Linux-maailmasta, osa 4

21. heinäkuuta 2008 - 16.16

Nyt tuntuu olevan suht okei kuosissa Linux. Virtuaali Winukka (Paint Shop Pro, Starcraft...) voisi olla ihan hyvä vaihtoehto vielä, mutta kyllä tällä nyt jo töitä tekee.

Jaba kaipaili vistaan tuota screenshottien suoraan käyttö mahdollisuutta. Se on kyllä ihan hyödyllinen työkalu... itse kaipaisin kuitenkin Linuxiin sitä, että kun painan print screeniä, niin pystyisin liittämään kuvan gimppiin ilman, että sitä pitäisi välillä tallentaa levylle. Tälle hetkellä tuo ei onnistu. Gimppi ruksuttelee kymmeniä sekunteja ja ilmoittaa, ettei leikepöydällä ole kuvamateriaalia. Toisaalta, jos otan kuvankaappauksen vain tiestystä osasta ruutua, niin tällöin homma pelaa. Liekö tämänkin sitten aiheuttanut kahden näytön käyttö...

Jaba mainitsee myös, että Winukan installeri on mennyt eteenpäin, mutta ei osannu format nappula alustaa vääränlaista osiota. Eipä se osannut Kubuntukaan asentua suoraan enää versiossa 7.04 tyhjälle osiolle. Edellisiä versiota asentelin nätisti, 7.04-> ja tyhjä osio piti määritellä /-osaksi - vai mikä se oli... No vähän mutulla tulee, kun näistä on jo aikaa yli vuosi, mutta ei se helppoa ole täällä pingviinipuolellakaan. Jos ei Vista antanut valita asennettavia ohjelmia (9X winukat ainakin anto, XP:stä en nyt muista), niin Ubuntoko antaa? "Normiasennus" klikkaamalla livelevyn install kuvaketta työpöydällä, ei kyllä anna minkäännäköisiä valintoja asennettavista sovelluksista - tai sitten olen aivan puusilmä (ei mikään ihme tietysti).

Windowssissa kryptiset virheilmoitukset? Totta, mutta kyllä Linuxissakin valitettavat usein ilmoitus "... has crashed." tulee tutuksi. Kumpi sitten on informatiivisempi? Ja sekä niin winukassa että Linuxissa tuppaa usein käymään niin, että ohjelma yksinkertaisesti vain katoaa jättämättä mitään viestiä jälkeensä. Itselleni käy tätä useammin Linuxissa kuin XP:ssä. Amarokki tästä hyvänä esimerkkinä.

En tiedä vielään toimivatko mountatukset kunnolla, mutta pari päivää sitten kone ilmotti buutattessa, että pitäisi olla jonkinmoinen kovalevy kiinni, ilman ei jatkoille lähdettäisi. Liekö sitten vikana ollut löysällä ollut johto, mutta kaikkien piuhojen läpikäynnin jälkeen kone käynnistyi, eikä ole sen jälkeen valitellut mitään. Toivottavasti vika oli siinä ja saan nyt käyttää rauhassa mountattujakin osioita. Numlockin käyttäytyminen on myös mystistä. Ensiksi: mitä hyötyä näppäimistön numeronäppäimistöstä on, jos sitä ei käytä numeronäppäimistönä? Pelaa Nethackiä? No niin, eli käynnistettäessä haluan, että numlock on päällä. No biosistahan sen saa laitettua päälle, klik, mutta kappas kummaa, eihän se olekaan Linuxissa päällä. Winukassa on. Vähän aikaa pohdin ja törmäsin KDE:n näppis/hiiri-asetuksissa numlockin tilan asettajaan. Säädin sen laittamaan numlockin päälle käynnistettäessä. No yllätys oli suuri, kun seuraavana päivänä ei näppäimistössä palanut, anteeksi loistanut, yhtään lediä. Tarkistin heti, etten vain ollut ruksinut väärä vaihtoehtoa. En ollut. Pienen tarkistelun jälkeen hämmästys oli vieläkin suurempi, kun numlock olikin todellisuudessa päällä, mutta ledi ei hohkannut. Nappulan painaminen sytytti ledin ja poisti numlockin käytöstä... EI näin!

En ole myöskään koskaan tykännyt pitää tehtävävalikkoa muiden ohjelmien päällä. Miksi sitä tarvisi pitää? Käynnistävalikko on auennut ctrl+esc tai windows-näppäimellä (näillähän on se hiuksen hieno ero [ainakin 9X:ssä]) ja ohjelmasta toiseen vaihdetaan alt+tab-yhdistelmällä. KDE:llä en kuitenkaan ole vielä löytänyt (enkä nyt aivan hirveästi ole etsinytkään) keinoa, jolla saisin K-valikon aukenemaan. Alt+F1:hän tuon tekee, mutta jos ikkuna on valikon päällä, ei valikko aukene. Sääli, tiputtaa taas vähän käytettävyyspojoja, mutta vastahan tässä ollaan ensimmäistä kertaa aikuisten oikeasti käyttelemässä Linuxia.

Nyt on siis vähän yli viikko oltu täyspäiväinen Linux-käyttäjä ja windowssiin paluuseen ei vielä ole ollut tarvetta. Settlerssi ja StarCrafti kyllä himottelevat, mutta ehkäpä saan ne pyörimään buuttaamatta winukkaan.

Aiheet

Lisää uusi kommentti