Miksi kuntavaaleissa kannattaa äänestää?

29. maaliskuuta 2017 - 10.29

Suomessa on monia vaaleja, joista jokainen eroaa hieman toisistaan. On presidentinvaaleja, eduskuntavaaleja, kuntavaaleja (os. kunnallisvaalit), seurakuntavaaleja, europarlamenttivaaleja ja tulevaisuudessa vielä maakuntavaalejakin. Miksi sitten kannattaa äänestä kuntavaaleissa?

Valtakunnan mittakaavassa monet asiat päätetään EU-tasolla ja loput sitten eduskunnassa, mutta kunta- ja kaupunkitasolla päättäjät valitaan nimenomaan kuntavaaleissa. Kuntatasolla tehdään myös paljon jokapäiväistä elämäämme koskettavia päätöksiä: mm. minne perustetaan koulu, kuinka paljon opettajia palkataan (eduskunta määrittää maksimiluokkakoot, mutta kunnassa näitä voidaan säätää pienemmiksi) tai mihin kaavoitetaan uusia asuinalueita. Jos jostain puuttuu suojatie, jossain on tie huonossa kunnossa tai nuorisolta puuttuu skeittipaikka, niin näihin ongelmiin ratkaisut löytyvät omasta kunnasta. Kunta voi tarjota lapsille ilmaisen päivähoidon tai nuorille ilmaisen ehkäisyn, jos kunnan päättäjät näin haluavat. Kunnanhallitus voi myös päättää olla remontoimatta homekoulua tai kannustaa ihmisiä liikkumaan.

Kuntatasolla tehdään siis valtavasti päätöksiä, jotka vaikuttavat elämäämme harva se päivä. Näitä päätöksiä tekevät aivan tavalliset(?) kunnassa asuvat ihmiset, jotka on äänestetty valtuustoon. Valta on äänestäjillä.

Minua voi äänestää Tampereella numerolla 271 :)

Nenäliinat

Lisää uusi kommentti