Ensin Google päätti puskea Chrome-selaimestaan uutta versio ulos muutaman viikon välein. Mozilla Foundation seurasi alkuvuodesta perässä ilmoittamalla, että Firefoxista tulee vielä tänä kesänä vitosversio ulos ja kutonen sitten syksyllä jne. Suurimman laivan käännön teki kuitenkin Microsoft, joka myös julkaisi ensimmäisen kehittäjäversion Internet Explorer 10:stä vai viikkoja ysin ilmestymisen jälkeen.
Miksi näin sitten kävi? Keksikö Google jotain mullistavaa, jonka muut kehittäjät nyt sitten apinoivat parhaan osaamisensa mukaan? Ei keksinyt. Kyseessä on "release early, release often" (julkaise aikaisin, julkaise usein) softakehitysfilosofia, joka on jo parikymmentä vuotta vanha. Linuxia (kernel) on kehitetty tällä filosofialla alusta lähtien ja sitä ovat seuranneet monet muut avoimen lähdekoodin ohjelmat. Loogistahan se oli, että Google rupesi puskemaan selaintaan ulos samalla filosofialla.
On kuitenkin mielenkiintoista, että Microsoft tekee nyt samaa. Redmondin suuri on siis havainnut, että Linux ja kumppanit kehittyvät vikkelämmin kuin sen omilla filosofiolla pusketut softat. Microsoft julkaisee nyt Ie:tä ja osin Windowssiakin huomattavasti nopeammin kuluttujien testattavaksi kuin 90-luvulla. Koodin ollessa kuitenkin suljettua, ei virheiden paikallistaminen ole niin nopeaa, mutta kehitys näyttää kuitenkin saaneen aivan uuden suunnan.
Elämme mielenkiintoisia aikoja.
PS. Release early, release often -filosofiasta löytyy enemmän asiaa Eric Raymondin The Cathedral and the Bazaar -artikkelista. Teksti löytyy ilmaisena netistä. Vaikka tästä.