Nokia siirtyi Microsoftin leiriin, koska nykymaailmassa puhelimen ympärille tarvitaan ekosysteemi. Kännykkäbisneksessä tällä tarkoitettaneen sitä, että puhelinten lisäksi on käyttäjä, sovelluskehittäjiä, sovelluskehittimiä, sovelluksia ja jakeluväylä.
Alkuvuodesta tilanne oli seuraava: Nokialla oli puhelimia niin pirusti ja käyttäjiä lähes yhtä paljon. Oli sovelluskehittäjiä ja Ovi Storessa sovelluksia (Ovi-bisnes on ollut huimassa nousussa uutisen mukaan). Tämän lisäksi kehittäjille tarjotaan ilmaiseksi esim. Qt Creatoria, jolla softaa syntyy hetkessä kehitysalustasta riippumatta (testasin jopa ja oli kyllä omaan silmiin hyvä, käyttänen toistekin).
Entäpä Microsoftilla sitten? No puhelimia ei ostanut kukaan ja ne piti vetää markkinoilta. Tätä kautta myöskään käyttäjiä ei juurikaan ole. Sovelluskehittäjiä löytyy jokunen ja sovelluskehitystyökalut löytyvät, mutta vain Windowssille. Muille alustoille ei ole – eikä, MS-politiikan tuntien, myöskään tule. Sovelluksia on tähän mennessä tarjolla muutamia tuhansia (vrt. Applen satojatuhansia). Jakeluväyläkin ilmeisesti löytyy. Ja mitä Nokia sitten teki? Totesi, että edellä mainitut asiat ovat Microsoftilla paremmin ja hyppäsi suljetun koodin kelkkaan, eli vaihtoi ekosysteemiä.
Luin tässä The Cathedral and the Bazaar -artikkelin, jossa ruodittiin suljetun koodin sovelluskehitystä avoimen koodin kehitystä vastaan. Artikkeli kysyy monesti, että miten suljettu koodi, jota kehittää rajattu koodarijoukko, voi pärjätä pitkällä aikavälillä avoimelle koodille, jota kuka tahansa voi kehittää ja mihin kenen tahansa kehityspanos on tervetullutta? Miten Nokia voi voittaa vaihtamalla suljettuun ympäristöön avoimen sijaan? En tätä ymmärrä vieläkään.
Jos Nokia olisi pystynyt tekemään MS:n kanssa diilin, jossa Qt saadaan myös Windows-luureihin, olisi sopimus ollut Nokian kannalta hyvä. Nyt mennään sitten rankasti Redmondin talutushihnassa. Ei sillä, että tuleehan se Qt vielä sinne ikkunaluuriinkin, mutta ei tietenkään Microsoftin hyväksymänä.
Niin ja sitten siihen ekosysteemiin. Qt-ympäristö on kuin oikea luonto, se mukautuu erilaisiin olosuhteisiin eikä tulivuorenpurkaus (Nokian hölmöily) sitä tapa. Avoin lähdekoodi ei kuole. Qt:n ”diversiteetti” on vielä niin laaja (Windows, Linux, Mac, Symbian, Python, PHP, JavaScript, C, C++...), että on täysin mahdotonta kuvitella, että sitä edes pystyisi tappamaan. Ekosysteemi yksinkertaisesti toimii.
Nokia sitten kuitenkin hyppäsi uuteen ekosysteemiin, joka on kuin kasvihuone. Se toimii vain tietyillä leveysasteilla, kaikilla ei ole oikeuksia mennä kasvihuoneeseen (MS only, suljettu koodi), laitos tarvitsee ulkopuolista kastelua eikä se kestä kovinkaan suurta maanjäristystä. Nokia valitsi tämän egosysteemin ja siinä Nokia valitsi väärin.