Apotti

12. syyskuuta 2012 - 9.24

Suomen terveydenhuollon tietojärjestelmät kuulemma toimivat yhtä hyvin kuin Nokian S60-luurit. Nyt asialle ollaan tekemässä jotain ja tarina alkaa pääkaupunkiseudulta, jossa HUS haluaisi uudistaa järjestelmiään (hanke on nimeltään Apotti). Tarkoitus olisi käyttää 500 miljoonaa euroa rahaa ensialkuun järjestelmien uusimiseen ja sitten 10 vuoden ajanjaksolla lähes 2 miljardia parsimaan koko Suomen järjestelmät. Lähdetään liikenteeseen tuosta 500 miljoonasta.

500 miljoonaa annettuna 500:lle ohjelmistoalan ammattilaiselle rahoittaisi heidän elämisensä vähintään kymmeneksi vuodeksi. Oikeasti pitäisi tietysti maksaa veroja yms., mutta ei nyt nipoteta. Riittäisikö 500 ihmistä? No todellakin riittäisi. Riittäisikö 10 vuotta? Aivan varmasti riittäisi. Nyt Accenture on konsultoinut asiaa niin, että Accenturelta kannattaa ostaa järjestelmä. Ei uskoisi.

Mikä tässä asiassa nyt oikeasti sitten kusee? Se yksinkertainen asia, että tätäkin asiaa hierotaan ja räplätään kabineteissa. Tavallisella kaduntallaajalla ei ole mahdollisuutta nähdä laskelmia, lukea suunnitelmia tai ehdottaa parannuksia. Jotain tietoa on vain vuotanut julki, mitään ei avoimesti anneta. GitHubille ilmeistyi eilen potilastietojärjestelmäprojektin aloitus. Sanoisin olevan hyvin epätodennäköistä, että siitä tulee mitään, mutta toivon tietysti, että avoin yhteisö loisi toimivan järjestelmän. Kuitenkin - ajatus, että järjestelmän tiedot ovat alusta alkaen kaikkien kansalaisten nähtävillä, on tärkeä. Läpinäkyvyyttä tuollaisiin isoihin projekteihin tarvitaan. Tällöin kellä tahansa on mahdollisuus löytää suurenkin luokan virheet niin päätöksenteosta, suunnittelusta kuin projektin vetämisestäkin. Ja jos tuote on vielä avointa koodia, niin sitten ihan kooditasollakin.

Jos tämän lisäksi annetaan kansalaisille vielä mahdollisuus auttaa järjestelmän kehittämisessä, niin tällöin ollaan jo pitkällä. Nythän tilanne on, että riviveronmaksajalla ei ole mahdollisuutta kantaa korteaan kekoon, vaikka halua olisi. Näkisin asian mielelläni niin, että tällaisissa projekteissa olisi mukana tekijöitä, jotka haluavat tehdä järjestelmää. Ihmisiä, joilla on intohimoa kehittää Suomelle parempi terveydenhuollon potilastietojärjestelmä.

Sähköistä reseptiä on Suomessa kehitetty yli 20 vuotta. Entäs jos nyt aletaan kehittämään järjestelmää, jonka kanssa työskennellään vielä 20 vuoden kuluttua. Riittääkö 1,8 miljardia euroa? Tuleeko järjestelmästä varmasti käytettävyydeltään huippu ja turvallisuudeltaan varma kuin Fort Knox?

Teksti pohjaa mm. muukalaisia vesirajassa -blogipostaukseen. Se on lukemisen arvoinen.

Lisää uusi kommentti