Marie

22. joulukuuta 2019 - 19.07
Kuva
Marie Fredriksson

Marie Fredriksson nukkui pois 61 vuoden iässä. Ei nyt suoranaisesti nuorena, mutta liian varhain joka tapauksessa. Keväällä 2016 Roxette ilmoitti lopettavansa kiertuoinnin välittömästi ja sen jälkeen Mariesta ei kuulunut juuri mitään. Kuolema ei tullut täysin puskista; jo kerran voitettu syöpä ilmeisesti uusi jossain muodossa. Lääkärit antoivat Marielle syksyllä 2002 vuoden elinaikaa, joten siihen nähden hän sai elää vielä pitkään ja nähdä lastensa varttuvan täysi-ikäisiksi. Samalla tuli myös uutta musiikkia ja satoja Roxette-keikkoja sekä oma soolokiertue.

Me kaikki jäämme kaipaamaan yhtä Ruotsin suurinta ääntä.

En tunne Marien tuotantoa alkuunkaan niin läpikotaisin kuin Gesslen – Roxettesta nyt puhumattakaan. Olen tietysti soittanut kaikki levyt lävitse moneen kertaan, mutta silti pääsääntoisesti olen keskittynyt albumeihin Efter stormen ja Den ständiga resan, jotka ovat Marien parhaat kiekot 80- ja 90-lukujen taitteesta. Varsinkin jälkimmäinen on todella vahva ja koskettava paketti. Sellainen joka kertoo tekijänsä sen aikaisesta vaikeasta elämäntilanteesta biisi biisiltä.

Ajattelin kuitenkin listata omat suosikkini Marien tuotannosta. Tämä on hieman helpompaa kuin Roxetten tapauksessa, sillä materiaalia ei ole aivan niin paljoa ja pari albumia on sen verran mitään sanomattomia, etten niiltä voi kuvitella juurikaan biisejä nostavani listalle. Katsotaan mitä löytyy.

Debyyttialbumi Het vind ei ole musiikillisesti kovinkaan kummoinen. Ei se mitenkään huono ole, mutten koe tarvetta nostaa sieltä kuin sinkkuna julkaistun kipaleen Ännu doftar kärlek. Se on ihan mukava.

Toinen albumi Den sjunde vågen (DSV) sitä vastoin on oikein hyvä kiekko ja sillä on monta hyvää biisiä. Nostan listalle kappaleet Värdighet, Mot okända hav ja Den bästa dagen. Albumina DSV on huomattavasti vahvempi kuin Het vind.

Kolmas levy Efter stormen osuukin sitten aikalailla napakymppiin. Se jatkaa DSV:n linjalla, mutta tuo vielä vähän enemmän rosoisuutta menoon. Listalleni nousevat nimikkoraidan Efter stormen lisäksi Om du såg mej nu, Aldrig som främlingar ja Låt mej andas. Aldrig som främlingar on aivan mahtava kappale, ehkä jopa Marien paras, vaikkei hän sitä olekaan itse kirjoittanut; kuten ei kirjoittanut monia muitakaan alkupään tuotannon biiseistään. Levyn ilmestymisen jälkeen Marie julkaisi sinkun Sparvöga, jonka myös nostan listalle.

Neljäs levy sitä vastoin on hyvin vahvasti Marien tekele. Den ständiga resanin kappaleet ovat kaikki Marien kynästä, suurin osa sävellyksistä on myös täysin Marien käsialaa ja hän osallistui myös levyn tuottamiseen Anders Herrlinin kanssa. Levy on oma suosikkini ja mukaan nousevat kappaleet Det regnar igen, Så stilla så långsamt, Så länge det lyser mittemot, Det jag verkligen ville ja Mellan sommar och höst. Viimeisin näistä on todella vaikuttava urkuintroineen. Marien kolmen parhaan kappaleen joukossa.

Roxetten pitäessä pientä breikkiä 90-luvun puolessavälissä Marie levytti miehensä Mikael Bolyosin kanssa viidennen sooloalbuminsa I en tid som vårin. Omaan korvaan levy on aika tasapaksu ja mitäänsanomaton – joskin levyllä oleva kappale Tro on Marien parhaimpia – ellei paras. Aivan mahtava kappale. Se on kuitenkin ainut, jonka levyltä nostan listalleni.

Vuonna 2000 Marie julkaisi ensimmäisen kokoelmalevynsä Äntligen ja sillä olevat uudet kappaleet Äntligen ja Det som var nu nousevat molemmat tälle listalle.

Toipumisprosessi aivokasvaimen jälkeen tuotti Marien ainoan englanninkielisen albumin. The Change ei ole kovin kummoinen levy, mutta otetaan sieltä mukaan kuitenkin nimikkoraita The Change, sillä se kuvaa taudin iskemistä hyvin ja antaa osviittaa siitä mikä hätä perheellä on tuolloin ollut.

Vuonna 2007 julkaistiin Tid för tystnad -kokoelma-albumi, joka sisälsi vain balladeja. Tälle levylle tuli uutena biisinä Ordet är farväl, joka ansaitsee paikkansa tällä listalla tarttuvan melodiansa takia.

Vuotta myöhemmin Marie levytti Där du andas -kappaleen ruotsalaiseen Arn – Pohjoinen valtakunta -elokuvaan. Kappale on hyvin ajaton ja en ollut aivan varma otanko sen listalleni mukaan, mutta kyllähän se tänne kuuluu.

Tämän jälkeen Marielta tuli kaikenlaista materiaalia, mutta seuraava – ja viimeiseksi jäänyt – pitkäsoitto Nu! tuli vuonna 2013. Kävin keväällä 2014 Tukholmassa katsomassa levyä seurannutta kiertuetta ja tämä oli ainut kerta, kun näin Marien soolona livenä. Nu! ei ole Marien parhaita albumeita, mutta se on huomattavasti The Change:ä parempi. Marie ei tehnyt itse levylle kuin yhden biisin. Nostankin tämän kappaleen, Sista sommarens vals, mukaan listalleni. Tämän lisäksi Kom vila hos mig ja Det är nu! ansaitsevat paikan listalla.

Tämän jälkeen Marie julkaisi vielä muutaman englanninkielisen biisin, mutten koe, että niillä olisi paikkaa tässä setissä. Lopulliselle listalle nousi siis 23 kappaletta. Ei ollut tämänkään listan tekeminen helppoa. Mariellakin on laaja katalogi biisejä laidasta laitaan. Mennään nyt kuitenkin tällä listalla.

 1. Ännu doftar kärlek

 2. Värdighet

 3. Mot okända hav

 4. Den bästa dagen

 5. Om du såg mej nu

 6. Efter stormen

 7. Aldrig som främlingar

 8. Låt mej andas

 9. Sparvöga

 10. Det regnar igen

 11. Så stilla så långsamt

 12. Så länge det lyser mittemot

 13. Det jag verkligen ville

 14. Mellan sommar och höst

 15. Tro

 16. Äntligen

 17. Det som var nu

 18. The Change

 19. Ordet är farväl

 20. Där du andas

 21. Kom vila hos mig

 22. Det är nu!

 23. Sista sommarens vals

Spotify-soittolista biiseistä:

Lisää uusi kommentti