Jolla

Olen tässä Jollaa käytellyt yli neljä kuukautta, joten nyt on aika vetää vähän yhteen millainen puhelin on kyseessä. Keskityn tässä tekstissä niin puhelimeen, Sailfish-käyttikseen kuin sen ympärille rakennettuun ekosysteemiinkin. Olen avoimen lähdekoodin kannattaja, joten iOS ja Windows Phone eivät herätä minussa minkäänlaista kiinnostusta, eikä Androidkaan ole oikein sytyttänyt.

Fanitin Jollaa välittömästi heidän tultuaan kaapista 2012. Ajatus siitä, että MeeGo ja Nokian N9 saa jatkoa kuulosti erittäin hyvälle. Edellinen puhelimeni oli N9 ja swaippailun kanssa olin kotonani ensi hetkestä lähtien. Ostin jouluna 2012 itselleni Nexus 7 Android-tabletin, mutta sen käytettävyys on ollut mielestäni kaukana MeeGosta/Sailfishistä.

Laitteena Jolla ei numeroiden valossa ole kovin kummoinen. Kaksi ydintä suorittimessa, giga muistia, 960x540 reson 4,5 tuuman IPS-paneelinen näyttö ja kahdeksan megapikselin 4:3-kamera. Laitten muotoilu ei ole aivan N9:n tasoa, mutta ei ole huonokaan. “Other half” tuo mukanaan muovisuutta, mutta sitä lukuunottamatta laitteesta jää ihan hyvä kuva. Ei se ainakaan ole liian pyöreä! Jotenkin tykkäisin sellaisesta pinnoitteesta, joka liimaantuisi käteen. Onko sellaista? Tämä luuri on pykälän liian liukas. Pitäisi varmaan ostaa jokin suojakuori…

Eniten haloota etukäteen nousi näytöstä, joka on vain neljännes FullHD-resoluutiosta. Se on kuitenkin tarkempi kuin N9:ssä, joten sillä suunnalla tapahtui edistystä. Kai puhelin hyötyisi tarkemmasta ruudusta, mutta en ole kokenut tätä ongelmana. Teksteistä saa selvää, enkä koe erottavani pikseleitä ruudulta. IPS-paneeli kuitenkin aiheuttaa sen, ettei kellonaikaa näe ruudulla koko aikaa kuten N9:ssä tai uusissa Nokian WP-luureissa.

Mutta mutta… Kamera on luokaton. Kuvanlaatu on heikompaa kuin N9:ssä ja kuvasuhde on antiikkinen 4:3. Tässä olisin kaivannut parempaa panostusta rautaan. Toivottavasti seuraava versio luurista tuo mukanaan vähintään 12 megapikseliä huomattavasti paremmalla kennolla. Kyllähän tällä siis kuvaa asioita, mutta Nokian kaltaisesta kameraosaamisesta on turha puhua.

No, se laitteesta. Entäpä sitten Sailfish-käyttis? Tämä on luonnollisesti koko konseptin vahvuus. N9 kerkesi parissa vuodessa korruptoitua lähes käyttökelvottomaan kuntoon ja Nexus seiskani lagaa aivan tajuttomasti. Kumpaakaan en ole asentanu mitään muuta kuin sovelluskaupan ohjelmia. Sailfishissä ei ole vielä esiintynyt mitään nykimistä. Korostan, ei mitään nykimistä. Mikä on tilanne sitten vuoden päästä, jää nähtäväksi.

Ongelmaton UI ei kuitenkaan ole. Esimerkiksi Twitteristä (Tweetian) avatessa linkkiä kestää sekunti-kaksi ennen kuin selain ilmestyy ruudule. Vastaavaa viivettä on muillakin käyttiksillä, mutta käyttäjää informoidaan kuitenkin onnistuneesta täppäyksestä animaatiolla tai haptisella palautteella. Sailfish ei tee näistä kumpaakaan ja tämä pitäisi saada korjattua mahdollisimman nopeasti, jos tarkoitus on kilpailla esimerkiksi iPhonen kanssa. Applella nämä asiat ovat olleet aina kunnossa. Käyttöliittymän tulisi kertoa käyttäjälle koko ajan, että se palvelee käyttäjää ja käyttäjällä on täysi kontrolli puhelimeen.

