Tampereen yliopiston viimeiset verkkosivut

Kuva
uta.fi

Tampereen yliopisto aloittaa toimintansa 1.1.2019 kolmannen kerran (jos ollaan aivan tarkkoja, niin käsittääkseni ekalla kerralla toimintansa aloitti Tampereen Yliopisto). Suomalaisessa yliopistogengressä yliopistolla alkaa jo olla ikää ja painoarvoa, vaikka toiminta oli 1950-luvulla vielä lapsen kengissä. Kehitys on kehittynyt kehittymistään.

Mutta tarkoitukseni ei suoranaisesti ole kirjoittaa uudesta Tampereen yliopistosta, vaan sen toisen inkarnaation lopusta. Ja siitäkin vain weppipresensinsä puolesta.

Minut palkattiin yliopistolle ennen joulua 2015. Täytyy myöntää, että yllätyin itsekin saatuani duunin. Olin juuri väitellyt tekniikan tohtoriksi ja päättänyt muuttaa Tampereelle. Kaupunki oli jo löytynyt, mutta duuni ja kämppä puuttuivat. Kirjoitin jo UX-welhoiluhakemusta Jollalle, kun yrityksen rahahuolet pamahtivat otsikoihin. Jätin hakemuksen lähettämättä. Samaan aikaan huomasin, että yliopistolla oli parikin kiinnostavaa pestiä auki. Verkkopalvelusuunnittelijan hakua oli jatkettu. (Olin nenää myöten täynnä tutkimusta, joten akateemisia paikkoja en tuolloin edes katsellut. Tauko teki hyvää.)

Katsoin nopeasti hakijalle esitetyt vaatimukset “osaat Drupalia, kykenet oppimaan uutta, tulet toimeen ihmisten kanssa”. No, jotain sen suuntaista se oli. Laitoin hakemuksen vetämään ja pian soi puhelin. Olin juuri kävelemässä lounaalle, kun minulta kysyttiin, että “olenhan ymmärtänyt, että tässä duunissa joutuu tekemään oikeita töitä”. Vastasin olevani kartalla asiasta, en olisi muuten hakenutkaan duunia.

Sovimme työhaastattelun, jonka jälkeen minulle luvattiin soitella seuraavana päivänä. Puhelin soi kuitenkin jo tunnin päästä haastattelusta ja työtä tarjottiin minulle, mikäli se minua vielä kiinnosti. No kiinnostihan se. Sitten piti alkaa metsästää asuntoa. Sekin sitten löyty yhdellä puhelulla, mutta olkoon se toinen tarinansa.

Vuoden vaihteen jälkeen roudasin kaverini kanssa materiaalisen omaisuuteni Manseen ja henkinenkin taisi tulla siinä samalla. Mummon 90-vuotispäivien jälkeen aloitin työni uudessa ympäristössä.

Eipä tuota kauaa täytynyt hakea omaa roolia työtehtävien puolesta. Pääsin väkertämään yliopistolle uusia – viimeiseksi jääviä – verkkosivuja. Tuolloin uuden yliopiston oli tarkoitus aloittaa jo 2018, mutta TTY:n konfliktin jälkeen tuomionpäivää siirrettiin vuodella eteenpäin, joten omatkin koodini tulisi pyöriä vuoden pitempään pystyssä. Nyt juuri ennen joulua suljin niistä osan.

Mutta palataan vielä kevääseen 2016. Verkkopalveluprojekti oli tuossa vaiheessa jo hoitanut konseptoinnin ja graafisen ulkoasun jota kuinkin valmiiksi. Ei tarvinut kuin saada toteutettua hienot suunnitelmat. Niitä kyllä skaalattiin hieman alaspäin, kun työpanoksia rupesi jo 2016 siirtymään Tampere3-työhön.

Minulla oli siis vapaat kädet tehdä Tampereen yliopistolle, mitä tyylikkäin verkkopresenssi! Tai siis, palvelinympäristö oli määritetty, konsepti oli olemassa, graafinen suunnitelma oli ja tekniseksi alustaksikin oli työhaastattelun ja ensimmäisen työpäivän välillä linjattu Drupal. No, jos ei ollut vapaita käsiä niin kädet ainakin. (Vapaatkin menivät duunin vaihdon myötä, joten kesälomistakaan ei tarvinnut huolehtia.)

Drupal 8 oli tullut uunista ulos ennen joulua, joten ensimmäiseksi piti päättää olisiko parempi alkaa rakentaa kasin vai seiskan päälle. Pikaiset testit kasin parissa tuntuivat siltä, että kyllä sillä voidaan mennä eteenpäin. “Eiköhän tuo Feedskin tule kohta betana ulos”, ajattelin oleellisia moduuleita tarkistellessani. Ja alpha3 on tähän mennessä uusin ulos tullu versio ja se alkaa olla jo lähes valmis tuotantoon… No, oli miten oli. Kasilla lähdettiin liikenteeseen. Kasin suurimpia valtteja käyttäjälle oli monikielisyyden tuki suoraan coressa (terveisiä WordPress-kehittäjille). Samoin Views oli vihdoinkin integroitu coreen ja paljon muuta hienoa päälle (lisää terkkuja WP-maailmaan).

