Homeopatiasta

1. helmikuuta 2015 - 19.13

Homeopatia, tuo lempiaiheeni(?). Homeopatia on siitä jännä homma, että vaikka valmisteen tekeminen itsessään on pysynyt samana (lanttaaminen ja ravistelu) jo vuosisatoja, ovat perustelut toimivuudelle muuttuneet vuosien saatossa. 

Homeopatian kehittäjä Hahnemann linjaili, että “samankaltainen parantaa samankaltaisen”. Tästä syystä siis kahvia käytetään homopaattisena uni”lääkkeenä”. Mikä sitten on samankaltaista? Aineen väri? Muoto? Taudin oire? Kipeän elimen muoto? Näitä kaikkia on käytetty kriteereinä. Voidaan siis ajatella, että koska veri on punaista, sitä parantaa mansikka.

Sittemmin uskottiin, että homeopaattisessa aineessa on “muistijälki”, eli vesi muistaa mitä siinä on ollut (ah, sitä puhdistettua viemärivettä...). Tai sitten kehittyy jokin “energiakenttä”. Tiedon karttuessa veden muisti rajattiin pois ja puhuttiin jopa, että kvanttifysiikalla olisi pelinsä homeopatian takana.

Radio Rockin aamussa oli tammikuussa vieraana vuoden 2014 Huuhaa-palkinnon saaneen Suomen Terveysjärjestö ry:n puheenjohtaja, diplomihomeopaatti Merja Lindström. Häneltä kysyttiin miten homeopatia toimii ja vastauksena oli, ettei Lindström ole koskaan pohtinut asiaa. Kuulostaa siltä, että tiedon tilalla oli vahvaa uskoa.

Facebookissa ajauduin keskusteluun homeopaatin kanssa ja sain oppia, että homeopatia onkin “energialääketiedettä” ja se “toimii energettisesti”. Kuulemma homeopatia toimii siis vastaavalla tavalla kuin yksisarvishoidot. Olen muuten tästä ihan samaa mieltä.

Homeopaatti myös argumentoi, ettei homeopatian toimivuutta voida todistaa tieteellisesti. Olen tästäkin aivan samaa mieltä! Mutta sen toimimattomuus voidaan todistaa ja näin on tehty jo monesti. Tähän ei tarvita kuin yksinkertainen kaksoissokkokoe, jossa sekä homeopaatti, että potilas ovat tietämättömiä saako potilas homeopaattista valmistetta vai lumevalmistetta. Näiden tutkimusten tulokset ovat sitten linjassaan kertoneen, ettei homeopatia tehoa lumevalmistetta enempää. Mutta homeopaattien usko on kova, eikä niitä tällaiset tieteelliset tutkimukset hetkauta.

Mietin, että pitäisköhän luoda markkinoille teletappihoito tuon yksisarvishoidon kilpailijaksi? Niitä tappeja oli kuitenkin neljä erilaista, joten hoitohan olisi neljä kertaa tehokkaampaa… ja värikkäämpää. Rahat vaan ihmisiltä ja Bahamalle karkuun? No, oma etiikkani ei tällaiseen taivu.

Lainaan tänne loppuun vielä kappaleen Lilja Tammisen blogista. Koin suurta samaistummista. “Olenkin viime vuosina sosiaalisessa mediassa profiloitunut henkilönä, joka niinsanotusti debunk:aa, eli pyrkii osoittamaan virheet erinäisissä erikoisissa väitteissä, joihin törmää verkkomedioissa kiertävässä pseudolääketieteessä ja pseudofysiikassa yms. Näistä nyt muutamia esimerkkejä ovat uskomushoidot, energiantuotantotekniikkaan liittyvät huijaukset ja erilaiset salaliitto-”teoriat”. En tee sitä siksi, että haluaisin olla ikävä ihminen, vaan koska pidän tärkeänä väärinymmärrysten ja huijausten torjumista mediasta ja yhteiskunnallisesta keskustelusta, joiden pohjalta tehdään ihmishenkiäkin koskettavia päätöksiä.”

Lisää uusi kommentti