Television tulevaisuus

Televisio on tällä hetkellä jopa taloutta suuremmassa murroksessa. 50 vuotta se pysyi lähes samanlaisena. Laatikko olohuoneen nurkassa. Ensin tuli vähän väriä kuvaan, sitten signaali digitalisoitiin ja sen jälkeen itse televisiolaitteet muuttuivat kertaheitolla litteimmiksi ja suuremmiksi. Nykyisellään suosituin telkkarikoko taitaa olla jotakuinkin 40 tuumaa, eikä se ainakaan pienenemään päin ole. Vielä neljäntenä muutoksena kuvan tarkkuus on kasvamaan päin. Teräväpiirtosignaalia löytyy nyt jo, sekä antennista että kaapelista ja lähes kaikki uudet tv-sarjat ja lähetykset kuvataan teräväpiirtona.

Mikään näistä muutoksista ei kuitenkaan vedä vertoja sille mitä jakelupuolella tapahtuu. Alkuviikosta tuli pyörittyä Joensuussa ja hotellissa ollessa teki mieli katsella olympialaisia. Alakerran baari oli jo mennyt kiinni, joten satasen finaali katsottiin koneelta suoraan, kun netti jaettiin puhelimesta käyttöön. Tähän ei ollut teknologista valmiutta vielä kymmenen vuotta sitten - eikä edes viisi vuotta sitten. Nyt ohjelmien, elokuvien tai urheilun katsominen onnistuu missä vain mobiilinettiä on tarjolla. Ja mikä tärkeintä ohjelmien katsominen onnistuu juuri silloin kuin katsoja niin haluaa.

Ei nykypäivänä tarvitse istua telkkarin ääressä 19:30-20:00 viisi päivää viikossa, vaan jos kuluttujalla on vaikka keskiviikkona aikaa, niin hän voi katsoa koko viikon salkkarit kerralla. Samoin jos lauantai-illan elokuva tulee liian myöhään, sen voi katsoa vaikka sunnuntaiaamuna. Suoria urheilulähetyksiä lukuunottamatta en näe tarvetta istua telkkarin/tietokoneen/kännykän/tabletin edessä silloin kun televisioyhtiöille sopii, vaan katson ohjelmat silloin kun minulle sopii. Netflix tulee huhujen mukaan Suomeen kohta, joten sen jälkeen mekin voimme nauttia palvelun tarjoamista tv-sarjoista ja elokuvista - juuri silloin kun haluamme.

Ongelminahan näissä on aina tekijänoikeuskysymykset. Isot yhtiöt haluavat kiusata kuluttajia, mutta eivätköhän nekin tässä vähitellen opi, että valta on kuluttujalla. Toisaalta kuluttujapuolella täytyy myös tapahtua sukupolvenvaihdos - en usko, että kaikki vaihtavat katselutapojaan tuosta noin vain. Mutta nuorimmat sukupolvet ovat tähän jo tottuneet, eivätkä he kaipaa nurkkaansa passiivista televisiota. He katsovat viihdettä silloin kun huvittaa ja vaihtavat siitä ajatuksia sosiaalisessa mediassa. Tähän ei perinteinen tv-järjestelmä taivu.

Eli summa summarum. Jos haluaa haaskata rahojaan, niin kannattaa perustaa "perinteinen televisiokanava". Se, jos mikä, on kuoleva teollisuuden ala.

Aiheet

Lisää uusi kommentti