Tietokoneiden ihmeellinen maailma

3. huhtikuuta 2011 - 11.33

Ostin ensimmäisen oman tietokoneen keväällä 1998. Olivetti 486SX 25MHz, 4Mt muistia ja muuta rojua epämääräinen kasa. Löysin siihen myöhemmin näytönkin. Kone oli luokattoman huono, mutta hintakin oli sen verran huokea, että pakkohan sillä oli tovi pärjäillä. Seuraavana keväänä ostin Fujitsu-MikroMikon – taas käytettynä. Hinta oli taas huokea ja tehoja vähän yli kaksinkertaisesti ensimmäiseen koneeseen nähden.

Eipä kerennyt taas hurahtaa kuin vähän toista vuotta, kun tuli uutta rautaa alle syksyllä 2000. Tuolloin siirryin Intelin prossuista AMD:n leiriin ja käyttöön tuli 500MHz K6-2. Tuota konetta tuli sitten hissukseen päivitettyä pidemmälle ja muistaakseni kotelon sisältä löytyy lopulta 192 megaa muistia ja muutama giga kovalevytilaa. Parit ihan hyvät näytötkin ostin. Tällä koneella pyörin tovin...

...kunnes taas pyöreästi vuotta myöhemmin vaihdoin alle 600 megahertsisen Duronin. Kotelo pysyi kuitenkin samana tässä vaihdossa. Kesällä 2002 ostin 1,2GHz Thunderbirdin ja samalla rikoin emolevyn, joten sekin tuli uusittua. Muistia koneessa keikkui tuolloin 384Mt. Tällä epämääräisellä kokoonpanolla muutin sitten Lappeenrantaan syksyllä 2004. Ensimmäisen opiskeluvuoden kone palveli hyvin, mutta seuraavana syksynä uusin sisuskalut ja heitin koppaan 1,6GHz Sempronin puolella gigalla muistia. Myöhemmin lisäsin toisenkin puolikkaan.

Sitten kestikin tovi ennen kuin tuli tarvetta uuteen koneeseen. Tai no... tarvetta tuli, mutta rahallista mahdollisuutta ei. Syksyllä 2007 kuitenkin panostin siihen mennessä eniten pelimerkkejä ja uusin sisuskalut oikein kunnolla. 2,8GHz kaksiytimellinen Athlon 64 sai toimia koneen aivoina ja muistiakin oli jo pari gigaa. Kyllä sillä sitten kelpasikin puksutella.

2009 siirryin hyvin palvelleista kuvaputkista litteisiin näyttöihin. Työpöytätilaa tuli kummasti lisää, sekä virtuaalista että fyysistä.

Kesällä 2010 alkoi kuitenkin tuntua, että lisää laskentatehoa kaivataan jälleen, joten oli aika uusia koko paketti: 3GHz Phenom II ja 4Gt saivat jauhaa siitä eteenpäin. Tällä kertaa ostin uuden kotelonkin, jotta sain ilmankiertoa parannettua ja tätä kautta koneen pysymään hiljaisempana. Tuulettimien mökä sai jäädä historiaan. Syksyllä jouduin vielä vaihtamaan näppäimistönkin, kun entinen hajosi. Olihan se ollut minulla yhtäjaksoisesti käytössä keväästä 1999.

Eihän tässä edes kaikkia pienempiä päivityksiä ole lueteltu; niitä nyt sattui 10 vuotta sitten harva se päivä. Nykyään huomattavasti vähemmän. Nyt tulee keskityttyä enemmänkin ohjelmistopuoleen raudalla leikkimisen sijaan. Vanhat koneet ovat kuitenkin edelleen työkuntoisia ja osin käytössäkin. Vähintäänkin kaapissa piilossa.

Niin ja koska tulee seuraava konepäivitys? Jos ei ensi vuonna, niin seuraavana viimeistään.

Lisää uusi kommentti