huomioida esimerkiksi se, että kaikkien käytettävissä ei vielä ole sellaista tekniikkaa, joka tekisi sähköisen kirjan lukemisesta niin helppoa ja miellyttävää, että e-kirja voittaisi painetun teoksen. Blogin kirjoittajan voi olla vaikea samastua tähän todellisuuteen. ;) Yleensäkin monissa asioissa kannattaa mielestäni tarjota erilaisia vaihtoehtoja erilaisille ihmisille, ja niinkin hyödyllisen asian kuin lukemisen edistämiseksi kannattaa varmasti kehittää erilaisia mahdollisuuksia. On mahtavaa, jos uudet ihmisryhmät ottavat kirjallisuuden omakseen sähköisten kirjojen lisääntyessä, mutta ei liene suotavaa, että toiset ryhmät jäävät sen ulkopuolelle, jos muita vaihtoehtoja ei ole.

Lähettänyt Gessle 17. marraskuuta 2013 - 15.21 Ikilinkki

Tietysti molemmille on paikkansa - enhän minä sitä kiellä :) Onhan nykyäänkin paikkansa niin hevosille kuin autoillekin tai jääkaapeille ja kylmäkomeroille ;) Jääkaapit olivat siitä mystinen toimintatapa(?), että ne tuhosivat koko jäänsahaajien ammattikunnan - muutamassa vuodessa ;)

Mutta siis asiaan. En minä vastusta kirjoja (no, luontoa tuhoavat...), mutta siis en kyllä näe, että 20 vuoden kuluttua kirjojen myynti olisi länsimaissa enää alkuunkaan samassa mittakaavassa kuin tänä päivänä. Vertailukohtaa voi hakea Anttilan levyhyllyistä 2003 ja 2013. Määrä on tippunut alle puoleen (Hiha 2013).

Vaihtoehtoja pitää tietysti olla. Musiikkibisneksessäkin vinyylit käyvät "hyvin" kaupaksi, vaikka teknologia vanhentui käsiin jo yli 30 vuotta sitten (Hattu 2013).

Summa summarum, kuten taisin mainitakin, en oikein näe, että Marsiin rakennetaan kirjapainoa ;) Voin tietysti olla väärässäkin, kuten yleensä :)

Lähettänyt Turku kuittaa (ei varmistettu) 30. marraskuuta 2013 - 21.33 Ikilinkki

20 vuoden aikajänne kuulostaa jo järkevämmältä. Alkuperäisestä kirjoituksesta jäi vähän kärsimätön vaikutelma, vaikka pitää ottaa huomioon, että eivät e-kirjat ole olleet saatavillakaan käytännössä kuin muutaman vuoden.

Siitä olen samaa mieltä, ettei Marsiin rakenneta kirjapainoa(kaan). ;)

Lisää uusi kommentti