Gpiste.org päivittyi

12. tammikuuta 2020 - 14.06
Kuva
Gpiste.org – uusi leiska

Sain ennen joulua saitilta Beta-leiman pois ja vuoden alusta vielä viimoiset featuret linjoille ja bugeja pois. Nyt saitti näyttää siltä, miltä sen halusinkin näyttävän visioidessani uusia ominaisuuksia syksyllä 2018.

En kerennyt tehdä kunnollista teemaa 2018, joten nyt ennen joulua ajattelin aloittaa tyhjältä pöydältä ja käyttää Bootstrap nelosta kolmosen sijaan. Kokeilin eri BS4-pohjateemoja, mutta kaikissa tuntui olevan joitain hiomattomia kulmia, joten päädyin lopulta kuitenkin jatkamaan työtä edellisen BS3-teeman kehityksen parissa. Tuota nelosta kerkesin kuitenkin hetken tunkkailla ja täytyy myöntää, että CSS-kehitys on hieman muuttunut 20 vuodessa. Aikoinaan CSS:ää opetellessani selain ja Windowssin Notepad olivat riittävät työkalut. Nyt täytyi asentaa nvm, npm, node.js, gulp ynnä muuta ja itse teemaan tuli 567 node-moduulia, jotta SCSS kääntyi CSS:ksi. Viisisataakuusikymmentäseitsemän. Vau(!).

Nyt alla on sitten vähän ikävä hybridi, jossa Drupal generoi templaattikoodia Bootstrap nelosen syntaksin mukaan ja CSS tulee kolmosesta. No, SCSS-koodi sallii onneksi periytymisen, joten puuttuvia luokkia saa luotua lennosta suht nopeasti.

Sivuston leiskaa suunnitellessani minulla oli kolme päätavoitetta (ja tulee muistaa, etten ole graafista suunnittelijaa nähnytkään): yksinkertaisuus, hyvä informaatiotiheys ja saavutettavuuden parantaminen. 

Yksinkertaisuudella tarkoitan sitä, etten halua sivuilleni mitään vilkkuvia valoja, turhaan animoituja juttua tai ympäriinsä pörrääviä videoita. Haluan keskittyä siihen, että sivuston paraatipaikka on varattu sisällölle

Informaatiotiheydellä tähtään siihen, että fontti on tarpeeksi suurta, muttei kuitenkaan massiivista, eivätkä ties mitkä laatikot valtaa sivuilta tilaa itse sisällöltä. Sisältö pitää olla luettavaa niin mobiilisti kuin työpöytäympäristössäkin. Sopiva informaatiotiheys on tietysti yksilökohtaista, mutta pyrin parhaani mukaan tekemään luettavan teeman.

Saavutettavuuden parantamisella viittaan nyt ensisijaisesti siihen, että sivuston värikontrastit ovat WCAG-normien (AA) mukaiset. Pyrin myös välttämään mahdollisimman paljon custom-koodin käyttöä ja luottamaan sen sijaan Drupalin coren (ja Varbasen) tarjoamiin palikoihin, joiden saavutettavuus on jo valmiiksi hyvää luokkaa. Lähinnä siis rakensin teeman sillä ajatuksella, ettei värimaailma mene metsikköön. Sisältö on toivottavasti nyt siis saavutettavissa laajemmalle lukijajoukolle.

Mukana on nyt parempi julkaisut-osio ja haku on myös palannut tarjolle. En saanut biblio-moduuleita vastaamaan omia toiveita, joten menin omalla sisältötyypillään, mutta eiköhän se aja tässä asiansa. Jos moduulit joskus kehittyvät haluamaani suuntaan, vaihdan sitten niiden pariin.

Eli sisältö edellä mennään. Jos tuntuu, että jokin palikka pissii, niin palautetta kannattaa antaa, niin fiksataan hommat kuosiin :)

Lisää uusi kommentti