Faktojen maailma

17. marraskuuta 2020 - 13.26

Jo edesmenneen Hans Roslingin Faktojen maailma (Otava, 2018) on yksi maailman tärkeimmistä kirjoista. Teoksen sanoma on, että "asiat ovat paremmin kuin luulet". Tämä meiltä ihmisiltä unohtuu aivan liian usein. Sota voi syttyä hetkessä ja tuntuu siltä, että asiat menevät kertaheitolla huonompaan suuntaan. Kuitenkin samaan aikaan monella saralla asiat menevät moninkertaisesti parempaan. Keskimäärin ihmisillä menee nyt huomattavasti paremmin kuin 20 vuotta sitten. Ja 20 vuotta sitten meni paremmin kuin 40 vuotta sitten. Sotia on vähemmän, köyhyyttä on vähemmän, elinajanodote kasvaa joka puolella, lapsia kuolee koko ajan vähemmän ja vähemmän…

Rosling osoittaa kirjassa monet ihmisten yleiset olettamukset vääriksi ja kuvaa kuinka asiat ovat paremmin kuin olemme ajatelleet. Moni asia vaikuttaa siihen, miksi näemmä ihmiskunnan kehitystä osin negatiivisena. Olemme länsimaisen ajattelumme vankeja, emme pysty hahmottamaan pitkän aikavälin tapahtumia niin helposti kuin lyhyen (ihmiselämää pidempien tapahtumavälien hahmottaminen on vaikeaa) ja voimme olla vaikkapa uskonnollisten saarnaajien ajatusten orjia. Syitä on tietysti vielä paljon muitakin. Faktojen maailma auttaa pärjäämään näiden ihmiselle tyypillisten loogisten kämmien kanssa. Teos on muuten kirjoitettu todella helppolukuiseksi, vaikka aihe itsessään voi tuntua etukäteen vaikealta. Rosling on tehnyt hyvää työtä kansatajuistaakseen tutkimuksiaan.

Voin suositella kirjaa varauksetta aivan kaikille, joita kiinnostaa ihmiskunta, yhteiskunnat, kehitys, tulevaisuus, menneisyys tai ihan mikä vain. Näkisin, että tämän kirjan lukeminen tulisi kuulua peruskoulun opetussuunnitelmaan.

Roslingin perhe myös ylläpitää https://www.gapminder.org/ -sivustoa, jossa voi tehdä Gapminder-testin (hyvin hyvin harva saa edes lähelle täysiä pisteitä) ja katsoa paljon hienoa infografiikkaa ihmiskunnan kehityksestä (esimerkiksi syntyvyyden ja lapsikuolleisuuden dramaattinen lasku viimeisten vuosikymmenten aikana). Suosittelen myös pyörähtämään siellä.

Lisää uusi kommentti