Hararin tripla

29. maaliskuuta 2021 - 17.11
Kuva
Hararin kolme kirjaa

Sain vihdoin luettu 21 oppituntia maailman tilasta ja nyt olen sitten lukenut Hararin koko kolmikon. Sapiens on näistä paras ja Homo Deus huonoin sen sisältämän Sapiensin toiston takia. 21 oppituntia antoi paljon ajattelemisen aihetta ihmisen toiminnasta ja loogisuuksista toimintojen takana. Se ei kirjana ole täydellinen, enkä allekirjoita aivan kaikkia Hararin ajatuksia, mutta voin siitäkin huolimatta suositella kaikkia kirjoja hyvin varauksetta.

Kirjoista jää erittäin hyvä kuva, kuinka Homo sapiens on noussut planeettamme dominantiksi voimaksi ja mitä ongelmia sillä on nyt. Homo Deus keskittyy ennustamaan ihmisen tulevaisuutta ja vaikka kirja voi jo 50 vuoden kuluttua tuntua menneen täysin metsään, olen ainakin nyt Hararin kanssa samoilla linjoilla, että me tulemme ihmislajina korvautumaan (ainakin osin) toisella lajilla. Syitä on mielestäni kolme: 1) Lääketieteellinen kehitys tarjoaa meille tulevaisuudessa mahdollisuuden poistaa geeneistämme heikkouksia ja ainakin teoriassa tehdä meistä parempia ihmisiä. 2) Tekoälyn kehittyminen voi johtaa biologisen ihmisen ja teknologisen älyn yhdistymiseen. 3) Avaruusmatkailu onnistuu huomattavasti paremmin, jos biologisesti muokkaudumme avaruuden koville oloille paremmin soveltuvaksi lajiksi.

Ensimmäinen on valinta, toinen on omanlaisensa pakko ja kolmas on tarve. Voin mennä visioitteni kanssa metsään, mutta tällä erää näen tulevaisuuden näin. "Luomu" Sapiens tulee tiensä päähän, kuten mikä tahansa muukin eliö ja sen ekologisen paikan ottaa toinen laji. Toivotaan kuitenkin, että se olisi mieluummin Homo Deus kuin tekoäly, joka on karannut käsistämme, tai ydinsodan jälkeen nousevat torakat.

On mukava ammentaa itselleen uusia ajatuksia Hararin kaltaiselta ajattelijalta. Ehkäpä saamme vielä jatkossa neljännen kirjan käsittelemään ihmislajin menoa.
 

Lisää uusi kommentti