Salaliittoteorioista ja omasta menneisyydestä

26. toukokuuta 2022 - 15.42
Kuva
Salaliittoteorioiden ihmemaassa – tositarinoita ihmisistä kaninkolossa – kirja

Luin taannoin Pasi Kiviojan kirjan Salaliittoteorioiden ihmemaassa – tositarinoita ihmisistä kaninkolossa (Docendo, 2022). Kivioja on nähnyt suuren vaivan haastatellessaan ihmisiä heidän uskomuksistaan. Olen itse kirjassa myös informanttina ja taannoin myös Iltalehti kirjoitti minusta artikkelin. Avaan ajatuksiani laajemmin tässä blogauksessa, mutta ensin pari sanaa kirjasta.

Teos imi erittäin hyvin mukaansa ja vaikka kyseessä on tietokirja ei sitä voi sanoa kuivaksi millään muotoa. Teksti on todella sujuvaa ja kaikki tieto vain ikään kuin soljui sisään lukiessani kirjaa. Kirja on hyvin toimitettu, eikä kirjoitusvirheitä tainnut jäädä itselleni kiinni kuin yksi – jos muistan oikein. Kuitenkin kirjassa olevat grafiikat ovat varsin epäselviä. E-kirjassa kuvat ovat varmaan luettavia, mutta paperilla fonttikoko, viivojen paksuus ja väri kaipaisivat säätöä. Esim. sivujen 132-133 kuvaajat ovat lukukelvottomia ja vain pidemmän aikavälin kehityksen pystyy parsimaan ilmi. Kuvia on myös monesti sijoitettu niin, että edellisestä sivusta voi jäädä puolet tyhjäksi, mikä vähän ihmetytti itseäni. Aivan kuin taitto olisi jäänyt puolitiehen. 

Kaikesta huolimatta voin suositella kirjaa kuitenkin kaikille – sen sisällölliset ansiot ovat kiistämättömät. Kirjalla on selkeästi ansioita päästä kilpailemaan Tieto-Finlandista. Ja sitten vähän omia ajatuksia.

Lukiessani Kiviojan kirjaa en malttanut olla ajattelematta, kuinka voisin vaihtaa minkä tahansa salaliittoteorian tilalle perinteisen uskonnon. Näillä on niin paljon yhteistä. On kyseessä sitten Jehovan todistaja, mormoni, WTC-iskujen sisäpiirisalaliittoteorioihin uskova tai rokotevastustaja, perustuu oma maailmankuva täysin uskon varaan. Sen horjuttaminen ulkopuolelta ei onnistu. Useimmiten kaikki kritiikki – oli se kuinka hyvin perusteltua tahansa – vahvistaa vain omaa uskoa ja ajatusta, että oma yhteisö on oikeassa ja muut ovat väärässä – lampaita, jotka eivät ole vielä heränneet totuuteen.

Milloin hälytyskellojen tulisi soida? Jos koet, että on olemassa "valtamedia", joka ei uutisoi totuudenmukaisesti ja johon ei voi luottaa, jos koet, että ihmisille syötetään myrkkyjä, eikä terveydenhuollon ammattilaisiin voi luottaa – ja jos ylipäätään koet satunnaisen blogauksen (kuten vaikka tämän, jota luet juuri ;) tai YouTube-videon paremmaksi tietolähteeksi kuin tutkimuksiin perustuvan lääketieteen tai tiedon ylipäätään, olet vaarassa joutua – tai jo joutunut – kaninkoloon.

Olen seurannut vierestä, kun puolitutut perinteisten uskontojen uhrit ovat vaihtaneet raamatullisen oppirakennelman salaliitteorioihin tai kuinka kouluja käynyt perheenäiti jakaa sosiaalisen median täyteen rokotevastaista huuhaata ja #savethechildren Qanon-tägättyjä valheita. 

Omissa sukulaisissani ja tuttavissani on valitettavasti ihmisiä, joilta kriittinen ajattelu tuntuu puuttuvan, eikä lähdekritiikkiä ymmärretä ollenkaan. Olen heitä valitettavasti joutunut muutaman siivoamaan Facebook-kavereistanikin, kun tarinat alkoivat ampua jo aivan liian yli (varsinkin rasismi on automaattinen no-go). Kaikki, mikä tukee omaa maailmankatsomusta on totta ja mikä ei tue, ei pidä paikkaansa. Tällainen mustavalkoinen ajattelu on erittäin tuttua (perinteisistä uskonnollisesta) lahkoista. On olemassa me ja sitten muut. Me olemme hyviksiä, muut ovat pahiksia, vielä heräämättömiä lampaita tai saatanan hallitsemia maailmallisia ihmisiä.

Me vs. muut -ajattelu on vaarallista. Jonkin ryhmän nostaminen paremmaksi kuin muut altistaa ihmisen monille haitoille. Eivät Jehovan todistajat ole parempia kuin maailmalliset ihmiset, eivät Qanonit tiedä asioita paremmin kuin "lampaat" – enkä minä tutkijana ole parempi tai viisaampi ihminen kuin naapurin Neea tai kuppilan Kalle, kun puhutaan asioista, jotka eivät kuulu ammattiosaamiseeni.

