Politiikkaa

9. helmikuuta 2009 - 19.42
Kuva

Pakko se on kai itekin vähän politiikkaa sun muuta tässä pyöritellä, kun tuppaa muotia olevan. Niinku mä mitään tästä tietäisin, mutta ainahan sitä voi lämpimikseen hölistä.

Maailmalla on lama - ei kyllä vaikuta mun elämään mitenkään. Ihan uskomaton haloo, ei varmaan kovin montaa lehteä löydy, jossa ei puhuttais lamasta. Syyllisiäkin pitäisi saada esille... Taloushan on kuitenkin syklinen ja taantumat on ihan luonnollisia. Ei kukaan jaksa samaa mehua koko ajan juoda, välillä täytyy pitää taukoa.

No kuitenkin, yritysten täytyy kasvaa, varsinkin paperiteollisuuden. Jos kasvua ei ole, tehdas voidaan lopettaa. Tuotti se voittoa tai ei. Piirsin kuvan asiasta. Käyrä A(, joka onkin kyllä suora), kertoo sellaisen yrityksen tuloksen, joka ei kasva vaan tuottaa hädintuskin voittoa. Yritys B:n tilanne on hieman parempi, sillä voittoa kertyy huomattavasti enemmän. Yritys C onkin sitten jo paremmassa kastissa, sillä heillä voiton määrä kasvaa vuosi vuodelta, joten näkymät ovat hyvät. Viimeisinpänä on sitten yritys D, jonka kasvukin kasvaa koko ajan.

Mikä sitten on nykypäivänä enää riittävästi? Paperitehdas ajetaan alas, vaikka sen kasvu kasvaisi, järkeä? En usko. Olen kyllä sitä mieltä, että maailmantalouden täytyy kasvaa vielä ainakin parisataa vuotta, mutta ei se tarkoita, että jokaisen yrityksen on kasvettava - vaikka olisi "lama"!

Lappeenrannan teknillinen yliopisto irtisanoi muutamia kymmeniä ihmisiä ja lakkautti päällekkäisiä toimintoja. Uutisoinnissa puhuttii jopa, että 25% teknillisen tiedekunnan kursseista lakkautettaisiin. Näin ei tainnut loppupeleissä käydä, eikä kyllä olisi ollut syytäkään. Täällähän yliopiston kasvu hiipui pari vuotta sitten ja opiskelijamäärä on taantunut viidentuhannen hujakoille. Olihan se jo aikakin YT-neuvotteluille. Siihen päälle on nyt sitten heitetty, että yliopisto yhdistyy AMK:n kanssa, jolloin saataisiin 2000 uutta opiskelijaa ja tarvisi rakentaa pari uutta rakennusvaihetta ja eiköhän ne irtisanotut kaveritkin sitten palkattaisi takaisin, olisihan lamakin jo taakese jäännyttä...

Lisää uusi kommentti