Puhelimia ja käyttöjärjestelmiä

28. kesäkuuta 2016 - 21.57

Olen töissä käytellyt Microsoftin Lumia 640 luuria ja oman Jollani vaihdon Huawein Honor 7:ään. Katsellaanpa näitä vähän tarkemmin. Kirjoitin aiemmin Jollasta tuntumaa ja koetan samalla ajatuksella pohtia näitäkin.

Microsoft Lumia 640

Työkäytön Lumia on oikeastaan ensimmäinen kosketukseni Windows Phone / Mobile mobiilikäyttöjärjestelmäekosysteemiin. Microsoftin päätettyä ajella alas Windows Mobile kehitystä totean, etten yhtään ylläty. Mobiili Windows ei ole ollenkaan kilpailukykyinen iOS:n tai Androidin kanssa. Jotenkin Windows Phonesta jää koko ajan keskeneräinen vaikutelma. Asioita ei ole mietitty mietitty loppuun ja käytettävyys on heikkoa. Esimerkkinä mainittakoon vaikka kalenteri ja sähköpostisovellukset. Valikosta klikattuna sähköposti auki ja nuolella takaisin sulkee sähköpostisovelluksen (sitä ei ole enää aukiolevien sovellusten listassa). Kun saman tekee kalenterille, jää sovellus auki. En ymmärrä tällaista logiikkaa. Kaksi jokseenkin samanlaista sovellusta käyttäytyy erilailla. Sivuhuomautuksena totean vielä, että on häiritsevää, kun puhelimen yläpalkissa olevasta päivämäärästä puuttuu piste: 6.6 (kuudes kuudetta) on ilman viimeistä pistettä. Lokalisointi on tehty vähän sinnepäin.

Sim-kortin pin-koodin vaihto oli myös hankalaa. Asetuksista ei löytynyt ollenkaan kohtaa tällaiselle tehtävälle. WP:n valikkoon kuuluu kuitenkin hakunappula, jolla voi “hakea bingistä tai puhelimesta”. Hakusanalla pin-koodi ei kuitenkaan löydy puhelimesta yhtään mitään! Lopulta minun piti googlata (huom. ei siis bingata) asiaa ja paljastui, että pin-koodin vaihto löytyy luurin kuvan alta löytyvän kolmen pisteen alta löytyvän asetukset-valikon kautta. Ja Symbianissa oli liikaa sisäkkäisiä valikoita? Mitä hyötyä on laittaa hakutoiminto puhelimeen, jos sillä ei kerran löydä mitään! (Nokia N9:n vastaava haku on paras, jota olen käyttänyt. Sillä oli indekseissä kaikki asetukset.) Tällainen logiikattomuus tuntuu vaivaa koko Windows Phonea. Koska laitteeseen ei ole Windows Mobile 10 -päivitystä tarjolla, en pysty kommentoimaan onko näitä asioita korjattu.

Windows Phonen/Mobilen käyttöliittymä rakentuu livetiilien varaan. Tiilet ovat hyvä idea, mutta loppujen lopuksi niiden hyödyllinen käyttö puhelimessa on lähes olematonta. Ongelma on sama kuin Sailfishin sovelluskansissa. Molemmat ovat hyviä ideoita, joiden fiksu käyttö on minimaalista. Esimerkiksi näissä ikoneissa voi näkyä seuraava kalenterimerkintä, mutta jos sitä vertaa Androidin kalenteriwidgettiin, ei ole kahta kysymystä kumpi ratkaisu on parempi.

Itse puhelimena Lumia 640 on ihan ok halpisluuri. Laite käy käteen, kamera ei ole kummoinen ja suurempi pelailu on hankalaa. Jo Hill Climb Racing nykii jollain kentillä. Kiukkutiput tuntuivat kuitenkin lentelevän ihan sujuvasti. Laitteen mukana toimitettu laturi on suht tehoton – luurin lataaminen kestää useita tunteja. Laturissa ei myöskään ole irroitettavaa USB-kaapelia. Välillä jokin prosessi hirttää kiinni ja syö akun tyhjäksi. Akunkesto ei muutenkaan ole kovin korkea. Kaksi päivää käytännössä pöydällä lojumista riittää. Puhelimessa on irroitettava akku, mikä on oli hyväksi tapauksessa, jossa laite meni totaalisesti jumiin ja tokeni vasta akun irroittamalla.

