Autoilun kehitystä

6. tammikuuta 2021 - 13.46

Suomalainen autokanta sähköistyy tällä hetkellä kasvavalla vauhdilla. Olimme vuosia Ruotsia ja varsinkin Norjaa perässä, mutta tällä hetkellä tahti on kovaa. Vuosi 2020 loppui siihen, että joulukuun henkilöautojen ensirekisteröinneistä 12,9 prosenttia oli täyssähköisiä. Tästä on hyvä jatkaa vuodelle 2021. Miten tähän on sitten tultu?

Seuraavassa kuvaajassa on edellisen kuuden vuoden henkilöautojen ensirekisteröintien voimalinjojen prosenttiosuudet neljännesvuosittain. Kuten kuvaajasta näkyy, on liikenne sähköistynyt viimeisen kahden vuoden aikana huimasti. Tämä on erittäin hyvää kehitystä.

Autojen voimalinjojen prosenttuaaliset osuudet ensirekisteröinneissä

Viime vuoden loppu näytti rankasti polttomoottorin alamäeltä. On mielenkiintoista nähdä jatkuuko tämä suoraan alkuvuonna vai tuleeko laskua vasta koko vuoden aikajaksolla. Seuraavissa kuvaajissa prosentuaaliset ja kappalemääräiset ensirekisteröinnit.

Vuoden 2020 ensirekisteröityjen autojen voimalinjat kuukausittain, prosentuaalisesti
Vuoden 2020 ensirekisteröityjen autojen voimalinjat kuukausittain, kappalemääräisesti

Ennustan, että ei-ladattavat hybridit ovat saavuttaneet saturaatiopisteensä (viimeistään siinä välissä, kun Toyota rupeaa tarjoamaan täyssähköjä koko kansalle) ja ensi vuoden suurimmat harppaajat ovat lataushybridit ja varsinkin täyssähköiset Volkswagenin näyttäessä mallia. Kuvittelisin, että toinen ja kolmas vuosineljännes viimeistään ovat sellaisia, joissa pelkän polttomoottorin myynti jää alle 50 prosenttiin.

Näyttää vahvasti siltä, että vuonna 2030 Suomessa ei polttomoottorisia henkilöautoja myydä enää kuin harrastekäyttöön. Tämä tarkoittaa myös sitä, että jos omasta polttomoottorisesta autosta on tarkoitus saada vielä rahaa myynnin kautta, kannattaa se myydä mahdollisimman nopeasti pois. Jälleenmyyntiarvo laskee vanhentuvan tekniikan tippuessa pois markkinoilta.

Datat tähän tarjosi Autoalan Tiedotuskeskus.

Lisää uusi kommentti