Harry Potter

24. lokakuuta 2020 - 12.16
Kuva
Tylypahkan tupien värit

Olen kierrellyt Potterit kaukaa, mutta alkuvuodesta ne tuli kahlattua läpi. Tai siis kestihän niiden lukemisessa iltasatuina muutaman vuoden. Tästä siis tietysti kiitokset Ainolle, joka kirjat kirjahyllyymme raahasi. Mielenkiintoisen tarinan Rowling on kirjoittanut, muttei minusta fantasiakirjallisuuden fania kuitenkaan tullut.

Ensimmäiset Potterit ovat täysin lasten kirjoja ja heijastelevat siinä tietysti Harryn kehitystä. Vitoskirja on aikas huono; osin Harryn murrosiän, mutta osin myös huonomman tarinan ja ylipitkän kirjan myötä. Kutonen ja seiska varsinkin ovat sitten taas ehdottomasti hyviä opuksia.

Rowling on kirjailijana erittäin taitava, mutta kirjoittelen tässä lähinnä outouksista, joita hänen luomansa velhomaailma tarjoaa. Rowling on puhunut paljon seksuaalivähemmistöjen puolesta ja kirjoissakin Dumbledore on rivien välissä homo. Toisaalta taas Rowling ei ymmärrä sukupuolivähemmistöjä. Kirjoissa on vähän samaa. Pyritään siihen, että jästit ja velhot voisivat olla tasavertaisia, mutta toisaalta taas annetaan tahallisesti tai tahattomasti hyvin sukupuolittunut kuva velhoista ja noidista. Suurin osa päähenkilöistä on miehiä ja vaikka Hermione pitääkin naisten lippua korkealla, on hänen roolinsa itkeä ja kirkua hädän tullen. Harrylle tällaista suoda.

Kirjat heijastelevat myös hyvin vahvasti brittiläistä luokkayhteiskuntaa, mikä tietysti suomalaiseen korvaan tuntuu hassulta. Tarviiko sen yltää myös Tylypahkaan asti? Koulukiusaamista ihmettelen kirjassa eniten. Tuntuu, että asenne "pojat ovat poikia" on ainut kasvatusmalli, jota käytetään. Tietysti kirjan tapahtumat tulevat vain Harryn aivoitusten lävitse, joten on mahdotonta sanoa millainen ympäristö Tylypahka oikeasti on. Elokuvat ovat vielä itseltäni katsomatta – ehkä siellä on tasapuolisempi ympäristö näkyvillä?

Itse kun olen lähinnä scifi-ihminen, niin en vain pääse fantasian ongelmista yli. Ehkä selkein käsittämättömyys on, ettei velhomaailmassa pysty luomaan ruokaa tyhjästä, mutta sitä pystyy taikomaan tyhjästä lisää vaikka kuinka. Noidille ja velhoille voi tulla vaikka millaisia vammoja (käsi katoaa taikuudella), mutta nämä pystytään lähes järjestään korjaamaan, kuitenkin silmälasit ovat hyvin monella, joten taikasauva ei kykene laserleikkaukseen? Niin ja viestit tietysti välitetään pöllöillä, sillä kännykän käyttäminen olisi… liian helppoa?

Velhomaailmassa on siis silmälaseja vaativia ongelmia, joten varmaan myös muita vammoja. Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että Tylypahka olisi millään muotoa esteetön tila. Ihan vaan tällaisena kuriositeettina tuli mieleen.

Ei minusta fantasiaihmistä tullut, mutta kyllä Potterit lukemisen arvoiset olivat joka tapauksessa. Toista fantasiasarjaa en kuitenkaan lue ilman suurta lahjontaa. Scifi olkoon minun alueeni.

Aiheet

Lisää uusi kommentti