Käyttövalmis Windows vs. käyttövalmis Ubuntu + vähän muuta lässytystä

8. toukokuuta 2011 - 21.17

Millainen on käyttövalmis PC Microsoftin mukaan? No, käyttiksenä tietysti lyödään Windows 7. Kustantaa 150-300€, riippuen versiosta. Pelkällä käyttiksellä ei tee yhtään mitään. Tarvitaan toimisto-ohjelmat ja MS-maailmassa ne tulee tietysti olla MS-tuotteita, joten hommataan päälle Microsoft Office 2010 (100-600€). Ja jotta koneella voisi sitten jotain töitä tehdä, tarvitaan jonkinlainen koodausympäristö. MS-maailmassa se on luonnollisesti Visual Studio (900-13000€). Hinnat kaikki Verkkokauppa.comista napattu tänään. Mukaan ei ole laskettu päivitysversioita. Tästä puuttuu vielä kuvankäsittelyohjelmat sun muut kumppanit. Eli rahaa palaa ja asennuksissa menee aika useita tunteja.

Entäpä sitten sama Linuxilla? Käyttöjärjestelmän asennus vie puolisen tuntia ja mukana on suoraan toimisto-ohjelmat ja kuvankäsittelyt. Ohjelmointityökalut tulevat sekaan muutamalla klikkauksella ja kokonaisuuden hinta on tasan 0€.

No, todellisuudessa kukaan ei maksa Microsoftin tuotteista tuollaisia hintoja. Käyttis tulee koneen mukana muutamalla kympillä, Officen saa jostain tarjouksesta ja ohjelmointityökaluja jaetaan vähän niin ja näin. Hintaa kertyy kuitenkin aina jonkin verran, jos ei nyt 15000 euroa kuitenkaan.

Lopulta päästään sitten siihen, että voidaan ruveta kehittämään softaa Nokian tulevaan Windows-puhelimeen. Ai niin... Se kehittäminenhän maksaa. Jo pelkkä kehittäjäjäsenyys maksaa $99 vuodessa.

Sovelluksissa ei sitten saa olla avoimen lähdekoodin palikoita mukana. Eli käytännössä monet Nokian softat täytyy koodata tyhjästä uudestaan, koska nykyisiä ohjelmia ei saa siirtää WP7 egosysteemiin. Softaahan ikkunaluuriin saa vain ja ainostaan MS:n kaupasta. Mistään muualta ei ohjelmia voi ladata virallisesti. Nokia ei ole ennen tällaisia rajoituksia joutunut käyttämään.

Luonnollisesti työkalut ja tekniikat ovat huomattavasti rajoittuneemmat kuin mitä nykyisille Symbian/Maemo-alustoille on olemassa ja esim C/C++ koodia ei ole mahdollisuus käyttää, vaan alla täytyy olla MS-kieli C#. Microsoftilla tuntuu olevan edelleen se tapa, että kolmannen osapuolen koodari on se pakollinen paha, josta ei valitettavasti pääse eroon...

Tässä suossa Nokia nyt sitten tarpoo ennen kuin joku sen ostaa tai muuten hajoittaa. Maailman suurimmaksi matkapuhelinvalimistajaksi ei ole enää paluuta.

 

Loppuun on vielä pakko heittää pala päiväisestä keskustelusta.

<opiskelija X> miksi oi miksi piti itä-suomen yliopiston siirtyä microsoftin sähköpostijärjestelmään 
<opiskelija X> voi hyvä helvetti mikä paska tämä on
<minä> Mutta saihan siinä sen kalenterin...  En vaan tunne ketään kuka sitä käyttäis..
<opiskelija X> joo just tuollaisia helvetin käteviä ekstrasovelluksia joilla ei kukaan tee yhtään mitään 

Lähettänyt Anonyymi (ei varmistettu) 9. toukokuuta 2011 - 7.51 Ikilinkki

Lisää uusi kommentti