Kauramaitovertailu

27. maaliskuuta 2020 - 14.50
Kuva
Kauramaidot rivissä

Tuli maanantaina tehtyä viikoittainen kauppavisiitti ja ostin tällä kertaa eri valmistajien kauramaitoja testiin. Jääkaapissa oli sittemmin seitsemää erilaista kauramaitoa ja maistelimme näitä Ainon kanssa sokkotestinä. Pisteytimme juomat ja täytyy myöntää, että lopputulema pääsi vähän yllättämään – ainakin itseni.

Jääkaapista löytyi seitsemää eri juomaa. Osa on tarkoitettu enemmän kahvin kanssa nautittavaksi ja osa muuten vaan. Seuraavassa lyhyet speksit eri juomista.

 

Nimi

Valmistaja

Kauraa

Sokeria

Rasvaa

Energiaa (kJ/100g)

Hinta (€/l)

Yosa Natural 

Fazer

14,0%

4,80%

1,50%

260

1,95

Yosa Rich

Fazer

14,0%

4,80%

3%

315

2,35

Suomalainen kaurajuoma

Juustoportti

10,0%

2,10%

1,50%

180

1,75

Aito Barista

Kaslink

10,0%

3,50%

3%

243

1,99

Aito Luomu Kaurajuoma

Kaslink

12,0%

2,70%

0,60%

184

1,85

Oat Drink

Milbona

10,0%

4,40%

1,20%

154

1,39

Original

Oatly

10,0%

4,10%

1,50%

193

1,75

 

Kahvin kanssa nautittavat Yosa Rich ja Aito Barista ovat selkeästi rasvaisempia kuin muut vertailun juomat. Niissä on myös enemmän energiaa, mutta toisaalta myös Yosa Natural on energisempää kuin kilpailijansa. Yksikään kauramaito ei sisällä lisättyä sokeria, mutta silti sokerin määrissä on huomattavia eroja. Yosat sisältävät sokeria yli kaksinkertaisesti Juustoportin maitoon verrattuna. Näissä on myös enemmän itse kauraa juomassa, mutta toisaalta Kaslinkin tuotteessa ei ole sokeria yhtä suuria määriä, vaikka kauraa on enemmän kuin useimmissa kilpailijoissa. Hinnaltaan Lidlistä saa Milbonaa halvimmalla ja Fazerin maidot ovat sitten haitarin toisesta päästä. Entäpä sitten maku? 

Maistelimme siis sokkoutettuna maitoja ja pisteytimme ne ykkösestä vitoseen. Alla taulukko asiasta.

 

Nimi

Valmistaja

Ainon pisteet

Ernon pisteet

Keskiarvo

Kommentteja

Yosa Natural 

Fazer

5

5

5

nam nam

Yosa Rich 

Fazer

4

4

4

 

Aito Barista

Kaslink

4

3

3,5

paksua, kuin kermaa

Aito Luomu Kaurajuoma

Kaslink

3

3

3

aika neutraali maku

Oat Drink

Milbona

2

4

3

makeaa, laihaa

Original

Oatly

5

1

3

sopivan suolainen

Suomalainen kaurajuoma

Juustoportti

1

1

1

vähän kuin soijajuomaa, pahaa vettä

 

Voittaja ei jäänyt epäselväksi. Fazerin Yosa Natural oli molempien mielestä selkeästi paras. Myös Yosa Rich oli ok, mutta näin ilman kahvia juotuna se ei sisarelleen pärjännyt. Itse, kun en kahvia juo, niin en osaa näistä kahviominaisuuksista sanoa mitään. Oatlyn juoma jakoi mielipiteemme kaikkein eniten. Itselleni se ei kelvannut ollenkaan, mutta Aino diggasi. Toisaalta taas testin heikoin suoriutuja Juustoportti oli molempien mielestä todella huonoa. Juustoportin slogan on “Elämä on valintoja. Valitse paremmin.” Niin todellakin aion tehdä ja Juustoportin kauramaidot jäävät jatkossa hyllylle. 

Testin halvin juoma on on Lidlistä saatava Milbona, mutta itse rankkaan sen kuitenkin toiseksi parhaaksi maidoksi. Ainolle se ei aivan niin maistunut. Tässä on vain harmina, että juoma on valmistettu Italiassa, enkä näe mitään tarvetta roudata kauramaitoa Etelä-Euroopasta Suomeen, kun täällä tehdään yhtä hyvää juotavaa.

Olen juonut nyt viime kesästä lähtien kauramaitoa lehmänmaidon sijaan, eikä ole ollut tarvetta vaihtaa takaisin. Tosin, jos ostaa lehmänmaitoa, niin maku on aina hyvin tasaista, kun taas kauramaidot ovat hyvin erilaisia riippuen valmistajasta.

Tällaista tällä kertaa. Hyviä juomahetkiä itsensä kullekin.

Lisää uusi kommentti