Suncometilta levisi palvelin ja se hajosi heidän sanomansa mukaan juuri silloin, kun meikän saitti operoi siellä ja siitä nyt seurasi tämä downtime. Onnistuivat kaivamaan kuitenkin kaiken takaisin linjoille. Tästä heille suuri kiitos.
Jotta ei jäisi ihan torsoksi tämä kirjoitus, niin mainittakoon, että kiinalaiset ovat nyt suorittaneet kaksi miehittämätöntä telakoitumista omaan tulevaan avaruusasemaansa (artikkeli asiasta ja toinenkin). Vaikka Kiinan avaruusasemasta on tulossa paljon ISS:ää pienempi, heillä ei tunnu olevan likviditeettiongelmia. ISS on käsittääkseni jäämässä alunperin suunniteltua pienemmäksi. Taikonauttien vastaavalle voi käydä päinvastoin. Toivon edelleen, että saataisiin 60-luvun kuukilpaa vastaava skaba pystyyn. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että kyseessä olisi Kiina versus muu maailma ja Kiina voittaisi... No, ehkä Nasalla on vielä kuitenkin jonkin verran etumatkaa kaikessa muussa paitsi budjetissa. Kiinalaisten aseman odotetaan pomppaavan avaruuteen kymmenen vuoden kuluttua. Ensi vuonna olisi edessä ensimmäinen telakoituminen ihmisen kanssa. ISS:n on tarkoitus pysyä taivaalla vielä ainakin 15 vuotta. Ehkä sen jälkeen valta siirtyy kiinalaisille?
Kiinalaisten avaruusohjelma tähtää Marsiin 30-40 vuoden kuluttua. Kuinka tosissaan näitä juttuja sitten viskellään, on eri asia, eikä siitä selvyyttä saa ennen kuin ajan kanssa. Kuitenkin olisi todella hienoa nähdä termi "deep space exploration" (kaukaisen avaruuden tutkiminen) oikeasti käytössä, eikä vain korulauseissa. Niin fiktiivistä kuin Star Trek onkin, niin jos ihmiskunta ei koskaan niihin saavutuksiin pysty, se on kyllä omaan jalkaan ampumista. Kyllähän sitä voi käyttää fyrkkaa Kreikan hölmöilyjen tukemiseen ja ties mihin turhanpäiväiseen meikkibisnekseen (taitaa hakea nyt vähän kaukaa...), mutta paljon mieluummin näkisin pysyvän siirtokunnan Marsissa.