Interaktiiviset sovelluskannet ovat kyllä kivoja, mutta niiden tarjoamia tomintoja ei vielä käytetä tarpeeksi. Refresh on toimivin toteutus. Esimerkiksi Kalenteri-sovellus näyttää kannessa kyseisen päivän kaksi ensimmäistä merkintää välittämättä siitä onko merkintä jo vanhentunut vai ei… Näitä pitäisi saada vielä enemmän widgettimäisiksi, jolloin kalenterikannesta saisi kahden kannen korkuisen ja siihen mahtuisi 4-5 seuraavaa merkintää. Tai, että sitä voisi skrollailla jotenkin.

Käyttöliittymä tarjoaa myös “aloitusruudun(?)” (mikä se nyt nimeltään onkaan...) ja ilmoitukset ruudun, joka avautuu swaippaamalla alareunasta. Tämä ei toimi alkuunkaan yhtä sulavasti kuin MeeGon tapahtumaruutu, joka keräsi yhteen kalenterimerkinnät, viestit, säätiedot, Facebook ja Twitter päivitykset sekä RSS-feedit. Tässä olisi paljon parannettavaa (ja seuraava päivitys taitaakin jotain tuoda), mutta osasyynä taitaa olla, ettei Facbook ole suostunut samanlaiseen sopimukseen kuin Nokian kanssa aikoinaan. Voin elää tämän kanssa, mutta ilmoitusruutu on aika turha ja sen voisi (ehkä) saada itegroitua aloitusruutuun, mikäli ruudun herättäminen ei olisi defaulttina niin helppoa kuin se on nyt.

Käyttis perustuu swaippailuun vielä MeeGoakin enemmän, joten siinä olen kyllä ollut kotonani, mutta jossain tilanteissa on vielä parannettavaa. Varsinkin pelinkehittäjät ovat käyttäneet liikaa natiiveja Sailfishin Silica-komponentteja siellä minne ne eivät sovi. Jollan omat sovellukset ovat suurinpiirtein käytettäviä, mutta ominaisuuksia puuttuu. Kamerasoftassa on kaikki perusjutut, mutta kilpailijoilla on tällä hetkellä jo ties mitä kikkaa mukana, joten soisi niitä Jollankin saavan mukaan. Sähköpostisovelluksesta puuttuu haku! (En ole ainakaan löytänyt sitä.) Käsittämätöntä. Videosoitin on aivan luokattoman huono. Oletuksena video ei ala pyörimään koko ruudussa, vaan puolikkaassa ja se pysähtyy välittömästi sitä koskettaessa. N9:n soittimesta kannattaisi ottaa rankasti mallia. Googlen oma soitin on yhtä surkea Androidissa, mutta saman firman YouTube-sovellus toimii hyvin (täysin vastakkaiset käyttöliittymät, joten mitään yhtenevään linjaa Googlella ei ilmeisesti ole). Jollan Galleria-sovellus toimii muuten hyvin, mutta kuvia ei voi zoomata kaksoisnäpäytyksellä, eikä niitä voi tarkentaa kuin 100% asti. Kaipaisin itse vähintään tuplazoomia. 

Kalenteri sitä vastoin on tehty hyvin. Toimii ja on N9:ä parempi siinä mielessä, että myös viikon numeroinnit ovat mukana. Ongelmiakin kuitenkin on, sillä defaulttina kalenterimerkinnästä ei tule muistutusta! Olen jo useamman asian missannut, kun puhelin ei ole siitä piipittänyt. Tämä on aivan käsittämätön kämmi! Puhelin integroituu Googlen kalenteriin, mutta hälytystä ei tule sieltäkään. Toimivaa CalDAV-tukea odotellessa…

Dokumentit-sovellus kaatuu, jos sille yrittää syöttää vähänkin monimutkaisempaa dokkaria. Tästä myös miinusta. PDFien lukeminen onnistuu kyllä sujuvasti. Muistiinpano-softa on myös hyvä. Pidän siitä. Parempi kuin N9:ssä. Google Docs -tuki olisikin sitten aika mahtavaa parhautta…

Henkilöt, viestittelyt ja musiikin soittaminen onnistuu. Kartat ovat toimivia, mutta navigointi puuttuu. Sitten jäljelle jää vielä kaksi ongelmakohtaa.