Alkukesästä ensimmäiset osat tulivat tuotantoon ja pääsivuston ensimmäinen – sisällöllisesti hyvin kevyt – lanseeraus tapahtui lukuvuoden 2016 – 2017 alkaessa. Tässä välissä kannattaakin muistella, kuinka hyvin polskuttelin syvässä päässä allasta.

En ole elässäni juurikaan softaa tehnyt muuten kuin harrastelumielessä ja siinähän meikä sitten tuotti kokonaista yliopiston pääsivustoa tarjolle. Ei tule ajatella, että tein kaiken itse ja yksin, mutta vastuuta tuli huomattavasti enemmän kuin koskaan aiemmin.

Sivusto kuitenkin valmistui ajallaan ja kehittyi eteenpäin jokseenkin halutunlaiseksi. Ehkä mielenkiintoisin tapahtuma oli pääjulkaisua edeltäneellä viikolla palsu isojen pomojen kanssa. Minulta kysyttiin, missä on sivuston globaalinavigaatio, kun sitä ei näy. Vastailin, ettei se ole vielä käytössä, mutta tuon sen tuotantoon samana päivänä tai seuraavana viimeistään. “Tein sen jo aiemmin, mutta elin siinä uskossa, ettei sitä oltukaan ottamassa käyttöön.”

Palaverin jälkeen painelin työhuoneelle sormet ristissä, että olihan se palikka nyt tuotantokuntoinen, eikä tarvisi seuraavaa yötä painaa puuttuvaa featurea kasaan. Muistin kuitenkin onnekseni suht koht oikein, että palikka oli jäänyt lähes valmiiksi rikkinäisen puhelimen kerrottua minulle, ettei navigaatiota tuoda tuotantoon. Loppujen lopuksi siis otin vain palikan käyttöön ja vähän tuunasin CSS:ää.

Myöhemmin kuuntelin vierestä, kun opiskelijat kehuivat globaalinavigaatiota luentosalissa. Tuli hyvä fiilis.

Tein projektissa paljon asioita, joita en ole koskaan Drupalin kanssa tehnyt ja osa näistä jutuista oli sen verran kryptisiä, että sivuston purkaminenkin tuotti jo vaikeuksia näiden viritysten kanssa.

Minulle koko projekti oli todella vahvaa opettelua monessa suhteen, mutta en silti pidä lopputulosta katastrofina. Itseäni lähinnä eniten harmittaa, etten osannut ja kerennyt virittää sivuston suorituskykyä tappiin asti, enkä älynnyt tutkia mediakirjastojen käyttöä enempää. Drupal 8.6 toi mukanaan mediakirjaston coreen alpha-tasoisena ja se on jäätävän hyvä juttu se (WP-kehittäjä vilkuttaa minulle takaisin). Tätä ei tietenkään ollut tarjolla ensimmäisten kasisarjalaisten kanssa, mutta jotain vaihtoehtoista olisi varmasti löytynyt, jos olisi tajunnut tonkia. Moni muukin juttu olisi kaivannut parannusta – ja paljon, mutta ne ovat menneitä juttuja ne. En suoranaisesti saanut kertaakaan haukkuja työstäni (suorituskyvystä huomauteltiin kyllä).

Nyt Tampereen yliopisto saa uuden Drupal-sivuston laajemmilla ominaisuuksilla ammattilaisten tekemänä. Samoin Turun yliopisto vaihtoi Drupalin pariin muun muassa Helsingin ja Oulun yliopistojen seuraksi. Kannattaa huomata, että että kun puhutaa esim. yliopistojen verkkosivuista, olisi naivia ajatella, että ne ovat vain verkkosivut. Kyseessä on korkean kuorman tietojärjestelmät, jotka sisältävät valtavia kasoja integraatiota ties mihin järjestelmiin. Ei niitä kukaan tee kesätöikseen.

On hieman eri asia kasata sivustoa muiden töiden ohella verrattuna malliin, jossa ulkoiselta toimittajalta ostetaan koko paketti. Jos siis ajattelen käytettyjä resursseja ja kustannuksia, niin saatoinpa olla kustannustehokas vaihtoehto. Ehkä?

Ja edelleen painotan, etten ollut yksin vastuussa tekemisistä vaan projektissa oli muitakin henkilöitä (Aino, Anna, Hannu, Reetta, Riikka jne.) tekemässä erittäin hyvää duunia :) Tekemäni Drupal-palikat jäänevät kuitenkin nyt hiljalleen historiaan ja keskitymme uuden tuni.fi-sivuston hiomiseen loppuun asti.

PS. Tämän blogauksen piti jo tulla ulos Drupal 8 -alustalta, mutta olen ollut yhteensä 3 viikkoa (and counting) flunssassa tässä kuussa, joten en vielä ole saanut valmista. Tuon beta-version ulos heti, kun saan palveluntarjoajan kanssa setvittyä sopivaa PHP:n versiota käyttöön.

Aiheet

Lisää uusi kommentti