Tasa-arvoinen avioliittolaki

6. heinäkuuta 2014 - 13.08

Tasa-arvoinen avioliitto. Kuuma peruna edelleen. Lakivaliokunta hylkäsi aloitteen, mutta se päätyy isoon saliin äänestykseen. Odotan innolla tulosta. Absurdia kyllä, jos tasa-arvoa ei kannateta.

Törmäsin jossain Internetin syövereissä artikkeliin moniavioisuudesta. Harvassa paikassa sallittua, tabun asemassa lähes joka puolella. Kuitenkin "vertikaalinen" moniavioisuus on Suomessakin sallittua, eli ihmiset saavat erota ja mennä uudestaan naimisiin. Samaan aikaan ei saa kuitenkaan olla naimisissa kahden tai useamman ihmisen kanssa ("horisontaalinen" moniavioisuus). Tulkinnat ovat muuttuneet ajan myötä.

Johtaako tasa-arvoinen avioliittolaki polygamiaan? Pedofilian laillistamiseen? Eläinten kanssa naimisiin menemiseen? Nämä ovat lakiehdotuksen vastustajien argumentteja. Jos Oinoselta ja kumppaneilta kysytään, niin taitaa johtaa. En kyllä ymmärrä taustalla olevaa logiikkaa (onko sitä edes?).

Hesarissa oli hyvä artikkeli aihetta sivuastava asiasta. Siinä todettiin, että "aiemmin raiskaukset ja alaikäisen kanssa seksin harrastaminen olivat vahvemman oikeus". Asioita ei oltu kielletty laissa saati, että ihmisten moraali olisi niitä käsittänyt vääräksi. Suomessakin laki muuttui vasta 1994 niin, että avioliitossa pystyi tapahtumaan raiskaus (sitä ennen rikosnimikkeet olivat muita). 

Maailma on tällä saralla siis kehittynyt, eikä pedofilia tai raiskaus ole siis enää oikeutettua vaan yhteisön normit halveksivat tällaiseen sortuvia. Pedofiilit ovat vankiloiden pohjasakkaa. Voiko siis tasa-arvoinen avioliittolaki viedä moraalista kehitystä taaksepäin? Ei voi. Tasa-arvoinen avioliittolaki vie tätä kehitystä vain eteenpäin antaen kahdelle toisiaan rakastavalle ihmiselle mahdollisuuden olla lain edessä yhdenvertaisia heteropariin nähden. Samalla tavalla pedofilian kriminalisoiti ja yhteiskunnan halveksunta on parantanut lapsen asemaa, parantaa tasa-arvoinen avioliittolaki seksuaalivähemmistöjen edustajien asemaa.

Palatakseni tuohon polygamiaan. Voidaan ajatella, että porttiteoria toimisi tässä, eli tasa-arvoinen avioliittolaki avaisi tien moniavioisuuden laillistamiselle. Minusta se olisi hieno asia. Tässäkin pieni vähemmistö tällä erää kärsii, koska laki ei tunne kuin kahden ihmisen välisen liiton. Kolmas jää ilman lain tarjoamaa suojaa.

Mitä haittaa polygamiasta minulle olisi? (Homopareista nyt puhumattakaan.) En pysty keksimään yhtäkään asiaa. Se ei vaikuttaisi minun elämääni yhtään mitenkään. Enkä oikein pysty näkemään, että yhteiskuntakaan siinä rapistuisi minnekään. Miksi rapistuisi? Ei ole yhteiskunnan tehtävä suitsia ihmisten seksuaalisuutta. Annetaan ihmisten tehdä se itse.

Lisää uusi kommentti