Ensimmäinen on Asetukset-sovellus. Sitä on helppo käyttää ja asetusten jakaminen yleisiin asetuksiin ja sovellusten omiin on hyvä oivallus. Ongelmana on asetusten määrä, joka on lähes olematon. N9:ssä kaikkea pystyi säätämään, mutta Sailfish ei tarjoa juuri mitään asetuksia. Varsinkin paljon hehkutettu tunnelma-ominaisuus toimii lähinnä vain on/off-toimintona. Haluaisin päästä kustomoimaan värimaailmaa muutenkin kuin yhden kuvan kautta. Haluaisin valita taustakuvan, sovellusten käyttämän värin, sovelluskansien kulmien pyöristyksen tason, läpinäkyvyysasteen, fontin, ikonipaketin… Yksi UX:n ongelma on myös, että käytössä on vain yksi master volume, enkä pysty säätämään erikseen eri viestien, soiton ja sähköpostien äänien tasoja. N9 vei tässäkin voiton. Myös siinä, että volumenapilla pystyi asettamaan puhelimen äänettömäksi. Puhelimella ei myöskään vielä pysty yhdistämään eduroam-verkkoihin, joten wlan-asetukset kaipaisivat paljon uusia UI-asetuksia. Tulee lähinnä mieleen, että Jolla slogan “unlike” ei toimi UI:n muokattavuudessa ollenkaan. Wlanista puheenollen; ulkomailla matkatessa olen paljon yrittänyt ottaa yhteyttä ilmaisiin langattomiin verkkoihin ja välillä se onnistuukin ihan hyvin, mutta hyvin usein puhelin buuttaa itsensä.

Viimeinen ongelmakohta on sitten ekosysteemi. Puhelimessa on Kauppa-sovellus, joka nimensä puolesta tarjoaisi paikan, jossa tehdä bisnestä, mutta tällä hetkellä Jolla ei tarjoa kehittäjille mahdollisuutta tienata sovelluksillaan. Kaikki sovellukset ovat ilmaisia. Tämä ei motivoi suuria sovelluskehittäjämassoja liikenteeseen. Toisaalta, eipä Unity3D:kään tue (vielä - jos koskaan) Sailfishiä, joten pelejä ei varmasti ihan äkkiä tule joka tuutista. Sovellus”kauppa” on kuitenkin helppo käyttää ja uusia sovelluksia tulee tasaisesti, joten siinä mielessä Kauppa toimii. Toivottavasti Jolla saa nopeasti kaupan maksupuolenkin toimimaan. Myös sovellusten kuvaukset tulisi saada tarjolle interwebin syövereihin.

Mutta on ekosysteemissä positiivistakin. Android-sovellukset toimivat! Defaultti Yandex store ei sovellusmäärillä juhli, mutta esim. Amazonin appstoren saa käyttöön “yhdellä klikkauksella”, joten sieltä sovelluksia löytyy käyttöön enemmän. Skype, Whatsapp, Spotify ja Yle Arena toimivat heittämällä. Hill Climb Racingia voi ajella tai Angrybirdsiä pelailla. Sovellukset toimivat erittäin sulavasti ja jos minulta kysytään niin sulavammin kuin omalla Nexus seiskallani. Harmi, että aukiolevissa sovelluksissa kaikki Android-sovellukset ovat yhden sovelluskannen takana, eivätkä jokainen luo omaansa. Luonnollisesti Android-sovellukset eivät myöskään näytä yhtä tyylikkäiltä kuin natiiivit Sailfish Silica -sovellukset. Nämä sovellukset kuitenkin laajentavat ekosysteemiä todella paljon ja mahdollistavat sellaisten ominaisuuksien käytön, jotka eivät onnistuisi natiiveilla sovelluksilla. Sport Trackeriä tässä itse lähinnä kaipailen.

Summa summarum. Puhelin on laitteena ok, käyttis on varsin hyvä, mutta muutamat kulmat kaipaavat edelleen pyöristämistä ja ekosysteemi on vielä aivan alkutekijöissään joskin sulavasti toimivat Android-sovellukset paikkaavat tilannetta. Jolla on omiin vaatimuksiini paras puhelin, mikä markkinoilta löytyy, mutta Tizen ja Ubuntu pistänevät sen vielä todella tiukille.

Laite: 3/5

Käyttöjärjestelmä 4/5

Ekosysteemi 2/5 (Android-tuki tuo näistä 1,5 tähteä...)

Lisää uusi kommentti