Good Karma

11. kesäkuuta 2016 - 12.09

Briefly in English: although Good Karma is not a perfect album it is definitely the best one since Crash!Boom!Bang! :)

Roxette julkaisi kymmenennen studioalbuminsa Good Karman kolmas kesäkuuta. Kerkesin tässä viikon aikana soitella levyn läpi kuutisenkymmentä kertaa, joten ehkä nyt pystyy jonkinlaista analyysiä kirjoittelemaan.

Levyn piti tulla ulos jo vuosi sitten, mutta tällä kertaa albumin rakentaminen kesti pari vuotta, mikä lienee pisin aika, joka on käytetty Roxette-albumin tekemiseen. Putkesta tupsahti ulos kuitenkin sen verran vakuuttava tuote, että tekeminen ja odottaminen todella kannatti.

Roxette julkaisi Have A Nice Day -albumin alkuvuodesta 1999 ja kiekon teema oli suurelle osalle faneista aikamoinen shokki. HAND oli vahvasti tuotettu albumi, jossa ei paljoa sähkökitarat soineet. Monet, mukaan lukien itseni, olivat sitä mieltä, että albumi oli ylituotettu. No, nyt Good Karmaa pyöriteltiin studiossa vielä vuosi HANDiä pidempään, joten alituotettu se ei varmasti ole. Onneks aika ja ihmiset ovat muuttuneet ja Good Karma kuulostaa hyvälle.

Vaikka Roxette on silloin tällöin (hyvin harvoin) käyttänyt tuotantotiimissä jotakuta muuta kuin Clarence Öfwermania (tai Christoffer Lundquistiä), oli tällä kertaa apuna myös Addeboy vs Cliff -kaksikko. Itse olin hyvin skeptinen tällaisen päätöksen kanssa, mutta lopputuleman kuultuani pelot hälvenivät kuitenkin nopeasti.

Ensimmäinen sinkkulohkaisu It Just Happens napsahti ulos huhtikuussa. Biisi ei suoranaisesti kolahtanut, mutta ei se huonokaan ollut. Jotenkin itselle siitä tuli sellainen Wish I Could Fly kohtaa A Thing About Youn olo. Kuitenkin, kun biisistä tuli ulos musiikkivideo toukokuussa, sai kipale aivan uutta voimaa. It Just Happensin video sopii biisiin kuin nenä kuuman voihin. Video on paras sitten A Thing About You. Sattumaa?

No, levyllä on muitakin kappaleita. Kaikkiaan biisejä on 11, mikä vähiten Roxette-albumeista. Nykypäivänä jokaisen biisin tulee olla hyvä, joten albumia ei voi enää vain kasata tuosta noin. (Julkaistaanko viiden vuoden kuluttua albumeita vai vain musiikkia? Näyttääkö Anna Abreu tietä tällä saralla?) Good Karma on kuitenkin todellakin albumi ja siinä mielessä ehdottomasti paras sitten Crash!Boom!Bang!:n vuodelta 1994.

Nyt viikon verran levy on ollut soitannassa, eikä oikeastaan yksikään biisi ole tippunut pois listalta. Kaikki ovat omalla tavallaan hyviä ja jokaisesta biisistä löytyy jokin koukku, joka imaisee kuuntelijan mukaansa. Kuitenkin pari biisiä on noussut ylitse muiden. Albumin nimikkoraita Good Karma tykittää todella lujasti. Tämä olisi mahtava kuulla livenä jollain V-A-L-T-A-V-A-L-L-A stadionilla. Kertsiä tulee hoilattua koko ajan, vaikka kuinka yrittäisi olla hiljaa. Parasta kipale sitten Opportunity Noxin?

Levyn toiseksi viimeinen biisi 20 BPM iskee kiloampeerin voimalla tajuntaan. Ihmeellinen ralli, joka toimii lehmänkellosta huolimatta – tai siitä johtuen. Samoin toisena sinkkuna julkaistu Some Other Summer on hieno biisi. Kesäisin pätkä sitten She Doesn’t Live Here Anymoren. Tällaiset biisit pistävät kropan heilumaan ja fiiliksen kattoon.

♬ Some other sunshine, some other shoreline ♫

Kyseessä ei kuitenkaan ole täydellinen lätty. Monet biisit tuntuvan olevan sekoitusta kahdesta erilaisesta lähtökohdasta. It Just Happens ja You Can’t Do This To Me Anymore ovat tästä parhaat esimerkit. YCDTTMA on tehty räppäävällä otteella (tulee mieleen Blondien Rapture), mutta kertsi on sitten aivan toisenlaisesta biisistä. Omaan korvaan biisin ensimmäinen puolisko toimii, mutta loppu on pelkkää hoilottelua. Siltikin tämä on yksi suosikkibiiseistäni. Samoin This One olisi ansainnut räjähtävämmän kertsin.

Levyltä puuttuu myös 7Twenty7:n tai Touched By The Hand Of Godin kaltainen tykitys, mutta ehkä sellainen ei tälle levylle sopisikaan? Tiedä häntä. Nykyisellään levy todellakin toimii kokonaisuutena, joten en valita.

Yhteenvetona tämä bändin kymmenes – ja mahdollisesti viimeinen – albumi ansaitsee arvosanan 4/5 ja voisin sanoa, että tämä on katalogin neljänneksi paras kiekko. Korvaorkkuja luvassa, suosittelen!

...ja mille se levy sitten tuoksuu? Hyvälle – joskaan ei niin hyvälle kuin Have A Nice Day.

Lisää uusi kommentti