Gpiste.org on ollut nyt kuukauden ajan Drupal 8:n päällä toimimassa. Ihan hyvältä näyttää, vaikka tekemistähän tässä on vielä vaikka kuinka. Mennään betalla vielä pitkään. Toimii kuitenkin sekä desktopilla että mobiilissa, joten sisältö on saatavilla ja sillä pääsee nyt jo aika pitkälle.
Graafinen suunnittelijahan mä en ole, joten täytyy nyt vaan pärjätä sellasella leiskalla ku sattuu tulemaan. Palasin designissa kesällä 2015 käyttämääni värimaailmaan, kun se tuntui hyvältä.
Joitain sivustosuunnittelun filosofisia ajatuksia tässä pyrin noudattamaan. Kuten huomaa, niin mitään karuselleja tai superhero-elementtejä näiltä sivuilta ei löydä. Samoin sivusto ei laajene koko näytön kokoiseksi 4K-ruudulla. En yhtään diggaa sellaisista sivuista, joilla näkee yhden sanan, kun fontti on giganttisen kokoinen. Luonnollisesti haluan kuitenkin pitää fontin sen kokoisena, että sitä pystyy lukemaan sekä desktopilla että mobiilissa.
Käytössä on myös perinteinen navigaatiopalkki desktopilla, enkä luota pelkän hampurilaismenun voimaan. En halua aiheuttaa käyttäjälle yhtä ylimääräistä klikkausta, kun siihen ei ole mitään tarvetta.
Ja käytössä on myös animointeja hyvin maltillisesti. En halua sivuille mitään pyöriviä latausikoneita tai vilkkuvia valoja linkkien hover-efektiin.
Eikä täällä muuten lähde automaattisesti mikään videokaan pyörimään (poislukien 404-sivu...). Se jos mikä on ärsyttävää. Sivustoa voi myös kelata alas ja ylös nuolinäppäimillä (toisin kuin maikkarin sivuja välillä).
Aikomukseni ei siis ole pyöriä kaikkien nykyisten muoti-ilmiöiden mukana vaan panostaa lähinnä sisältöön. Blogaus on kivaa, mutta olen nyt julkaissut myös muutamia omia proosatekstejäni. Tulen niitä lyömään linjoille jatkossa vielä lisää. Samoin uutena sisältöelementtinä on julkaisut-osio. Olisin halunnut tähän käyttää Bibliography & Citation moduulia, mutta se ei osaa vielä hakea kunnolla tietoja Zoteron exportista, joten jään odottelemaan moduulin kehitystä ja menen tällä erää staattisella sivulla.
Muuten teknisellä puolella otin käyttöön Varbase-distron, joka tarjosi suoraan laatikosta paljon hienoja juttuja ja säästi kehittäjän työtä suuresti. Täydellinen ei tämäkään ole, mutta olen silti hyvin tyytyväinen. Sisällön tuottaminen on entistä rattoisampaa :)