Mitä tarkoittaa formuloiden fanittaminen

15. marraskuuta 2010 - 21.04

Taas on Formula 1 -kausi pulkassa. Schumacherin valtakauden loputtua 2004 ovat mestaruuden ratkonnat venyneet aina kauden loppupuolelle ja tällä kaudella viimeisessä kisassa oli jännitystä enemmän kuin koskaan aiemmin.

Kisa oli erittäin hyvä ja täällä kisastudiossa pulssi hakkasi kahtasataa kyllä koko kisan ajan. Mutta ei siitä sen enempää, tarkoitukseni ei ole kertoa viime kisasta, eikä edes viime kaudesta, vaan siitä mitä F1:sten fanittaminen on.

Olen vuodesta 1992 alkaen katsonut formuloita. Kaksi kisaa on jäänyt näkemättä. Toinen (2003 Silverstone) jäi intin takia näkemättä (kyrpi ja sivari kutsui) ja toinen (2001 Nürre), "kun oli muka parempaa tekemistä" vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa. Kuuntelin kuitenkin kisaa radiosta sen, mitä sitä tuli ja aika-ajot olin katsonut, joten lasken asian niin, että olen yhden kisaviikonlopun missannut. Siinäkin tietysti valitettavasti yksi liikaa.

Mutta niin, kisat ovat kuulemma tylsiä? Tottahan se on, että joskus koko kisassa tapahtuu vain pari ohitusta, eikä sitten muuta. Ei se silti tarkoita, että kisa olisi ollut tylsä - eikä varsinkaan sitä, etteikö kulisseissa tapahtuisi. Koko formulanautinnosta vain "pieni" osa tulee itse kilpailusta. Sanotaan, että kilpailujen merkitys tästä nautinnosta on 30-40%. Tämän lisäksi tulevat aika-ajot, vapaat harjoitukset, talven testijaksot, glamour, kuljettajien muun elämän seuraaminen (kuin myös tallien), politikointi... Eli seurattavaa riittää.

Kausi on ohitse, joten minullakin pitäisi olla nyt aikaa huilata? Eipä tietenkään ole. Formuloihin tulee ensi kaudeksi uusi (tai pikemminkin palaa vanha tekijä parinkymmenen vuoden tauon jälkeen) rengastoimittaja, Pirelli, ja rengastestit alkavat aivan näinä päivinä. On mielenkiintoista nähdä, miten Pirelli onnistuu muokkaamaan lajia. Kulisseissa tapahtuu myös paljon muuta. Tällä kaudella Lotus nimeä käyttänyt Tony Fernadesin 1Malaysia-talli saattaa menettää ensi kaudella Lotus-nimen tällä kaudella Renaulttina tunnetulle tallille. Sääli sineensä, jos näin tapahtuu. Lotus oli menneen kauden kiinnostavimpia talleja ja odotan innolla, mitä Mike Gascoyne kykenee ideoimaan ensi kauden autoon. Ja olihan Lotus ylivoimaisesti parhaan värinen auto kaudella 2010!

Kaiken tämän lisäksi F1-foorumeilla voi keskustella muiden samalla aallonpituudella olevin ihmisten kanssa. Spekuloida ja unelmoida voi loputtomiin. F1 on maailma, jolla ei ole alkua eikä loppua. Kun sinne kerran hurahtaa, paluuta ei enää ole.

Formulat ovat siis paljon muutakin kuin se parituntinen joka toinen sunnuntai. Paljon paljon muuta. Yksi unelma-ammateista olisi olla mukana jonkin tallin organisaatiossa. Työnkuvalla tai palkalla ei olisi niin väliä. Työn maagisuus palkitsisi tekijänsä.

Joten mitäpä sitä asiaa muuksi muuttamaan. Minulle F1 on elämä.

Aiheet

Lisää uusi kommentti