Ajatusten alennusmyynti

Tuomas Enbuske kirjoitti viime kesänä pamfletin Ajatusten alennusmyynti - yhdeksän helpointa hokemaa taloudesta (sen voi ladata vapaasti tästä). Teos käsittelee kapitalismiin kohdistettua - pääosin - asiatonta kritiikkiä. Luin tarinan vihdoin ja viimein tammikuussa sairaana ollessani. Loppupeleissä teos ei ollut hullumpi, mutta ei tässä puhuta mistään timantistakaan.

Tarina alkaa Tuomaksen kirjoittaessa "populismissa asioita nimenomaan ei perustella". Tämä teos ei juurikaan asioita perustele, mutta ei se suoranaisesti pamfletissa ole vaadittuakaan. Se kuitenkin tiputtaa heti pohjan lopputarinalta. Vai voidaanko väittämät "kapitalismi on hämmästyttävin koskaan olemassa ollut ihmisten yhteistyön malli" ja "kapitalismi on kiistatta tuottanut eniten hyvinvointia tähän maailmaan" niellä purematta? En minä ainakaan.

Ehdottomasti teoksen mielenkiintoisin ajatusleikki on ruuan tuotannon ja terveydenhuollon vertailu. Sosialistisissa maissa valtio tuotti molemmat ja molemmista oli niin sanotusti pulaa. Suomessa valtio tuottaa terveydenhuoltoa ja ruuan tuottavat markkinavoimat. Ruuasta ei ole pulaa, mutta kunnalliseen hammaslääkäriin saa jonottaa kuukausitolkulla. Entä jos markkinavoimat hallitsisivat myös terveydenhuoltoa? Omat kokemukset yksityisestä terveydenhuollosta (YTHS, Suomen Terveystalo ja Mehiläinen) ovat vain positiivisia. Ei jonoa, vaan nopeaa ja laadukasta palvelua. Voisiko koko asian jättää markkinavoimien armoille?

Toinen asia, jota Enbuske pohtii on koulutus. Hän kuitenkin sanoo, että "maksullinen koulutus tuhlaisi järjettömästi yhteiskunnan resursseja". Tätä ei juurikaan perustella, mutta olen samaa mieltä. Koulutuksen tulee olla ilmaista ja tasa-arvoista kaikille. Asiat ovat kuitenkin pohtimisen arvoisia. Voisiko yksityinen yliopisto rakentaa bisneksen niin, että opiskelu olisi ilmaista, mutta myös laadukkaampaa kuin meidän Suomen yliopistoissa, joissa opettaminen on "pakollinen paha"? Entä jos yritysmaailma rahoittaisi tällaisen koulutuslaitoksen ja saisi vastapalveluna todella rautaisia ammattilaisia? Ei ehkä enää mene sitten termin yliopisto alle. Mutta ehkä AMK:n?

Olen ollut aika vannoutunut vasemmiston edustaja, mutta en kiellä kapitalismin merkittävyyttä. Olen sitä mieltä, että Suomen valtio tuottaa aivan liikaa työpaikkoja tähän maahan. Kokisin, että olisi tehokkaampaa pistää monta palvelua vapaille markkinoille. Rautatieliikenne yhtenä näistä. Valtion rooli tulisi pikemminkin olla perusturvan luojana (mitä se lieneekin?) ja kehityksen ohjaajana. Esimerkiksi siis siinä mielessä, ettei fossiilisten polttoaineiden käyttöä lisättäisi tai autojen turvallisuutta vähennettäisi. Valtio estäisi kapitalismin mahdolliset ylilyönnit.

Alankohan kuulostaa jo ihan "Teemulta"? Wink En minäkään ole taloustieteilijä...

Palatakseni vielä Enbusken peflettiin, olihan siellä ihan käsittämätön aivopierukin. Ladasta kirjoitettiin "maamme myydyinpänä automallina". Kyseessä on kuitenkin ihan automerkki.

No, tällaista tälla kertaa. Seuraavalla kerralla jotain muuta.

Lähettänyt H (ei varmistettu) 21. maaliskuuta 2013 - 3.27 Ikilinkki

:D Arvaa, mikä nauratti? ;)

Lisää uusi kommentti