Maailmalla tapahtuu

21. kesäkuuta 2015 - 18.02

Maailmalla on taas tapahtunut. Espanjassa todettiin ensimmäinen kurkkumätätapaus 28:aan vuoteen. Vanhemmat jättivät lapsensa rokottamatta ja nyt se kostautui hengenvaarallisesti. En tiedä selvisivätkö säikähdyksellä. Ainakin uutisen mukaan ottivat asiasta onkeensa, mikä tietysti hyvästä.

Tähän liittyen olin mukana joukkorahoittamassa Olli Sulopuiston artikkelia Mikä rokotteista epäilyttää? Sulopuisto haastatteli muutamaa suomalaista rokotteiden vastustajaa ja kirjoitti heidän mielipiteidensä rinnalle tieteen näkemystä asiaan. Artikkelin lukemisen jälkeen jokaiselle lienee selvä, miksi rokotteita otetaan.

"Esimerkiksi tuhkarokosta on tehty joku hirveä juttu, vaikka ennen vanhaan melkein jokainen lapsi sairasti sen eikä se ollut mikään juttu. Nyt se on yhtäkkiä yleisvaarallinen tauti", Marjo Sukeva-Hakanpää sanoo.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan tuhkarokko tappoi kaksi vuotta sitten 145 700 ihmistä, heistä valtaosan köyhissä maissa. 

Rokotteiden vastustaja Sukeva-Hakanpään kommentti kertoo valitettavaa kieltään siitä kuinka huonolla tietämyksellä nämä vapaamatkustajat ovat. Itselleni tulee aina paha mieli, kun joutuu lukemaan jonkun kärsivän siitä, että toinen ei “usko” rokotteisiin tai ylipäätään lääketieteeseen. Kiteytettynä: rokottaminen on satoja kertoja turvallisempi vaihtoehto kuin rokottamatta jättäytyminen.

Uskomuksista puheen ollen. Pennsylvaniassa kuoli puolitoistavuotinen lapsi, kun vanhemmat eivät vieneet häntä lääkäriin vaan hoitivat häntä yrteillä ja homeopatialla. Vanhemmat joutuvat oikeuteen asiasta. Tällaiset tapaukset panevat aina miettimään, että miksei ihminen luota terveydenhuoltoon ja sen ammattilaisiin? Mikä ajatuksessa, että he haluavat auttaa ihmisiä, on niin outoa, että pitää oman lapsen terveys riskeerata jättämällä rokotteet väliin tai turvautua homeopatiaan lääketieteen sijaan? Olen tätä yrittänyt kysellä kyseiseen kategoriaan lukeutuvilta ihmisiltä, mutten koskaan ole saanut vastausta. Pari kertaan on solvattu päin naamaa, joskus on jätetty vastaamatta, toisinaan tarinoitu ihan ohi aiheen, joskus on itsellänikin palanut käämi, mutta suoraa vastausta ei ole tullut. Toisaalta vaikeahan näitä järjellä on perustella. Sanonta kertoo, että mikä ei ole järjellä päähän mennyt, ei sieltä myöskään järjellä lähde pois. Uskomushoidot ovat uskomushoitoja ja ne kuuluvat elämäämme yhtä paljon kuin Saturnuksen palvominen, jotta viljasato olisi suurempi.

Jottei katsauksestani jäisi negatiivinen mielikuva, niin todettakoon, että paljon hyvääkin on uutisoitu (yleisesti ottaen, hyvää tapahtuu paljon paljon enemmän kuin pahaa):

Eurooppalaisten lääkärien komitea on vetänyt selvät rajat lääketieteen ja muiden hoitomuotojen välille. Rajan toiselle puolelle kuuluvat muun muassa homeopatia ja kaukoparannus.

Toivotaan, että huuhaa saadaan kitkettyä pois entistä tehokkaammin. Australia on tässä näyttämässä vahvasti esimerkkiä. Heillä on tarkoitus leikata lapsilisät lapsilta, joita ei ole rokotettu. Kuulostaa omaan makuun todella rajulta keinolta, mutta he ovat tällaiseen päätymässä. Vapaamatkustajat lienevät riesa sielläpäin.

Uutiset kertovat myös, että homeopatian käyttö on ollut laskussa, joten hyvältä näyttää tälläkin suunnalla. Pseudotieteet eivät kuulu 2000-luvulle. Mennään positiivisesti kohti tulevaisuutta :)

Lisää uusi kommentti