Jatketaanpa vähän tarinaa pingviini valtakunnasta. Aloitetaankin näköjään sillä että OO.orgin Writerissä pelaa suomen kielen oikoluku. Enkä ole mitään edes tehnyt. Tämä on positiivinen asia, jotain hyvää tässäkin päivässä.
Mounttasin toissapäivänä (liian vaikea sana oikoluvulle...) tai eilen NTFS-osioita kyytiin. Homma meni aika helposti fstabia muokkaamalla. Graaffista "welhoa" en saanut toimimaan. No kuitenkin kun tänään meinasin alkaa tehdä töitä, niin eipäs ollutkaan levyt mountattu. Tarkistin fstabin sisällön; oli kuosissa. Buuttasin koneen ja kappas mounttaukset pelasivatkit. Olipas jännä... Ajattelin vielä varmistaa, että pelaavat pysyvästi ja buuttasin uudelleen. No kappas, eiväthän ne enää olleetkaan käytössä. Tässä vaiheessa alkoi jo vähän "hymyilyttämään"... No buuttasin taas... Ja KYLLÄ! Osiot olivat taas mukana! Ja viidennen buuttauksen jälkeen eivät. Tässä vaiheessa huusin kirosanan rauhallisella, mutta voimakkaalla äänellä.
Poistin sitten fstabista sinne lisäämäni rivit ja klikkasin graafisella "welholla" levyt kuntoon (hahmotin miten se toimii, vaikka ilmeisen buginen onkin(?)). Kaksi sain kuosiin, kolmatta en. No jääkööt se nyt tulevaisuuteen. Musiikki soi joka tapauksessa.
Joten tähän väliin tulee minun tulevaisuuden veikkaukseni: Seuraavaan kymmeneen vuoteen ei ilmesty käyttöjärjestelmää, jolla oikeasti pystyisin hoitamaan helposti ja stressittömästi haluamallani tavalla työni ja huvini, piste.
Mikä eniten tässä häiritsee on Kubuntun hitaus verrattuna Windows XP:hen. Firefoxilla tabin vaihto kestää yli sekunnin (pikakokeilu: Operalla hieman nopeampi). Tästä ilmeisesti kiitos hitaasti toimivalle kahden näytön tuelle. Kahden näytön käyttö aiheuttaa myös seuraavan ongelman. Kun siirrän ikkunan toiselle näytölle, häviää se tehtäväpalkista kokonaan(!). Alt+tab kuitenkin reagoi molempien näyttöjen ikkunoihin ihan ok. Mikä asian kuitenkin tekee kiusalliseksi on se, kun toisella näytöllä olevan ikkunan erehtyy pienentämään tehtäväpalkkiin. Sitä ei sen jälkeen enää saa mistään takaisin, vaan prosessi on tapettava... Sekin pitää vielä huomauttaa, että alt+tab ei tuo mitään valikkoa esiin käytettäessä kahta näyttöä. Tämä nyt on kosmeettinen haitta, mutta haitta kuitenkin.
Mitä järjestelmän raskauteen tulee, niin käynnistyksessä syntyy vähän yli sata prosessia. Huomattavasti enemmän verrattuna XP:hen (50-60), mutta käyttikset ovat ideologialtaan niin erilaisia, joten tämä vertailu oli turha. Kuitenkin, nyt kun kirjoittelen tässä Writerilla kuuntelen musaa Amarokilla, pidän Firefoxia auki ja aMSN hoitaa meseverkkoon liittymisen, on prossun kuormitusaste noin 20% ja koko ajan tasaisessa nousussa. Windowssissa vastaavassa tilanteessa kuormitusaste on noin 1% Alla on kuitenkin ihan pätevää rautaa Athlon 64 X2 5600+ 2Gt ja GeForce 8600GT. Jopa tämä kirjoittelu lagaa hieman, kun näppäimen painallukset tulevat pienellä viiveellä. Varmaan auttaisi, jos toisen näytön ottaisi pois käytöstä... *huokaus*.
Toinen jännä ominaisuus on tuo aMSN ja X. aMSN ei ehkä ole niitä parhaiten koodattuja ohjelmia, varsin yksisäikeinen, hieman hidas... mutta saisi se silti toimia Linuxissa yhtä nopeasti kuin Windowssissakin. Mieluusti haluisin tietää, miten ei-käytössä olevan työpöydän ruudulla pyörivä animoitu mesehymiö voi viedä 20% prossutehoista?
Summa summarum: En ole vaihtanut vielä takaisin XP:n tuttuun ja turvalliseen maailmaan, katsotaan nyt vielä tovi, josko tästä olisi työympäristöksi. Pelipuolella OpenArena pelaa ihan hyvin kyllä ;) Ja pasianssi on tuhat kertaa Winukan versiota parempi :) Kuhan vain nopeus (kahdella näytöllä) olisi kuosissa, niin voisin vähän tyytyväisempi olla...