Uskonnottomuus ja väkivallattomuus

17. tammikuuta 2019 - 21.21
Kuva
Japani

Wikipediasta löytyy kaikenlaista tietoa, mutta myös paljon ihan raakadataa, josta on mukava pyöritellä käppyröitä. Tällä kertaa kaivoin esille dataa eri maiden uskonnollisuuksista – tai tarkemmin ottaen uskonnottomuuksista – ja murhatilastoja.

Näitä tilastoja, kun naitti yhteen, niin sai jonkinlaista korrelaatiota uskonnottomuuden ja murhanhimottomuuden välille. Uskonnottomuusarvona käytin Wikipedian listausten keskiarvoa ja mukaan otin vain maat, joista oli tarjolla sekä murha- että uskonnottomuustilastot. Tulos näyttää graafisesti seuraavalta (ylin pallukka on Venezuela, tuntemattomasta syystä siihen ei tule nimeä).

Murhat vs. uskonnottomuus

 

Maanosista Afrikka oli yllättäen ainut, jossa tilanne oli käänteinen. Siellä uskonnottomat valtiot olivat murhanhimoisimpia. No, minulla ei ole tietenkään mitään kompetenssia sanoa, onko tässä minkäänlaista kausaliteettia, vaikkakin uusimmat tutkimukset ovatkin kertoneet, että kansan luopuessa uskonnosta tulee siitä vauraampi ja naisten asema paranee.

Islantilaiset ovat tällä hetkellä maallistumassa vauhdilla. Uusimman tutkimuksen mukaan 0,0% alle 25-vuotiaista uskoi Jumalan luoneen maan. Länsimaat ovat muutenkin maallistumassa koko ajan. Suomessakin kirkon jäsenmäärä laski viime vuonna ensimmäisen kerran alle 70 prosentin, eikä pudotukselle näy loppua. Missä olemme 20 vuoden kuluttua? Seuraan tilastoja mielenkiinnolla.

Lisää uusi kommentti