Rahasta

13. joulukuuta 2012 - 21.06

Kuvittelin, että tarinoin jo joskus aiemminkin rahan tulevaisuudesta, mutta ei nyt sattunut enää silmiin haulla, eikä omaan muistiin voi luottaa, jos ja kun muistettavaa on liikaa. Kalenteristakaan ei haulla löytynyt merkintää rahasta. Raha olkoon pahasta. Siis käteinen.

Älypuhelimet sovelluskauppoineen muuttavat rahan käyttöä tällä hetkellä aika radikaalisti. Samaa tietysti tekevät Netflix ja Spotify. Mitään näistä ei voi ostaa käteisellä. Ei pankkisiirrolla, eikä šekeillä. Ainut mikä kelpaa on luottokortin numero. Muoviraha, digiraha, bittiraha. Muistan itse hyvin, kun ostelin tietokonepelejä tietokonekaupoista. Ensin pelit muuttivat sieltä Anttilaan sekä Prismaan ja sen jälkeen omiin virtuaalisiin sovelluskauppoihinsa. Aika ajoi käteisen ohitse.

Luonnollista tietysti, että ilman fysikaalista olemusta olevaa tarjontaa maksetaan ilman fysikaalista olemusta olevalla maksuvälineellä. Digituote, digiraha. Mutta sama asia siirtyy nyt tietysti muuallekin. Yliopistomme kirjasto ei enää ota vastaan käteistä. Eli jos joudut rästejä maksamaan, niin kortti vinkuu. Saman tempun teki myös digipaino. Käteinen ei enää kelpaa. Koska meillä on Prismassa ensimmäinen kassa, joka ei ota enää vastaan käteistä? Neste yritti tätä muutama vuosi sitten polttoaineen myynnissä, mutta tuolloin ei vielä tärpännyt. Kohta tärppää.

Pankitkin haluavat eroon käteisestä. Käteinen maksaa, sitä hukkuu, sitä pitää jonkun liikuttaa ja sille jollekulle täytyy maksaa. Kun käteistä ei enää joskus tulevaisuudessa käytetä, säästetään niin luontoa kuin miestyövuosiakin.

En itse nyt mitenkään erityisesti ole käteisestä pyrkinyt eroon, mutta viimeisen vuoden aikana olen hyvin vähän maksanut yhtään mitään käteisellä. Siitä tuntuu olevan vain liikaa vaivaa. Ihmisellä on taipumus päätyä siihen ratkaisuun, joka tekee elämästä helpompaa. Mystinen juttu.

Sitten on vielä Bitcoinin kaltaiset täysin virtuaaliset rahat, joita minkään maan pankki ei edes omista. Ranska tässä antoi jo luvan, että teoriassa palkansaaja voi saada tilinsä suoraan bitcoineina. Rahana, jota ei ole koskaan ollut olemassa fyysisessä maailmassa. Tämä jos mikä voi olla tulevaisuudessa kovakin juttu. Tai sitten ei. Ehkä se on kuitenkin täysin toinen tarina...

Btw. Netflix on aivan käsittämättömän halpa! Kahdeksalla eurolla kuussa kymmeniä tuhansia elokuvia ja tv-sarjoja tarjolla. Eihän sillä saa edes yhtä elokuvalippua! Mikäs siinä on junassa Star Trekkiä tai Täykkäreitä katsellessa...

Edit. Kuulinpa tässä Tukholmassa käydesssäni, että kyseisessä kaupungissa ei voi bussissa maksaa käteisellä ollenkaan.

Lisää uusi kommentti