Kirjassa Kivioja siteeraa The Fall of the Cabal videon alkua: "Video sisältää tuhansia tunteja tutkimusta. Tee omaa tutkimustasi, ja tuplatarkista kaikki, mitä kerron sinulle. Vain siten voi oikeasti herätä ja tulla itsenäiseksi ajattelijaksi." Kivioja googlasi videon väitteitä ja päätyi hyvin nopeasti tulokseen, etteivät ne kestä edes alkeellista faktantarkistusta. Silti Qanon veti mukaansa jengiä maailmanlaajuisesti. Kirjassa Christa kertoo, kuinka kyseinen video sai hänet mukaan Qanonin pariin. Myöhemmin hän kuitenkin ihmetteli, miten joku voi uskoa litteään maahan ja tajusi samalla, että hän uskoo Qanoniin, jonka totuuspohja aivan yhtä hatara. Siitä lähti hänen matkansa pois kaninkolosta.

Tuttavani, jonka opetuksella tutustuin erilaisiin salaliittoteorioihin, esitteli minulle ainakin seuraavat konseptit:

Olin vielä niin naivi, että monet asiat upposivat ajatuksiini kuin kuuma lusikka vanilijajäätelöön. Kesti vuosia ymmärtää, ettei mikään näistä pitänyt paikkaansa. Se vaati tietysti paljon omaa sivistyksen kasvattamista ja asioiden tutkailua, mutta lopulta pääsin pois kaninkolosta ja ymmärsin, että olin vuosia korvannut tutkitun tiedon lähinnä blogipostauksien tasolla pyörivillä ideoilla ja disinformaatiolla.

Kannattaa myös huomata, että tutkimusten valossa, jos uskoo yhteen salaliittoteoriaan, uskoo helpommin myös muihin. Ei liene yllätys, että Alex Jones kauppaa aivan mitä tahansa salaliittoteoriaa ja arkkitehti Maria Nordinista tuli heittämällä koronapandemian asiantuntija ja Ukrainan sodan "todellisten syiden" tietäjä. Tutkijat kutsuvat tätä salaliittomentaliteetiksi.

Onnekseni oma uppoutumisen salaliittoteorioihin ei aiheuttanut minulle ihmissuhteiden katkeamista. Kivioja kertoo kirjassaan useista tapauksista, joissa ihminen rupeaa saarnaamaan Qanonista ja lähettelemään linkkejä mitä ihmeellisempiin videoihin. Ei liene yllätys, että tällaisiin ihmisiin otetaan etäisyyttä. Miltä sinusta tuntuisi, jos läheinen tuttavasi tai sukulaisesi alkaisi jakaa litteän maan materiaalisia sinulle?

Olen myös paljon pohtinut voinko hurahtaa vielä joskus johonkin salaliittoteoriaan tai perinteiseen uskontoon? Olen vaimolleni sanonut, että auttaa minua välittömästi, jos alkaa siltä näyttää. Toivon todella, ettei mikään tällainen vaikutin pääse menemään läpi, mutten tietenkään ole immuuni misinformaatiolle.

Entä, jos läheinen kuolee yhtäkkiä? Lähdenkö etsimään sille jotain muuta syytä kuin, mitä oikeasti on tapahtunut? Uskonnot ja salaliittoteoriat tuovat ihmiselle syyn elää välillä täysin satunnaisesti toimivassa maailmassa. Kaipaamme logiikkaa ympärillemme, mutta maailma toimii usein kuitenkin irrationaalisesti. Syöpä voi ilmetä, vaikka on elänyt kuinka terveellisesti ja hyvin. Autokolari voi viedä hengen, vaikka itse olisi ajanut sääntöjen mukaan.

Tällaiset kriisit ovat oivia tilanteita perinteisten uskontojen käännyttäjille rekrytä uusia jäseniä lahkoonsa, mutta ne tarjoavat myös mahdollisuuden salaliittoteorioille. Uusi yhteisö voi tarjota näennäisiä ja yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin. Kun voi luottaa jumalaan, terveysguruun tai internet-saarnaajaan, ei tarvitse itse murehtia maailmasta niin paljoa. Ulkoistaa omaa ajatteluaan jollekin muulle. Moni on tehnyt sitä Qanonille, Alex Jonesille, Maria Nordinille tai Antti Heikkilälle. Näistä kellään ei ole puhtaat jauhot pussissa. Jokainen haluaa tehdä rahaa omilla uskomuksillaan ja myy mitä ihmeellisintä valmistetta ja kurssia, jolla juuri sinä ja minä voimme elää terveellisemmin. Ah, miten helpottavaa, mutta niin väärää. Sen lisäksi, että moni tekee hyvin epäeettisesti rahaa salaliittoteorioiden kautta, valitettavasti jotkut myös kuolevat kieltäydyttyään toimivaksi todetusta hoidosta uskottuaan disinformaation levittäjiä.

Entä jos lopulta havahdumme siihen, että olemmekin eläneet harhassa vuosia? Meitä on monia, etkä varmasti ole yksin. Suomessa toimii Uskontojen uhrien tuki UUT ry, joka auttaa myös salaliittoteorioiden uhreja. Emme eroa entisistä mormoneista lopulta niin paljoa. 

Loppuun vielä osuva xkcd-sarjakuva:

Vaccine research xkcd-sarjakuva

Lisää uusi kommentti