MikroBitin peleistäni kirjoittamia juttuja

EduskuntaManageri II

MBnetin päivän peli 21.1.2000 ja 15.6.2000

EduskuntaManageri 2 on kieli poskessa tehty maanhallitsemispeli yhdelle pelaajalle. Merkkipohjaisessa pelissä pelaaja yrittää Suomen diktaattorina nostaa valtion maailmankartalle ja mahdollisuuksien mukaan valloittaa koko Euroopan. Peliä pelataan viikon vuoroissa ja määrättävinä on lukuisia asioita aina veroprosenteista urheilu- ja yritystukiaisiin. Kansa pitäisi pitää tyytyväisenä ja samalla ajatella liike-elämän ja armeijan etuja. Armeijaa ei tosin tarvitse kuin hyökkäyksiin, sillä yksikään valtio ei tunnu kärkkäältä julistamaan sotia. Kaikki valikkojen vaihtoehdot eivät vaikuta järkevästi mihinkään, eikä pelin matematiikkakaan tunnu olevan aivan ajan tasalla. EduskuntaManageri 2 on niitä pelejä, joita ei kannata ottaa turhan vakavasti. Pienet järjettömyydet ja realismin puute korvautuvat hauskalla idealla ja tekijän peruskoulunopettajille piruilevalla huumorilla. Vaikea peli ei ole, joten jos tämäntyyppinen hupailu tuntuu kiinnostavalta, EM2:a kannattaa kokeilla.

MikroBitissä, helmikuu 2000

Tekstipohjainen, mainio pieni hallitsemispeli, jossa pelaaja astuu Suomen eduskunnan tilalle. Tehtävänä on paukutella läpi fiksuja päätöksiä maan hyvinvoinnin takaamiseksi. Pelaaminen on yksinkertaista, mutta tarjolla on mukava valikoima erilaisia taloutta ja hyvinvointia säätäviä nippeleitä. Sotiakin voi. Ei hullumpi kevyt taloussimulaatio Utopian rinnalle.

-Jukka O. Kauppinen

FormulaManageri

MBnetin päivän peli 30.9.2003

Jotkut meistä ovat saaneet ns. formulakärpäsen pureman, ja monella on tiukka näkemys siitä, miten asiat pitäisi hoitaa, jotta Kimi ja muut siniristilipun alla päristelevät kuljettajat olisivat ensimmäisenä maalissa. Harva meistä kuitenkaan osaisi todella tehdä asian eteen jotain. Harjoitus tekee varmasti tälläkin alalla mestarin, ja kotimainen FormulaManageri tuokin jokaisen penkkikaasuttelijan ulottuville mahdollisuuden katsoa, josko tallin pyörittämisestä tulisi jotain.

Kuten manageripeleissä yleensäkin, FormulaManageri on täynnä erilaisia nippeleitä, joita voi ja pitääkin säätää. Aluksi varsinkin alaa tuntemattomalle menee sormi suuhun, kun silmille heitellään surutta alan termejä ja päätöksiä, joiden tekeminen tuntuu vaikealta. Onneksi peli osaa neuvoa melko selvästi, mihin asioihin tehty päätös vaikuttaa, joten aloittelijallakin on mahdollisuus pärjätä. Liialla grafiikalla FormulaManageria ei ole pilattu, sillä peli on oikeastaan kokonaan tekstipohjainen, mutta alasta kiinnostuneita tämä tuskin haittaa tippaakaan..