Aloitin espanjan opiskelun vuosi sitten. Vihdoinkin. Muistan ajatelleeni sitä ainakin jo vuonna 2002, mutta lopulta aloitin opiskelun nyt sitten 2022. 20 vuotta sitten opiskelu olisi tietysti vaatinut kurssia lukiossa (ei ollut), opistossa (ei varmaan sielläkään) tai yliopistossa (en ollu vielä siellä ja kun olin, en vain saanut aikaiseksi). No, vuosien saatossa saimme älypuhelimet ja niille vaikka kuinka monta appsiä, joilla opiskella kieliä. Valitsin Duolingon, koska se on vanha peluri alalla ja sitä käyttävät niin monet. Arvioissa monia kilpailijoita on pidetty parempina, mutta nyt olen viettänyt aikaani vuoden Duolingon parissa, eikä mitään ongelmia ole ollut.
Pidän kyllä espanjasta; moni asia on hyvin loogista ja lausunta on suomalaiseen suuhun varsin helppoa. Kieltä myös lausutaan hyvin lähellä kirjoitettua ulkoasua, joten sekin helpottaa puhumisen harjoittelua paljon. Toisaalta espanjassa on sanoilla suku (femiini tai maskuliini), mitä suomessa ei ole, mutta monen opiskelemassa saksassa taas on (itse en osaa saksaa). Aikamuotoja on myös seitsemän (/kahdeksan) suomen neljän tai englannin viiden sijaan, joten onhan näissä kielissä erojakin.
Olen nyt siis vuoden ajan joka päivä käyttänyt keskimäärin puoli tuntia espanjan opiskeluun ja perusasiat kielestä ovat hallinnassa, mutta sanastoa kaipaan takaraivoon vielä paljon lisää. Omaan makuun Duolingon heikkous on olematon teoreettinen kielioppi. Kun siihen on koulussa tottunut, niin sitä kaipaa. Toisaalta Duolingolla voi kieliä opiskella, vaikka ei ymmärtäisi kieliopista mitään.
Duolingoa ei voi käyttää suomeksi, joten opiskelen siis espanjaa englanniksi. Tämä aiheuttaa sen, että välillä aivot kääntävät tekstiä ensin espanjasta englanniksi ja vasta sitten suomeksi. Ja päinvastoin. Toisaalta tässä on jotain uutta englannistakin oppinut samalla.
Mihin tällä tähtään? En oikeastaan tiedä. Olen vähän turhan perfektionisti, joten kun jotain aloitan, niin hommaa on vaikea lopettaa (vrt. 32. kausi F1:sten seuraamista menossa...). Tavoite on siis saavuttaa kielestä taso, jossa pystyisin lukemaan espanjankielisiä uutisia ja käymään edes välttäviä keskusteluja. Eli käytännössä samaa tasoa kuin miten ruotsia osaan nyt. Tällä hetkellä näyttää siltä, että voisin saavuttaa tämän tason 3 – 5 vuoden opiskelulla. Eli palataan asiaan taas vuoden päästä – ¡hasta luego!