Tasa-arvoinen avioliittolaki ja Pasi Turunen

16. syyskuuta 2016 - 16.11

Aito avioliitto -ryhmä sai kansalaisaloitteensa eduskunnan jutusteltavaksi. Keskustelun taso oli yhtä “laadukasta” kuin pari vuotta sitten. Turha siitä on enää vatvota. Leinivaara on asiaa jo ruotinut, mutta itselläkin oli pari ajatusta, jotka ovat pyörineet mielessä.

AA-ryhmä kertoo, ettei se aja tätä lainmuutoksen perumista uskonnollisista syistä, vaan muun muassa haluaa keskittyä lapsen oikeuteen isään ja äitiin. Olen seurannut jo pitkään Pasi Turusta Twitterissä. Turunen on siis toinen AA-ryhmän perustajajäsenistä. Hänen twiittailunsa on kyllä täynnä Raamattuun pohjautuvaa argumentointia avioliitosta. Sineensä hassua, koska avioliitto on paljon kirkkoa vanhempi konsepti ja kirkko otti sen omakseen käsittääkseni vasta keskiajalla. Tämän Turunenkin on myöntänyt.

Turunen on teologian maisteri ja sivistynyt mies. Argumentoinnin taso on aivan toista kuin AA-ryhmän rivijäsenellä. Olen itse lukenu Turusen kirjan Jehovan todistajista ja kuunnellut joitain hänen podcastejaan. Hyviä, mutta se on toinen tarina. Pointti on kuitenkin, että kaveri on karismaattinen ja fiksu tyyppi.

Aina argumentointi ei kuitenkaan osu. Tästä oli malliesimerkki EVS:ssä (ohjelma on katsottavissa Katsomosta [toimii näemmä nykyään Linuxillakin]), jossa Turunen argumentoi, ettei tutkijoiden keskuudessa ole konsensusta sukupuolineutraalin avioliiton vaikutuksista lapsiin. Jimi Adams ja Ryan Light julkaisivat jo vuosi sitten artikkelin, jossa he selvittivät onko tutkijoiden keskuudessa konsensusta samaa sukupuolta olevien parien vaikutuksesta lapsiin. Tässä tutkimuksessa käytiin läpi yli yhdeksäntoistatuhatta (19 000) julkaisua aiheesta ja tutkittiin onko konsensusta vai ei. Vastaus oli, että konsensus muodostui jo 1990-luvulla ja se on, ettei vanhempien sukupuolella ole väliä. Voisiko tätä nyt sitten enää selvemmin sanoa?

Samaa asiaa ovat toitottaneet Lastensuojelun Keskusliitto, Suomen UNICEF ry, Mannerheimin lastensuojeluliitto ja Lapsiasiavaltuutettu sekä Pelastakaa lapset. Mutta ilmeisesti kaikki tällainen tutkimustulos ja asiantuntijoiden linjaukset ovat turhia, koska ne eivät puolusta omaa agendaa. Tällainen ajatusmalli, jossa vain omaa ajatusta tukeva materiaali on hyväksyttävää, on tietysti vaarallinen. Edelleen löytyy holokaustin kieltäjiä, rokotteiden vastustajia tai evoluutiota vastaan puhuvia, vaikka konsensus ja faktat puhuvat aivan toista. Omista uskoistaan on todella vaikea päästä eroon – olivat ne kuinka vääriä tahansa.

Turunen on vahvasti argumentoinut sen puolesta, että avioliittoinstituutio on aina ollut miehen ja naisen välinen. Tämä ilmeisesti pitää hyvin pitkälti paikkaansa. Lainaan tähän kuitenkin erästä suurta ajattelijaa: “Siitä miten asiat ovat, ei voida päätellä sitä miten asioiden pitäisi olla.“ Näin Turunen itse kirjoitti viime kesänä. Avioliitto on ihmisten keksimä rakennelma ja sitä voidaan tarvittaessa muuttaa, kuten parhaaksi nähdään. Samalla tavalla ihminen on aikoinaan pitänyt orjuutta hyväksyttävänä, mutta sittemmin kulttuurievoluutio on poistanut sen länsimaisesta yhteiskunnasta.

Loppujen lopuksi on vaikea nähdä miten jo säädetyn tasa-arvoisen avioliittolain vastustaminen olisi perusteltua järjellä. Uskonnollahan se kyllä onnistuu ja Raamattua voidaan aina tulkita omia tarkoitusperiä tukemaan. Vaikka AA-ryhmä toista väittää on taustalla vahva hekuma uskonnollisuutta. Tällaisella hekumalla on aikoinaan oikeutettu rotusortoa, vastustettu naisten äänioikeutta ja kyseenalaistettu naisten oikeus pitää oma sukunimi avioliitossa. Nämä asiat kuulostavat absurdeilta 2010-luvun Suomessa. Samalla tavalla nyt edelleen jankkaava keskustelu tasa-arvoisesta avioliittolaista nähdään 30 vuoden kuluttua erilaisessa valossa kuin nyt. Tulevaisuuden suomalaiset ihmettelevät, miten aiemmin ei ollut päivän selvää, että jokaisella on oikeus avioliittoon sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntauksesta riippumatta.

Turunen kutsui minut aiemmin kahville (lupasi tarjota) juttelemaan näistä asioista ja tämän tarjouksen ajattelin kyllä käyttää, kunhan vain aikataulumme osuvat yhteen ja olemme vapaina (not as in single) samassa kaupungissa samaan aikaan.

Lisää uusi kommentti