3D-tulostus

Kolmiulotteinen tulostus on ollut pinnalla tällä viikolla. Tekniikka ja Talous kertoi kymmenen syytä 3D-tulostimien yleistymiseen. Perään YLE uutisoi, kuinka lääkärit olivat korjanneet potilaan kalloa tulosteella. Kuvittelisin lukeneeni tänä vuonna uutisen tulostetusta virtsarakosta, mutten löydä sitä mistään.

Eihän lääketiede tietenkään ole ainut tieteen ala, joka hyötyy tulostamisesta. Kaikki hyötyvät. Kuten T&T:n uutinen asian ilmaisee, kolmiulotteinen tulostaminen voi mullistaa koko teollisuuden. Miksi lähteä etsimää tavaraa kaupasta, jos sen voi tulostaa itse?

Thingiverse tarjoaa vapaita tulostettavia malleja vaikka mistä asioista Batmanin logosta tuoleihin. Paraikaa suunnitellaan myös muun muassa tulostettavia taloja.

Lääketiede on kuitenkin yksi mielenkiintoisimmista tieteenaloista. Olisi vähintäänkin mielenkiintoista päätyä tilanteeseen, jossa pettäneet sisäelimet voitaisiin helposti ja edullisesti korvata tulostetuilla korvikkeilla.

Niinkuin yleensä tällaisissa tilanteessa, uusi teknologia yliarvioidaan lyhyellä tähtäimellä ja aliarvioidaan pitkällä. Seuraan kuintenkin kehitystä suurella mielenkiinnolla. Yksinkertaisen tulostimen osat maksaisivat muutaman satasen, joten voi olla, että jossain välissä tulee investoitua.

Lähettänyt Jkl kuittaa (ei varmistettu) 20. maaliskuuta 2013 - 20.21 Ikilinkki

3D-tulostuksesta on alkamassa myös valtakunnallinen opetushanke, jonka tavoitteena on 3D-tulostimien kokeilu perusopetuksessa. Ensimmäinen koulukokeilu tehdään Pyhtäällä. (Hankkeen pääepäilty on - kuinkas muutenkaan - diplomi-insinööri... ;))

Lähettänyt Gessle 24. maaliskuuta 2013 - 21.45 Ikilinkki

Aah, tämähän kuulostaa hyvälle :) DI:t ovat usein syyllisiä moniin asioihin ;)

Lisää uusi kommentti