Ihmiskunta ahdistaa

13. syyskuuta 2023 - 22.41
Kuva
Masentunut ihminen

Olen nyt elänyt 10 vuotta ahdistukseni kanssa. Jouluna tulee myös täyteen 10 vuotta lääkityksen kanssa. Olisin ollut koko tämän ajan käytännössä työkyvytön, mikäli masennuslääkkeitä ei olisi olemassa. Olen aivan älyttömän kiitollinen lääketieteelle, että voin elää suht koht normaalia elämää. Mikäli tieteellisessä tutkimuksessa ei synny mitään läpimurtoja, tulen syömään koko loppuelämäni näitä(kin) lääkkeitä. Eikä se siis mikään ongelma ole. Annoskokoni on pitkään ollut puolikas pienimmästä tarjolla olevasta pilleristä, joten vähällähän tässä on päästy. Kaikki eivät näin helpolla valitettavasti pääse. Ei sillä, että on tässä takana myös 3 vuotta Kelan tukemaa psykoterapiaa, joka oli myös aivan mahtavaa, mutta ei se silti poista itseltäni tarvetta lääkitykselle. Kaikillehan lääkkeet eivät sovi, mutta onneksi itselleni sopivat.

Seuraan paljon yhteiskunnallista keskustelua ja ihmiskunnan kehittymistä. Ahdistusta ei suoranaisesti helpota edelleen liian vähäinen kiinnostuksemme ilmastokriisin ja lajikadon hoitamiseen. Saati polarisaation tai eriarvoistumisen. Olemme kyllä menossa koko ajan oikeaan suuntaan, mutta kehityksen – siis poliittisen päätöksenteon – nopeus on auttamatta liian hidasta.

Esimerkiksi turkistarhauksen alasajon läheneminen on yksi niistä merkeistä, jotka kertovat, että ihmiset ja yhteiskunnat ovat valmiita tekemään maailmasta paremman paikan – ehkä jopa hieman nopeammin, kuin mihin poliittinen uskallus riittää.

Tulemme elämään entistä vaihtelevammassa ilmastossa ja luonnonmullistukset tulevat piiskaamaan planeettamme vähintään tämän vuosisadan, joten ahdistukseni ei varmasti katoa minnekään. On tässä hommansa jälkikasvulle kertoa, että ihmiskunta on kuitenkin hyvä ja meillä on syytä elää ja kehittyä.

Onnekseni olen perusluonteeltani positiivinen. Usein jopa yltiöpositiivinen. Itse asiassa niin oudolta kuin se kuulostaakin olen tällä hetkellä jotakuinkin onnellisempi kuin koskaan. Vaikka ahdistavia asioita on siellä sun täällä, on elämässä niin paljon hyvää ja sitä hyvää tulee koko ajan lisää, joten odotan edelleen innolla tulevaisuutta. 

Elämä on ihmisen parasta aikaa.
 

Lisää uusi kommentti