Vaalien jälkeen

Kuva
Edinburghin valtuustosali

Tiukathan näistä vaaleista tulivat sitten. Pureudun tässä blogauksessa pariin itseä kiinnostavaan asiaan.

Oma ehdokkaani ei valitettavasti päässyt lävitse (Oras Tynkkynen on varasijalla Pirkanmaalta), mutta mitä ilahduttavinta oli nähdä kuinka Iiris Suomelasta tuli piiiiitkään aikaan nuorin kansanedustaja. Tulemme kuulemaan Suomelasta vielä paljon.

Olen hieman pettynyt Vihreiden tulokseen. Toivoin 12 prosentin kannatusta, mutta siitä jäätiin hieman ja esimerkiksi Pirkanmaalta Vihreistä pääsi lävitse vain kaksi ehdokasta (, joten Tynkkynen jäi rannalle tällä kertaa). Vihreät kuitenkin nousi Helsingin suurimmaksi puolueeksi, mikä on valtaisa harppaus!

Kepu sitä vastoin kynti oikein kunnolla. Eduskunnassa vain yksi puolue menetti edustajapaikkoja, eli tänä vuonna Keskustan ruutuja jaettiin muille puolueille. Sipilän johtama ihmisistä ja arvoista vähät välittävä politiikka ei saanut meidän kansalaisten tukea. Keskustalla on paljon tekemistä, jos tätä ei haluta toistaa neljän vuoden kuluttua. Sipilältä oli kyllä miehekäs – ja ainut oikea – veto vetäytyä puolueen johdosta. Toivottavasti diplomi-insinöörin tilalle saadaan poliitikko, jotta hommassa olisi jatkossa jotain tolkkua.

Jäin pohtimaan Keskustan menestystä ja menestymättömyyttä vähän tarkemmin. Suomi on siitä harvinainen länsimaa, että meillä on edelleen politiikassa puolue, joka pohjaa agraariyhteiskuntaan. Muissa maissa vastaavat ovat kuihtuneet pois teollistumisen myötä. Tietysti Keskusta on nykypäivänä yleispuolue siinä missä SDP, Kokoomus tai nykypäivän Vihreätkin.

Suomessa on tällä erää käytössä 13 vaalipiiriä. Niiden määrä, koko ja muoto on aikojen saatossa muuttunut. Kolmen selkeästi suurimman vaalipiirin muodostavat Helsingin, Uudenmaan ja Pirkanmaan vaalipiirit. Kurkataan ensin millaista kehitys on ollut Helsingissä.

Puolueiden kannatus Helsingissä
Puolueiden kannatus Helsingissä

Helsinki on ollut SDP ja Kokoomuksen kaksintaistelua, mutta nykypäivänä kyse on pikemminkin Vihreiden ja Kokoomuksen taistelusta Stadin herruudesta. Keskusta on saanut hyvin binäärisen määrän ehdokkaita läpi, eikä tänä vuonna Helsingistä noussut eduskuntaan yhtään kepulaista. Entäpä Uusimaa?

Puolueiden kannatus Uudellamaalla
Puolueiden kannatus Uudellamaalla

Uudellamaalla valta on vaihtunut vuosien saatossa SDP:ltä Kokoomukselle. Nykypäivänä Persut ovat myös Uudellamaalla hyvässä kannatuksessa. Myös Vihreät ovat nostaneet kannatustaan. Keskusta saa lävitse vain muutaman kansanedustajan. Entäpä Pirkanmaalla?

Puolueiden kannatus Pirkanmaalla
Puolueiden kannatus Pirkanmaalla

Pirkanmaa on myöskin SDP:n ja Kokoomuksen kamppailua, johon PS on nyt viime vaalit hyökännyt mukaan. Keskustallakin on sanansa sanottavana ja Vihreät eivät ole vielä merkittävässä roolissa.

Nämä kolme kuvaajaa eivät kerro vielä kovinkaan paljoa. Täytyy huomata, että väestön muuttaessa kasvukeskuksiin niiden painoarvo vaalipiireinä kasvaa. 65 vuodessa näiden kolmen vaalipiirin yhteinen paikkamäärä on kasvanut 47:stä 77:ään.

Paikat yhteensä
Paikat yhteensä

Tänä vuonna näistä vaalipiireistä valittiin siis yhteenä 77 kansanedustajaa, eli siis lähes 40% koko eduskunnasta. Ei ihme, että näitä vaalipiirejä jännitetään enemmän kuin Lappia! Miltä puolueiden kannatus sitten näyttää näissä kolmessa vaalipiirissä yhteensä?

 

Paikat yhteensä kolmessa vaalipiirissä
Paikat yhteensä kolmessa vaalipiirissä

"Yllättäen" kamppailu on ollut SDP:n ja Kokoomuksen välillä, mutta Kokoomus näyttäisi tämän skaban vieneen. Persut ovat nostaneet itsensä kolmanneksi, mutta Vihreät ovat kiilanneet rinnalle. Keskustan saldo ei ole kovin kummoinen.

Luonnollisestikaan tämä kolmen vaalipiirin otanta ei kata koko Suomea ja esim. RKP:n oleminen Keskustan kanssa yhtä vahva kertoo jo tarpeeksi vääristymistä. Kuitenkin, nämä kolme vaalipiiriä kasvavat edelleen ja tällä erää näyttäisi, että nämä kolme vaalipiiriä tarjoavat yli sata paikkaa eduskuntaan joskus vuosisadan loppupuolella. Tämä ei lupaa hyvää Keskustalle, mutta Kokoomus ja Vihreät eivät varmaan pane pahakseen.

Olihan vaaleissa muutakin, Väyrynen ei päässyt läpi. Monet äänestivät Halla-ahoa väärässä vaalipiirissä (tähän valui muuten yksi Persujen kansanedustajapaikka). Piraatit eivät yltäneet vieläkään läpi ja paljon muuta.

Seuraavia vaaleja ei tarvitse kauaa odottaa, sillä EU-vaalit ovat jo ovella!

 

Lisää uusi kommentti