Ekosysteeminä Windows on valovuosia jäljessä Applen ja Googlen vastaavista, mutta luonnollisesti aivan eri sfääreissä kuin Jolla.

Yhteenvetona Lumia 640 on ihan ok peruspuhelin, joka on kuitenkin auttamatta kilpailijoitaan heikompi lähes kaikilla osa-alueilla.

Puhelin 2/5

Ekosysteemi 2/5

Käyttöjärjestelmä 2/5

Huawei Honor 7

Vaihdoin keväällä oman puhelimeni Jollasta Huawein Honor 7:ään. Naapuri osti itselleen kyseisen vekottimen, ja sitä vähän aikaa käpisteltyäni totesin, että vaikuttais ihan pätevältä laitteelta. Kävin siis Gigantista noutamassa itselleni vastaavan laatikon. Itselle tärkeimmät strategiset mitat luurissa ovat 20 megapikselin kamera (tuottaa huomattavasti Jollan heikkoa kameraa parempia kuvia), 5,2 tuuman FullHD-näyttö ja 3100mAh akku. Kaikki muu rauta on ihan pätevää. Bonuksena luuria voi käyttää kaukosäätimenä ja siinä on sormenjäljenlukija. Jälkimmäinen on äärimmäisen kätevä. Puhelimen saa avattua kirjoittamatta mitään koodia. Lukija voisi olla tarkempikin, nykyisellään osumaprosentti on jotain 50:n luokkaa. Kuitenkin jokaiselle sormelle voi tägäillä omia toimintojaan, joten saan kameran tulille keskarilla, nimettömällä starttaa Sports Tracker ja niin edelleen.

Laite itsessään on siis ihan kelpo vekotin. Vaikka akku on varsin iso, niin käytännössä päivittäin tulee se ladattua. Jos puhelimella ei tulisi pelattua yhtään, niin akku varmaan kestäisi parikin päivää, mutta koska rauta antaa myöten, tulee tower defence pelejä mätettyä… Niin ja alumiinirunko vaatii ympärilleen muovikuoret, koska en voi sietää tuollaisella karheudella olevaa alumiinia, mutta tämähän on ihan makukysymys.

Androidin ekosysteemistä nyt on turha sanoa mitään; se on parasta mitä tarjolla on. Itse käyttis on myös perushyvä ja jotkin Huawein omat lisäykset ovat toimivia, mutta ehkä silti ollaan pykälän verran Samsungia tai puhdasta Androidia perässä. Kuitenkin työpöytäwidgetit ovat omaan makuun paras tapa rakentaa kustomoitavaa käyttistä. Tässä kilpailijat ovat perässä. Toisaalta puhelimen mukana tulee kymmenittäin niin Googlen kuin Huawein omaa softaa, joilla en tee mitään (käyttääkö joku Googlen musiikki- tai elokuvapalveluita?).

Itselleni tärkeimmät ostokriteerit olivat siis yhteensopivuus Googlen Driven kanssa (Jollalla ei suoraan pakasta onnaa) ja parempi kamera. Sain sen mitä halusin, kustannustehokkaasti. En valita.

Puhelin 4/5

Ekosysteemi 5/5

Käyttöjärjestelmä 4/5

Loppuun voisi vielä todeta, että oma unelmien käyttis olisi Androidin ja Sailfishin hybridi. Toivoa sopii, että Jolla saa uusien partneriensa kanssa homman lentämään ja seuraava puhelimeni olisi paluu Sailfishin pariin. Sailfish Google Drivellä ja widgeteillä olisi aika vahva paketti.

Lisää uusi kommentti