Olen tässä pidemmän aikaa pohtinut, että pitäisikö tietokoneohjelmien versionumeroinnissa olla jonkinlaista standardia. Jokainen valmistaja tuntuu versioivan tuotteensa oman mieltymyksen mukaan eikä valmistajien välillä ole minkäänlaista verrattavuutta.
Perinteinen tapa numeroida softa on seuraava (käytän desimaalipistettä -pilkun sijaan, kun se tässä softaversiohässäkässä tuntuu loogisemmalta):
0.x kuvastaa sitä, että ohjelma on vielä kehityksen alla, eikä sitä ole tarkoitettu tuotantokäyttöön.
1.0 on ohjelmaversio, joka on valmis.
1.0.x tai 1.0x on pieni - lähinnä bugipäivitys - versiomuutos, joka ei tuo ohjelmaan uusia ominaisuuksia.
1.x on sitten suurempi päivitys, joka tuo ohjelmaan jo uusia ominaisuuksia.
2.0 on sitten seuraava radikaalimpi uusi versio ohjelmasta. Tällöin edellinen versio ei enää välttämättä ole yhteensopiva tämän uuden kanssa.
Jos kaikki käyttäisivät tällaista numerointia olisi helppo nähdä, että missä mennään. Mutta kaikki eivät käytä. Muutama esimerkki: Windowssia on 95:sta lähtien nimetty mitä ihmeellisemmin tavoin: 95, 98, 98SE, Millenium Edition, XP, Vista ja viimeisimpänä Windows 7. Tässä tulee huomata, että Windows 7 ei ole Windows versio 7, vaan se on lähinnä vain nimi. Versionumero on jotain 6.100.xyz.abc. Toisaalta, jos mietitään, että tämä on vasta neljännen sukupolven Windows NT, niin eikö silloin versionumerona voisi pitää nelosta...
Toinen esimerkki on (x)Ubuntu. Käyttöjärjestelmän uusi versio numeroidaan aina vuosiluvun ja kuukauden mukaan. Ensimmäinen versio oli 4.10 (2004 lokakuu) ja uusin on 10.04 (2010 huhtikuu). Ensi kuun kymmenes päivä ilmestyy versio 10.10 (2010 lokakuu). Tätä odotan kyllä. Saattaapi olla paras tähän mennessä. Saattaa olla myös olematta. Pieni testi betaversiolla lupasi kuitenkin hyvää...
Betaversio? Mikäs se on? No se on versio, joka ei ole vielä valmis, mutta mitä pystyy jo käyttämään. Esim. versio 0.92 voisi olla betaversio, kun 1.0 olisi sitten valmis versio. Mutta, jos sitä betaa jo pystyy käyttämään, niin miksi odottaa valmista? Tämä onkin hyvä kysymys. Esimerkiksi InkScape piirto-ohjelma on nyt versiossa 0.48, mutta se on ollut jo vuosia täysin käyttökelpoinen. Tuleeko se edes koskaan saavuttamaan versionumeroa 1.0? Ken tietää. Silloin se olisi varmaan jo ohjelma, jolla voi tehdä kaiken mahdollisen (vektori)kuvienkäsittelyyn liittyen.
Toisaalta ei versio x.0 ole myöskään mikään tae valmiista ohjelmasta. KDE 4.0 julkaistiin yli kaksi vuotta sitten ja tekijät jo tuolloin kertoivat, että se on vasta betaversio (vai oliko alpha...), eikä sitä tule ottaa tuotantokäyttöön. Harmi vain, että liian moni otti. Versiosta 4.2.4 tai 4.3 eteenpäin kaikki on toiminut jokseenkin juuri niinkuin pitääkin. Ensi kuussa tulevassa Kubuntu 10.10:ssä on KDE 4.5.
Eli mitä ohjelman versionumero lopulta kertoo? Ei yhtään mitään muuta kuin kuinka ärhäkkäästi uutta versionumeroa tarvitaan markkinointiin ja mahdollisesti rahastukseen. Siinä missä Windows-ohjelmilla pienikin muutos voidaan myydä isolla versionumerolla (MS Officen versionumero menee jo pitkällä toisella kymmenellä...) toiset panostavat versioinnin sijaan markkinoimaan tuotteitaan laadulla (InkScape). Loppujen lopuksi oma käyttökokemus kertoo onko versiomuutos merkittävä ja kannattaako siitä mahdollisesti maksaa - jos maksullisia ohjelmia käyttää.