Kapitalismin kuolema?

Lueskelin tuossa viikolla mielenkiintoisen jutun avoimen lähdekoodin uhasta kapitalismille.

Jutussa mainitaan Wikispeed-auto, jonka yhdistetty keskikulutus on luokkaa 2 litraa satasella pelkällä bensiinimoottorilla. Sähkömoottoria ei ole. Kiihtyvyys nollasta sataan viisi sekuntia ja huiput vähän päälle kaksi markkaa. Kolariturvallisuudessa 5 tähteä joka suuntaan. Hinnaksi autolle tulee alle 30 000 dollaria. Auton suunnitteluun käytettiin 3 kuukautta aikaa ja rahaa paloi 0 euroa. Ihmiset halusivat vain suunnitella kyseisen auton. Kuinka kauan Bemarilta tai Nissanilta olisi mennyt aikaa vastaavaan operaatioon? Kuinka paljon se olisi maksanut?

Kapitalistinen ajatusmaailma ei oikein iske yksiin avoimen "lähdekoodin" ajatuksen kanssa, kun siinä ei rahallinen pääoma kasva yhtään minnekään (henkinen kyllä kasvaa). Ihmiskunta on pärjännyt vuosituhansia ilman kapitalismia, mutta nykyinen yhteiskunta on niin rahariippuvainen, ettei ajatusta rahattomuudesta nähdä oikein hyvässä valossa. Ei tarvitse katsella Kreikkaa kauemmas. Pystyykö sitten avoimella suunnittelulla heivaamaan kapitalismin kokonaan historiaan? En usko, eikä tarvikaan. Jokaisessa järjestelmässä on jotain hyvää. Ei mikään ole niin huonoa, etteikö voisi toimia edes varoittavana esimerkkinä.

Avoimuuden lisääminen on hyvästä. Monta rahareikää saataisiin tukittua, jos päätöksenteko ja kehitys olisi avointa. Sen sijaan, että 5 poliitikkoa tutkii asiaa tovin ja toteaa ajatuksen täysin toimivaksi, 10 000 aktiivista kansalaista saattaa löytää ajatuksesta jotain parannettavaa ja ongelmakohdat voidaa korjata ennen kuin valtio on hukannut taas miljoonia epäonnistuneisiin IT-projekteihin. Näyttää kyllä valitettavasti siltä, että tällainen muutos vie vielä vuosia. Todennäköisesti vuosikymmeniä.

Lisää uusi kommentti