Lisää Apotista... ja oikeastaan vähän muusta

15. syyskuuta 2012 - 15.15

Tätä Apotti-keskustelua on nyt mielenkiintoista seurata. Niin itse asian tiimoilta kuin lieveilmiöistäkin. Muutaman pohdinnan (esim. yksi, kaksi ja kolme) lukeneena näyttää siltä, että ollaan menossa aika pirun paljon metikköön ja rahaa tulee palamaan miljardeja. Veronmaksajana kyseenalaistan kyllä Apotin.

Mutta tällä erää ei tarinoida Apotista, vaan siitä miten IT-alan ammattilaiset(?) elävät sosiaalisessa mediassa. Otan esimerkkeinä kolme vähemmän fiktiivistä hahmoa: Ossin, Petterin ja Jyrkin.

Ossi on ammatiltaan tietotekniikkakonsultti, joka kirjoittelee Uudessa Suomessa, Tietokoneen blogeissa ja Facebookissa. Joskus kaverilta tulee ihan osuva teksti, mutta suurin osa kirjoituksista tuo kirjoittajalle vain paskaa niskaan. Seuraan tarkimmin Tietokoneen blogia, jossa Ossi tunnetaan "trollaajana" ja "Mäsämiehenä". Nyt Ossi päätti sitten lähteä kunnallisvaalien ehdokkaaksi. Henkilökohtaisesti en usko läpipääsyyn mitenkään. Ossin brändi webissä on olematon. En tietenkään tunne ihmistä oikeasti ollenkaan, mutta nettikirjoittelun pohjalta en ränkkää tätä "IT-ammattilaista" ihmiseksi, jonka laittaisin päättämään tämän maan asioista. Mutta on Ossillakin paikkansa. Hän on loistava sarjakuvien käsikirjoittaja! Sosiaalisesti rajoittuneissa (onko sarjis vielä hengissä?) parhaan stripit ovat Ossin kynästä!

Seuraavana kehään astuu tietokirjailija Petteri - hän loi itselleen asiantuntijan maineen 80- ja 90-lukujen taitteessa kirjoittamalla lukuisia erittäin hyviä ja ennen kaikkea kansantajuisia kirjoja tietotekniikasta. Sittemmin muutto webbiin ei ole onnistunut yhtä kivuttomasti, mutta hänen blogiaan on kuitenkin mukava lukea. Petteri kirjoittaa asioista, jotka ovat oikeasti tärkeitä. Nyttemmin tämän Apotti-keissin kanssa sai kyllä huomata, että Petteri valitettavasti kirjoitti asiasta, josta ei itse ollutkaan niin hyvin perillä ja hän joutui hieman vaitonaisesti vaihtamaan mielipidettään missään vaiheessa myöntämättä olleensa hieman tuuliajolla. Petterikin on innostunut politiikasta ja pyrki eduskuntaan viime vaaleissa Kokoomuksen riveistä. Ei päässyt läpi. Petteri voisi hyvinkin olla varsin pätevä poliitikko ja IT-asiantuntijakin - kunhan pysytään vain tarpeeksi abstraktilla tasolla. En edes tiedä onko Petterillä mitään ohjelmistosuunnitteluosaamista vyöllään.

Sitten on vielä Jyrki, joka jaksaa vihertää edelleen. Kaveri on istunut eduskunnassa, mutta tippui sieltä viime vaaleissa. Osin sen takia, että ääniä valui Petterille. Jyrkin kommentit ovat lähes aina hyviä ja loppuun asti ajateltuja. En muista kuin kerran hyvitysmaksukeskustelussa lukeneeni kommentin, joka kuulosti omaan korvaan aivan absurdille. Jyrkikin on kirjoittanut kirjoja, blogaa ja hän on tästä kolmikosta ainut, jonka olen tavannut ihan livenäkin. Hän on kuin kotonaan alati muuttuvassa nettimaailmassa ja Jyrkin brändi on kunnossa. Vaikkei Jyrkikään ole mikään ohjelmistosuunnittelija-ammattilainen, ei hän anna myöskään sellaista kuvaa itsestään. Ja hän myös myöntää rehellisesti silloin, kun on mennyt vähän metsään tai jokin asia ei ole vielä tuttu. Sosiaalisessa mediassa on oikein kysyä muilta apua.

Kolme enemmän tai vähemmän erilaista kaveria kirjoittelevat netissä ja ovat rakentaneet itselleen brändiä. Kuitenkin jokainen on aivan erilainen. On mielenkiintoista seurata kolmikon edesottamuksia ja osallistua heidän kanssaan keskusteluun Suomen asioista. Sosiaalinen media on kyllä nasta juttu. Ehkä palaan kavereiden edesottamuksiin joskus toistekin... kenties lisäämme vielä Jasmonkin mukaan?

Lisää uusi kommentti