Sihteeri

11. lokakuuta 2014 - 10.58

Katsoin eilen Steven Shainberg ohjaaman elokuvan Sihteeri. Kyseinen elokuva on Netflixissä tägätty kategoriaan “aikuiset”, joten en nyt mitään lastenelokuvaa odottanutkaan, mutta leffa pääsi silti yllättämään.

Kyseinen elokuva on Maggie Gyllenhaalin läpimurto kansainväliseen tähtinäyttelijöiden kastiin ja hän tekeekin elokuvassa erittäin vahvan roolisuorituksen. Hyvin onnistuu myös miespääosassa James Spader. Oikeastaan Spader oli hieman vastaavassa roolissa jo elokuvassa Seksiä, valheita ja videonauhaa, mutta Sihteeri on elokuvana paljon vahvempi.

Elokuva kertoo sairaalasta pääsevästä naisesta – Lee – ja hänen paluustaan normaaliin elämään. Lee joutui sairaalaan viilleltyään itsensä lähes hengiltä. Paluu takaisin ihmisten ilmoille ei ole helppoa, mutta sihteerin työ tuo elämään tasapainoa.

Nopeasti kuitenkin tulee ilmi, että Leen pomo Edward alkaa nauttia alaisensa kurittamisesta erilaisten pienten tehtävien merkeissä. Kirjeitä pitää kirjoittaa uusiksi niin pitkään, ettei niissä ole enää kirjoitusvirheitä, ja kahvissa pitää olla sokeria juuri oikea määrä. Edwardin hämmästykseksi Lee tekee tätä mielellään. Hän suorastaan nauttii tästä, mikä on Edwardille ilmeisesti uutta. Lopulta tilanne ajautuu niin pahaksi, ettei Edward hyväksy omia tuntemuksiaan ja antaa Leelle potkut. Onneksi Lee on tässä vaiheessa jo ymmärtänyt miksi hän lapsesta asti on viillellyt itseään ja ilmoittaakin Edwardille rakastavansa häntä. Elokuvalla on lopulta onnellinen loppu.

Vaikka elokuvassa on erittäin vahva eroottinen lataus, ei se mene hetkeksikään yli, vaan käsiteltävä arka aihe tulee hiljalleen ilmi niin katsojalle kuin myös Leelle ja Edwardille. En ole aiemmin törmännyt dominointiin ja alistumiseen keskittyvään elokuvaan, joten voi kevyesti sanoa tämän leffan olevan lajinsa paras yksilö. Kuvittelisin, että tämä elokuva voisi olla hyvä itseään etsivälle ihmiselle – jos siis BDSM on se oma juttu. Muussa tapauksessa tämän voi katsoa ihmisen kasvukertomuksena ja rakkaustarina, vaikkei tämä mikään Kaunotar ja hirviö olekaan.

Suosittelen lämpimästi.

Lisää uusi kommentti