Turbojen paluu

10. joulukuuta 2010 - 20.58

Nythän se sitten varmistui, että turbot tekevät paluun autourheilun kuninkuusluokkaan kaudella 2013. Jo oli aikakin!

Maikkari uutisoi, että parin vuoden päästä ykkösiä työntää 1,6 litrainen nelisylinterinen ahdettu ja kierroslukurajoittimella varustettu pannu. Varmaan tässä kyllä on muitakin rajoituksia kuin kierrosluvut. Turbojen edellisessä esiintymisessä vähän yli 20 vuotta sitten desiä pienemmällä pannulla revittiin kaksi kertaa sen verran kaakkeja irti mitä nykyisistä vaparikoneista ja tulevista turbopannuista irti saadaan. No, oli miten oli, tämä on parasta mitä formuloille on tapahtunut aikoihin.

Uutinen myös mainostaa, että uudet turbokoneet kuluttavat 35% vähemmän polttoainetta, kuin nykyiset vapaastihengittävät V8:t. Tämähän se ahtamisen idea olikin alunperin, kun ne keksittiin. Eli pikemminkin säästetään polttoainetta kuin lisätään tehoja. Nykykielessä turbo on lähes synonyymi tehokkaalle moottorille, vaikka se voisi olla sitä myös pihille koneelle.

Nelisylinterisyys ja 1,6 litraisuus taasen tuo moottoria muuten lähemmäs kansanautoilijoiden voimanlähteitä, joten autoteollisuus hyötynee oletettavasti tästä myös siviilipuolella.

Koneista löytyy tehoja hyvin, joten kilpailut eivät ainakaan tehojen puutteesta latistu ja ainahan on se mahdollisuus, että turbot poksahtelevat, joten näyttävyytäkin mahdollisesti saadaan lisää.

Näin äkkiseltään en keksi tästä kauan kaivatusta sääntömuutoksesta mitään pahaa. Miksei tätä tapahtunut jo 10 vuotta sitten?

Aiheet

Lisää uusi kommentti